Το… πάρτι των διαρρηκτών και ένα άγρυπνο μάτι που τους πιάνει στη φάκα

Σε έξαρση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι κλοπές και οι διαρρήξεις, με τους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τις παραλείψεις των πολιτών-μεταξύ των οποίων σε πολλές περιπτώσεις η απουσία συστημάτων ασφαλείας από τα υποστατικά τους-, εισβάλλοντας έτσι ανενόχλητοι σε αυτά και... σηκώνοντας κάθε αντικείμενο αξίας βρουν μπροστά τους. Χρήματα, κοσμήματα, εργαλεία, οχήματα, τα πάντα.
 
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν καταγραφεί 6,300 διαρρήξεις και άλλες 5,688 κλοπές. Οι αριθμοί δείχνουν με μαθηματική ακρίβεια, ότι οι εποχές άλλαξαν και γι' αυτό οι πολίτες επιβάλλεται να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα για την ασφάλεια των περιουσιών τους.  
 
Το φαινόμενο των κλοπών και των διαρρήξεων γίνεται ακόμη πιο έντονο την καλοκαιρινή περίοδο, γιατί μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας απουσιάζει για τις θερινές διακοπές ή βγαίνει έξω συχνότερα τα βράδια, απ’ ό,τι τη χειμερινή περίοδο.
 
Η απλούστερη  και πιο εύκολη λύση για όλους, είναι η τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στα υποστατικά, η οποία θα τους παρέχει επί 24ώρου βάσεως την απόλυτη προστασία.    
 
Ειδική στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας είναι η Krypto Security, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και είναι μια καινοτόμος εταιρεία που επενδύει πάνω στην απόλυτη ασφάλεια των υποστατικών και σίγουρα των ανθρώπων που την εμπιστεύονται.
Μιλώντας στον REPORTER, ο υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της εταιρείας Εύης Ζένιος, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του υπερσύγχρονου συστήματος που παρέχει η Krypto Security, αλλά και τον αδιαπραγμάτευτο στόχο της εταιρείας, που είναι η απόλυτη παροχή ασφάλειας στους χρήστες.
 
Όσον αφορά τα συστήματα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Ζένιος εξηγεί ότι, «εκτός από τα κλασσικά όπως να έχουμε ένα συναγερμό, να κάνουμε ένα εντοπισμό φωτιάς και καπνού, να καταγράφουμε κάποια βίντεο ή κάποια περιστατικά, η Krypto είναι η εταιρεία που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο. Κάνουμε πλήρη πρόληψη του εγκλήματος».
«Αυτό γίνεται», όπως τόνισε, «με εξελιγμένες τεχνολογίες, μέσω εταιρειών που συνεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο».
 
Πώς λειτουργεί το σύστημα της Krypto
 
Η τεχνολογία είναι το παν για την επίτευξη του στόχου της παροχής ασφάλειας στο 100%, αφού όπως εξήγησε, «όλα τα προϊόντα τα οποία έχουμε, είναι βασισμένα στην τεχνολογία του ”internet of things”. Δηλαδή, είναι η τελευταία λέξη τη τεχνολογίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι μια τεχνολογία που ανέπτυξε η Avigilon-κορυφαία εταιρεία κατασκευής συσκευών παρακολούθησης και ελέγχου πρόσβασης-και η οποία έχει την τεχνογνωσία να αποτρέψει τον κίνδυνο.
 
«Για παράδειγμα φανταστείτε ένα μεγάλο υποστατικό, μια μεγάλη εταιρεία που την επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες πελάτες. Η τεχνολογία που έχουν οι κάμερες Avigilon, μπορούν να καταλάβουν τι θα συμβεί, μέσω εκατομμυρίων εντολών που υπάρχουν ενσωματωμένες στην τεχνητή νοημοσύνη της κάμερας», επισήμανε ο κ. Ζένιος.
Οι συγκεκριμένες κάμερες είναι συνδεδεμένες με το εξιδεικευμένο κέντρο λήψης σημάτων της εταιρείας, όπου εκεί ο κάθε λειτουργός στα 24ωρα κεντρικά γραφεία της Krypto είναι τοποθετημένος πίσω από οκτώ οθόνες. Αυτές οι οθόνες ανάβουν μόνο όταν μέσω τεχνητής νοημοσύνης τα συστήματα εντοπίσουν ένα περιστατικό. Έτσι ο λειτουργός δεν μπορεί ποτέ να χάσει τη συγκέντρωση του βλέποντας συνεχόμενες λήψεις από τις κάμερες. Οι λειτουργοί, μέσω αυτού του συστήματος αποτρέπουν χιλιάδες διαρρήξεις κάθε χρόνο.
Όπως υπέδειξε, «αυτό συμβαίνει λόγω του ότι είναι αδύνατο να μπορέσει κάποιος να συγκεντρωθεί σε μια οθόνη πάνω από πέντε λεπτά. Μπορεί να γίνεται η μεγαλύτερη διάρρηξη μπροστά του και να μην το καταλαβαίνει. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε την τακτική να εμφανίζεται η οθόνη όταν συμβαίνει κάτι και για μας το να συμβεί οτιδήποτε είναι καθημερινό φαινόμενο, έχουμε χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις».
Αφού λοιπόν το σύστημα εντοπίσει μια ύποπτη κίνηση, αμέσως ενεργοποιείται η ανάλογη οθόνη και τότε ο χρήστης βλέπει επ’ ακριβώς τι συμβαίνει.
 
«Για παράδειγμα μπορεί να είναι σκοτάδι και κάποιος πάει να κλέψει. Τότε εμφανίζεται ένα κελί στην οθόνη του κέντρου ελέγχου και σε ειδοποιεί πως σε ένα υποστατικό υπάρχει κάποιος που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει διάρρηξη. Και τότε του φωνάζεις… “Krypto Security, απομακρύνσου από τoν χώρο”», ανέφερε ο κ. Ζένιος.
Με αυτή την τακτική, οι δράστες τρέπονται αμέσως σε φυγή.
 
«Πρόκειται», όπως υπέδειξε, «για μια πολύ ανεπτυγμένη κονσόλα, που βλέπεις περιστατικά και σου λέει εδώ κάτι υπάρχει, εκεί υπάρχει πρόβλημα στη κάμερα, στείλε κάποιο να τη διορθώσει. Έτσι έχεις συνεχώς την ευελιξία να βλέπεις τι συμβαίνει».
 
«Καλύτερα να αποτρέψεις την παραβίαση,
παρά να ψάχνεις τον δράστη...»
 
Το σημαντικότερο για την Krypto Security, όπως επανέλαβε ξανά και ξανά ο κ. Ζένιος, είναι η απόλυτη ασφάλεια των πολιτών, η οποία είναι ο πρώτιστος στόχος της εταιρείας.
Δεν έχει σημασία απλώς να καταγράψουν ένα περιστατικό, αλλά θέλουν να το αποτρέψουν.
«Πάντα λέω ένα παράδειγμα και μπορεί να με παρεξηγεί ο κόσμος. Μπορείς να δεις την παραβίαση σαν ένα Θρίλερ έργο μέσα από ένα απλό καταγραφικό η να αποτρέψεις την παραβίαση οικίας η του χώρου εργασίας. Δηλαδή, αν έχεις κάμερες που καταγράφουν, η ώρα δύο το πρωί θα καταγράψουν το γεγονός και θα το δεις μετά. Αλλά τότε το κακό θα γίνει και απλά θα βλέπεις ένα βίντεο για να πιάσεις τον δράστη. Εμείς θέλουμε να μην γίνει κάτι, να τον διώξουμε πριν κάνει κάτι», όπως εξήγησε.
Για το λόγο αυτό, η συνεργασία που έχουν με την Αστυνομία είναι εξαιρετική, αφού απομακρύνουν τους κλέφτες, τους διαρρήκτες, έναν απαγωγέα ή κάποιο που θα επιχειρήσει να διαπράξει την απόλυτα κακόβουλη πράξη. «Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να τους διώξουμε πριν μπουν μέσα στις περιουσίες των πολιτών».
«Πόσο κοστίζει μια ζωή;»
 
Η Krypto Security, πέραν από την Κύπρο έχει πελάτες και στο εξωτερικό, ωστόσο δίνει μεγαλύτερη έμφαση κυρίως στην κυπριακή αγορά, ενώ όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων της εταιρείας, ο κ. Ζένιος απάντησε πως η ζωή δεν έχει τιμή.
 
«Πόσο αξίζει μια ζωή; Δεν κοστολογείται. Ακόμα και το πιο ακριβό σύστημα που έχουμε είναι πολύ προσιτό σε τιμή. Ωστόσο, επειδή στην Κύπρο δεν συνέβησαν πολύ σοβαρά περιστατικά ο κόσμος είναι πολύ χαλαρός. Για παράδειγμα όταν η πόρτα του σπιτιού είναι ανοιχτή είναι πάνω από 60% η πιθανότητα κάποιος να μπει. Αν είναι κλειστή είναι 30%. Εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το κόσμο. Το κέρδος δεν είναι πρώτιστο για μας, πρώτα είναι η ασφάλεια του κόσμου και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να περάσουμε για χρόνια».

Δειτε Επισης

Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς