Έκλεβαν τα κουπόνια άπορων και «μαγείρευαν» τα ενοικιαστήρια

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης έξι ημερών εναντίον δύο προσώπων ηλικίας 54 και 42 χρόνων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής από Δημόσιο Λειτουργό, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που διαπράχθηκαν από τον Ιανουάριο 2019 μέχρι τις 10/06/2019 στη Λάρνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Μεγάλη κομπίνα έστησαν δημόσιοι υπάλληλοι-Πως έστησαν το... φαγοπότι

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 10 Ιουνίου καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών στη Λάρνακα ότι μεταξύ 5 – 10 Ιουνίου 2019 κλάπηκαν συνολικά 26 φάκελοι από τα γραφεία του Τμήματος στους Αγίους Αναργύρους.
 
Οι φάκελοι περιείχαν κουπόνια διαφόρων χρηματικών ποσών και δίνονται σε αλλοδαπούς λήπτες δημόσιου βοηθήματος, για εξαργύρωσή τους από συγκεκριμένες υπεραγορές στην Λάρνακα.
 
Αρχές Ιουνίου το λογιστήριο του κεντρικού τμήματος του Γραφείου Ευημερίας στη Λευκωσία, απέστειλε στο Γραφείο των Αγίων Αναργύρων 434 ονομαστικούς φακέλους που περιείχαν κουπόνια.
 
Οι φάκελοι βρίσκονταν σε μεγάλο φάκελο που ήταν σφραγισμένος και αποσφραγίστηκε από τρεις λειτουργούς του Γραφείου των Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο με βάση τους καταλόγους των δικαιούχων που βρίσκονταν επίσης στο φάκελο.
 
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι με βάση τους καταλόγους δεν είχαν σταλεί δύο ατομικοί φάκελοι αλλοδαπών.
 
Όταν την ίδια μέρα ξεκίνησε η διαλογή των φακέλων στο γραφείο των Αγίων Αναργύρων, παρουσιάστηκαν οκτώ αλλοδαποί δικαιούχοι ωστόσο παρά τις έρευνες των Λειτουργών, οι φάκελοι τους δεν εντοπίστηκαν παρά το γεγονός ότι στον έλεγχο που διενεργήθηκε προηγουμένως, διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι τους είχαν παραληφθεί.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία φαίνεται ότι η κλοπή των φακέλων έγινε όταν αυτοί βρίσκονταν στα γραφεία του Γραφείου Ευημερίας.
 
Δόθηκαν οδηγίες για να διενεργηθεί νέος έλεγχος όλων των φακέλων και διαπιστώθηκε ότι εκτός από τους 8 φακέλους που δεν εντοπίστηκαν, έλειπαν άλλοι 18 φάκελοι που περιείχαν κουπόνια.
 
Ακολούθησε εσωτερική διοικητική έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις από τις οποίες προέκυψαν μαρτυρίες εναντίον δύο ατόμων.
 
Συγκεκριμένα λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας των Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα ανέφερε ότι είδε τον 54χρονο ύποπτο να ψάχνει την κούτα με τα κουπόνια που βρίσκονταν στο γραφείο της και του έκανε παρατήρηση αφού κατά καιρούς χάνονταν κουπόνια.
 
Ανέφερε ακόμα ότι αρχές του 2019 ο 54χρονος της παρουσίασε οκτώ ξεχωριστά συμβόλαια ενοικίασης για διαμέρισμα στη Λάρνακα, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίου από τη Δρομολαξιά και της ηγέρθηκαν υποψίες όσον αφορά τη χωρητικότητα του.
 
Η Λειτουργός είπε επίσης ότι σε δεύτερη περίπτωση ο 54χρονος της παρουσίασε και άλλο συμβόλαιο ενοικίασης για το ίδιο διαμέρισμα με δύο αλλοδαπούς ενοικιαστές, λέγοντας της πως το διαμέρισμα χωρίστηκε σε μικρά στούντιο ώστε οι αλλοδαποί να παίρνουν περισσότερο επίδομα από αυτό που θα έπαιρναν εάν συγκατοικούσαν με άλλο άτομο.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και επιβεβαίωσε στη συνέχεια στην Αστυνομία η Λειτουργός, στα πλείστα συμβόλαια ενοικίασης ο 54χρονος αναγράφεται ως μάρτυρας συμφωνίας και υπογραφών.
 
Εξάλλου δεύτερη μαρτυρία ανέφερε ότι αρχές Ιουνίου ενώ φρουρούσε το χώρο υποδοχής του Γραφείου Αγίων Αναργύρων, όπου γινόταν η διανομή των φακέλων με τα κουπόνια στους δικαιούχους αλλοδαπούς, είδε τον 54χρονο να πηγαίνει στο χώρο και να παίρνει μερικούς φακέλους με κουπόνια.
 
Ο μάρτυρας ανέφερε ακόμα ότι είπε στον 54χρονο να βάλει πίσω τα κουπόνια, οπότε αυτός του έκανε νόημα να σιωπήσει και του ζήτησε να «παίξει πελλόν» και τελικά έβαλε τους φακέλους πίσω στο κουτί.  
 
Εξάλλου ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στη Λάρνακα ανέφερε ότι μεταξύ 2012 – 2014 ενοικίαζε το χώρο στον 54χρονο, ο οποίος το 2014 του πρότεινε να το ενοικιάζει στον 42χρονο αλλοδαπό για να παίρνει σίγουρο και σταθερό εισόδημα από τη Δημοκρατία, κάτι που έπραξε για το ποσό των 350 ευρώ μηνιαίως.
 
Ανέφερε ακόμα ότι από το 2018 το ενοίκιο ανέβηκε στα 500 ευρώ οπότε ο 42χρονος του ανέφερε πως για να μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο θα έμεναν στο διαμέρισμα και άλλοι αλλοδαποί.
 
Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ανέφερε και επιβεβαίωσε με κατάθεση του στην Αστυνομία, ότι αμφισβήτησε την υπογραφή δίπλα από το όνομα του στα φωτοαντίγραφα των οκτώ συμβολαίων που κατατέθηκαν από τον 54χρονο στο Γραφείο Ευημερίας. Είπε μάλιστα ότι δεν υπέγραψε τα συμβόλαια και δεν προέβη σε καμία συμφωνία με τους ενοικιαστές, διευκρινίζοντας πως το διαμέρισμα είναι δύο υπνοδωματίων και δεν ήταν διαρρυθμισμένο σε μικρά στούντιο.  
     
Από τις μαρτυρίες που εξασφαλίστηκαν φαίνεται ότι οι δύο ύποπτοι χρησιμοποιούσαν αλλοδαπούς αιτητές πολιτικού ασύλου, κατάρτιζαν πλαστά συμβόλαια ενοικίασης του διαμερίσματος και εν αγνοία του ιδιοκτήτη, τα κατέθεταν στο Γραφείο Ευημερίας για να παίρνουν επίδομα ενοικίου.
 
Όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, έπαιρνε τα χρήματα με επιταγή και αφού κρατούσε τα 500 ευρώ του ενοικίου έδινε τα υπόλοιπα στον 42χρονο, βάσει οδηγιών που έπαιρνε από τον 54χρονο.
 
Οσον αφορά τη κλοπή των φακέλων με τα κουπόνια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες οι υποψίες στρέφονται στον 54χρονο αφού εκτός από τις δύο απόπειρες, τις μέρες που έγινε η κλοπή φέρεται να περιφερόταν αδικαιολόγητα στο χώρο διανομής των φακέλων στο γραφείο των Αγίων Αναργύρων, ενώ το γραφείο του είναι αλλού.      
 
Η Αστυνομία συνέλεξε επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο 42χρονος εξαργύρωνε συχνά κουπόνια του Γραφείου Ευημερίας σε συγκεκριμένη υπεραγορά, ενώ ο ίδιος δεν είναι δικαιούχος, αφού τα κουπόνια εκδίδονται ονομαστικά και δεν μεταβιβάζονται σε άλλο άτομο.
 
 Ο 54χρονος συνελήφθη χθες το απόγευμα και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση ενώ σε έρευνα στο σπίτι και στα δύο αυτοκίνητα που διαθέτει, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε που να σχετίζεται με τα συγκεκριμένα αδικήματα.
 
Χθες το απόγευμα συνελήφθη και ο 42χρονος αλλοδαπός, δήλωσε αθώος ενώ σε έρευνα στο σπίτι του στη Λάρνακα εντοπίστηκε και παραλήφθηκε μεγάλος αριθμός εγγράφων.
 
Το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε εναντίον των δύο υπόπτων διατάγματα κράτησης τους για έξι ημέρες.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου