Πέθανε ο Γιουρούκκης  – Ο πρώτος Κύπριος ισοβίτης μετά το 1980

Πέντε χρόνια από την ημέρα που αφέθηκε ελεύθερος ο Κύπριος ισοβίτης Ανδρέας Αριστοδήμου, γνωστός ως «Γιουρούκκης», απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών.

Ο πρώην ισοβίτης εδώ και αρκετά χρόνια είχε διαγνωστεί με μια σοβαρή ασθένεια και τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Πριν από λίγο καιρό ο Γιουρούκκης εισήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και κρατείτο, και σύμφωνα με πρόσωπα από το περιβάλλον του τα μεσάνυχτα άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Ανδρέας Αριστοδήμου, ήταν τότε ο μακροβιότερος κατάδικος των φυλακών, έχοντας εκτίσει   26χρονη ποινή φυλάκισης. Πέρασε την πύλη των Φυλακών στα 24 του χρόνια  έχοντας στην πλάτη του δυο φόνους.

Ο πρώην ισοβίτης είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 1987 και αποφυλακίστηκε στις 5 Ιουνίου 2012.

Ο δεύτερος φόνος που αποκάλυψε τον πρώτο…

Νεκρή βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 1987 η Μαίρη Τελώνη, 40 χρόνων, κάτοικος Λινόπετρας Λεμεσού και σύζυγος του πρώην κατάδικου Αντρέα Τελώνη από τον οποίο είχε ζητήσει διαζύγιο. Κατά τον χρόνο του εγκλήματος ήταν εγγεγραμμένη ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας αξίας ΛΚ200.000.- την οποία άφηνε με διαθήκη στην κόρη της.

Ο Γιουρούκκης και ο συναυτουργός του εγκλήματος Νίκος Νικολάου ήταν στενοί φίλοι. Βρίσκονταν και οι δύο σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Έτσι συμφώνησαν να κλέψουν το θύμα.

Όταν από τη Λευκωσία έφθασαν στη Λεμεσό στάθμευσαν στην αυλή του σχολείου Λινόπετρας το οποίο βρίσκεται πίσω από το σπίτι της Τελώνη, φόρεσαν μάσκες και γάντια και αφού βεβαιώθηκαν ότι ήταν μόνη της, ο Νικολάου κτύπησε την πόρτα. Η Τελώνη δεν άνοιξε όταν δεν πήρε απάντηση στη ερώτηση της για το ποιοι ήταν.

Τότε ο Γιουρούκκης και ο Νικολάου έφυγαν και επέστρεψαν σε λίγο πάλι στο σπίτι. Όταν η πόρτα άνοιξε τυχαία το θύμα είδε τον Γιουρούκκη σκαρφαλωμένο στο κάγκελλο του περιτοιχίσματος. Έκλεισε αμέσως την πόρτα και άρχισε να καλεί για βοήθεια. Τότε ο Νικολάου εισηγήθηκε να φύγουν και όταν ο ίδιος επέστρεψε πίσω στο αυτοκίνητο άκουσε 2-3 πυροβολισμούς από το σπίτι. Η Τελώνη βρέθηκε νεκρή το ίδιο βράδυ μέσα στην αυλή της σε στενό διάδρομο μεταξύ της κουζίνας και του γκαράζ.

Την ίδια νύκτα έγινε επίσης απόπειρα φόνου εναντίον του Λούκα Αριστείδου Χαραλάμπους ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι της αδελφής του απέναντι από την αυλή του σχολείου Λινόπετρας ο οποίος όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τους δράστες να φεύγουν τους κατεδίωξε με το αυτοκίνητό του. Όταν ο Γιουρούκκης αντελήφθη τις προθέσεις του Χαραλάμπους έβγαλε το κορμί του έξω από το αυτοκίνητο και πυροβόλησε εναντίον του Χαραλάμπους.

Το όχημα διαφυγής τους αντιλήφθηκαν περαστικοί και η αστυνομία αφού έψαξε τον ιδιοκτήτη κατέληξε στον Νικολάου, ο οποίος και συνελήφθη.

Ανακρινόμενος παραδέχθηκε τη διάπραξη του εγκλήματος και ομολόγησε τα πάντα, δίνοντας στεγνά τον Γιουρούκκη.

Ο Γιουρούκκης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ενώ ο Νικολάου σε 4 χρόνια φυλακή καθώς χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας. Ωστόσο ο Γιουρούκκης υπέβαλε έφεση και το 90 διέταξε επανεκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο λόγω όμως σοβαρού τραυματισμού του βασικού μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Νικολάου, του συναυτουργού του εγκλήματος, από έκρηξη βόμβας που τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητό του, η ακρόαση της υπόθεσης άρχισε στις 25 Νοεμβρίου 1991 και συμπληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1992, όπου επικυρώθηκαν τα ισόβια στον Γιουρούκκη.

Αποκαλύφθηκε ο πρώτος φόνος του Γιουρούκκη

Η μια ομολογία έφερε την άλλη… Ο Νικολάου που παραδέχθηκε ότι ο Γιουρούκκης σκότωσε την Τελώνη, αποκάλυψε στους ανακριτές ότι 2μιση μήνες προηγουμένως ο συνεργός του σκότωσε πρόσωπο της νύχτας.

Το θύμα, Αρμενικής καταγωγής, κάτοικος Κύπρου και πολίτης της Δημοκρατίας, ήταν καλλιτεχνικός πράκτορας για νυχτερινά κέντρα. Διατηρούσε γραφεία στη Λεωφόρου Μακαρίου αρ. 64 στη Λευκωσία, όπως και στην Περσία και το Λίβανο, είχε δε αντιπροσώπους σε πολλές άλλες χώρες. Τα γραφεία του στεγάζονταν στο ισόγειο του κτιρίου πάνω από το οποίο υπήρχε ένα διαμέρισμα στο οποίο ζούσε μόνος του. Στον πιο πάνω όροφο υπήρχε άλλο διαμέρισμα στο οποίο διανυχτέρευαν κάποτε φίλοι ή γνωστοί του. Στο διαμέρισμα - κατοικία του θύματος - έβγαινε κάποιος από μια πέτρινη κυκλική σκάλα που βρίσκεται στο πλάϊ ανατολικά του κτιρίου.

Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 1986 ο γέρο κλητήρας του θύματος που βρισκόταν στην υπηρεσία του από το 1963, πήγε και περίμενε το τηλεφώνημα του Αρτίν για να του πάρει στο διαμέρισμα του, όπως συνηθιζόταν, το πρωινό του τσάι.

Προχώρησε στα υπόλοιπα μέρη του γραφείου και διαπίστωσε μεγάλη ακαταστασία, το δε χρηματοκιβώτιο ανοιχτό.

Τηλεφώνησε αμέσως στην Αστυνομία η οποία έφθασε επί τόπου. Προσπάθησαν να επικοινωνήσουν πρώτα τηλεφωνικώς με το θύμα και μετά κτυπώντας την εξώπορτα, αφού όμως δεν πήραν απάντηση, αφαίρεσαν με κατσαβίδι την κλειδαριά του δωματίου, μπήκαν στο δωμάτιο και βρήκαν τον Αρτίν ξαπλωμένο στο κρεβάτι του και σκεπασμένο μέχρι το μέτωπο. Τον ξεσκέπασαν και διαπίστωσαν ότι ο Αρτίν ήτο νεκρός.

Ο Γιουρούκκηςς έχοντας στην κατοχή του όπλο πήγε στο σπίτι του Αρτίν κάποιαν ώρα μεταξύ του μεσονυκτίου της 31ης Οκωβρίου και την 4 πρωινή της 1ης Νοεμβρίου 1986. Στο διαμέρισμα ανέβηκε σκαρφαλώνοντας πάνω στη συκαμινιά ενώ συνέχεια έσπασε το τζάμι του παραθύρου το οποίο άνοιξε βάζοντας το χέρι του από μέσα και γυρίζοντας το σιδερένιο πόμολο.

Ο Γιουρούκκης μπήκε μετά στο διαμέρια και προχώρησε στο υπνοδωμάτιο του Αρτίν.

Εκεί, απειλώντας τον με το όπλο του ζητούσε το κλειδί του χρηματοκιβωτίου του. Αφού το εξασφάλισε έπνιξε τον Αρτίν, γιατί πρόθεση του ήταν και η ληστεία και η δολοφονία του. Μετά κατέβηκε στο ισόγειο και αφού παραβίασε την είσοδο μπήκε στα γραφεία. Άνοιξε το χρηματοκιβώτιο με το κλειδί και έκλεψε από τους πολλούς φακέλους που ήταν μέσα χρήματα διαφόρων χωρών, άλλους δε φακέλους τους πήρε δίχως να τους ανοίξει. Προτού φύγει από το υπνοδωμάτιο του Αρτίν τον τοποθέτησε στο κρεβάτι, όπως τελικά τον βρήκε η αστυνομία και ο κλητήρας του και έκλεισε με το κλειδί το υπνοδωμάτιο.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»