Τα αδέλφια Γιουρούκκη πίσω από την ενέδρα στο Θεόφιλο και η ομολογία Καυκαρή

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, Ελληνοκύπριος εθνικιστής, πολιτικός επιστήμονας και εθνικός αγωνιστής, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1957, στο χωριό Ευρύχου και δολοφονήθηκε το βράδυ της 20ης Μαρτίου 1994, έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία, με εντολή των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.
 
Η δολοφονία του υπήρξε η πρώτη που διαπράχθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με θύμα Ελληνοκύπριο μετά το 1974, μέσα στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Η δολοφονία του Θεόφιλου με ηθικούς αυτουργούς τους μυστικούς πράκτορες της Άγκυρας που δρούσαν και δρουν ανενόχλητοι στα κατεχόμενα, αναστάτωσε για τα καλά την κυπριακή κοινή γνώμη. Όπως αποδείχτηκε μετέπειτα, η δολοφονία αυτή ήταν καθαρά δουλειά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με την τουρκική εθνικικιστική παρακρατική ομάδα του Αμπντουλάχ Τσατλί, η οποία οργάνωσε τα αιματηρά επεισόδια του 1996 στην Πράσινη Γραμμή και την δολοφονία των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.
Οι συνθήκες της δολοφονίας, οι εκτελεστές καθώς και οι ηθικοί αυτουργοί έγιναν πολύ γρήγορα γνωστοί, αφού ο Αριστόδημος Γιουρούκκης που εκείνη την περίοδο εξέτιε  πολύχρονη ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές φυλακές, έκανε ένα τεράστιο λάθος.
 
Λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Θεόφιλου, ο Αριστόδημος Γιουρούκκης εμπιστεύθηκε το γεγονός και ζήτησε βοήθεια από τους συγκρατούμενους του, Παναγιώτη Καυκαρή και Κυριάκο Ψωμά, που επίσης εξέτιαν ποινή φυλάκισης.
 
 
Το βράδυ της δολοφονίας και οι εκτελέσεις των δραστών
 
Το βράδυ της 20ης Μαρτίου 1994 στις 10 και 20 το βράδυ, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης  περνά στην αθανασία από τις σφαίρες του Κύπρου Γιουρούκκη και των συνεργατών του.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης κατέβηκε από το αυτοκίνητο του, το οποίο είχε σταθμεύσει έξω από την οικία του στην οδό Θουκιδίδου στην Αγλαντζιά. Οι τρεις δράστες που του έστησαν καρτέρι, τον πυροβόλησαν πέντε φορές και χάθηκαν μέσα στη νύχτα.
 
Τρεις μήνες αργότερα, οι τρεις δράστες της άνανδρης δολοφονίας του Θεόφιλου Γεωργιάδη, βρέθηκαν δολοφονημένοι.
 
Συγκεκριμένα, στις 12 Ιουνίου 1994, ο Κύπρος Γιουρούκκης, αδελφός του πρώην ισοβίτη Αντρέα Γιουρούκκη, βρέθηκε νεκρός μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας, φέροντας επτά σφαίρες στο κεφάλι. Οι άλλοι δύο δολοφονήθηκαν με βόμβες μεγάλης ισχύος, μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Στην οργάνωση ο Γιουρούκκης, στην σκανδάλη ο αδελφός του
 
Οι αστυνομικοί βρήκαν στον τόπο του στυγερού εγκλήματος της δολοφονίας του Θεόφιλου, ένα τεύχος του περιοδικού «Φωνή του Κουρδιστάν», ενώ στα χέρια του κρατούσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γεωργιάδης είχε παραλάβει από το αεροδρόμιο της Λάρνακας τον Γιάτο Ρός, απεσταλμένο του Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, τον οποίο είχε αφήσει στα γραφεία της Επιτροπής στην οδό Δοϊράνης στη Λευκωσία.
 
Το παρασκήνιο σχετικά, με τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γεωργιάδη, ήταν έντονο αλλά και εξαιρετικά σκοτεινό. Τα σενάρια που ακούστηκαν την εποχή εκείνη ήταν πολλά.
 
Τελικά την οργάνωση της δολοφονίας είχε αναλάβει ο Γιουρούκκης. Εκείνος με τη σειρά του ανέθεσε τη δουλειά στον αδερφό του Κύπρο Αριστοδήμου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Όλμος» ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που γάζωσε τον Θεόφιλο Γεωργιάδη. 
 
Πως έφτασαν στα ίχνη των αδελφών Γιουρούκκη
 
Στις 17 Ιουνίου 1996, στην Λευκωσία, κατά την εξέλιξη μιας ενδιαφέρουσας δίκης, ο πρώην ισοβίτης Παναγιώτης Καυκαρής, αποκάλυψε την πλεκτάνη που είχε στηθεί για τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη από τον Γιουρούκκη, τον αδερφό του και άλλα δύο πρόσωπα.
 
Ο Καυκαρής αποκάλυψε πως, «ο Γιουρούκης είχε σχέση με την ΜΙΤ» και ότι αν εκπλήρωνε την αποστολή που του ανέθεσε η ΜΙΤ, σαν αντάλλαγμα θα φυγαδεύονταν από τις φυλακές.
Στην ίδια δική ο κρατούμενος, Κυριάκος Ψωμάς, προέβη σε δηλώσεις που ξεκαθάρισαν ακόμα περισσότερο το σχέδιο.
«Ο Γιουρούκκης μου ζήτησε να βρω κάποιον προκειμένου να βοηθήσω στην δολοφονία. Μια μέρα παρακολουθώντας στην τηλεόραση μια ομιλία του Θεοφίλου Γεωργιάδη μου είπε, κοίταξε καλά, αυτή θα είναι η τελευταία του ομιλία και μου ανέφερε ότι σχεδίαζαν την δολοφονία του», είπε ο Ψωμάς ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Και πράγματι στις αρχές του 1994 πραγματοποιήθηκε η δραπέτευση. Αλλά σε κάποια στιγμή λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, περικυκλώνεται στο κέντρο της Λευκωσίας το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Κύπρος Αριστόδημου και συλλαμβάνεται μόνο ο συνεργός του.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
 

Δειτε Επισης

Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics