Το αλαλούμ των γιατρών για το πεντάμηνο βρέφος και τα αμείλικτα ερωτήματα

Αμείλικτα ερωτήματα και ενδεχομένως τεράστιες ευθύνες εγείρονται για τους γιατρούς του Μακάριου Νοσοκομείου και το αλαλούμ που προκάλεσαν σε ό,τι αφορά την υπόθεση του πεντάμηνου βρέφους που φέρεται να διαγνώστηκε με ρήξη παρθενικού υμένα.
 
Για την υπόθεση, υπενθυμίζεται, συνελήφθη ο πατέρας του πεντάμηνου βρέφους, ο οποίος χθες το πρωί οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο, σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, διέταξε την κράτησή του για πέντε μέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοκ και φρίκη! Πεντάμηνο βρέφος με ρήξη παρθενικού υμένα-Συνελήφθη ο πατέρας του
 
Ο πατέρας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη, επικαλούμενος της θέση πως ίδιος συνέστησε στη σύζυγό του να μεταφέρει το παιδί τους στο νοσοκομείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα ισχυρίστηκαν οι γονείς του βρέφους που φέρει ρήξη παρθενικού υμένα
 
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Βοηθός Διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Μακάριου Νοσοκομείου Ευθύμιος Τσιβιτανίδης, έλεγε ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν βιασμό, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως στα 32 χρόνια της καριέρας του δεν έχει δει ποτέ τέτοιο περιστατικό κακοποίησης σε τόσο μικρή ηλικία. Υποδείκνυε μάλιστα ότι λόγω της καταγωγής του παιδιού(σ.σ. Σομαλία), διερευνήθηκε και το ενδεχόμενο της κλειδερεκτομής, το οποίο, όμως, αποκλείστηκε και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για βιασμό.
 
Εντελώς διαφορετική και αντίθετη, ωστόσο, εκδοχή έδωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Διευθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε λάθος διάγνωση και η ρήξη να μην προήλθε από σεξουαλική κακοποίηση.
 
«Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κακοποίηση. Δεν φαίνεται να υπάρχει βιασμός», είπε ο Δρ. Νεοφύτου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο η ρήξη του παρθενικού υμένα που διαπιστώθηκε στο παιδί, να προκλήθηκε από την τριβή κάποιου έντονου καθαρισμού της περιοχής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ορατό το ενδεχόμενο να μην κακοποιήθηκε σεξουαλικά το πεντάμηνο βρέφος
 
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, ο Δρ. Νεοφύτου δήλωνε πως εξετάζονται δύο σενάρια, και συγκεκριμένα κατά το πόσο το βρέφος υπέστη βιασμό ή αν η ρήξη έγινε εσκεμμένα.
 
Επί του δεύτερου σεναρίου, υποδείκνυε πως «υπάρχει μια νέα τάση από τους πρόσφυγες, να προχωρούν τεχνητά σ’ αυτή την πράξη για να επωφελούνται της προστασίας, που είναι αναγκασμένο το κράτος να τους προσφέρει και να μένουν στην Κύπρο».
 
Οι αντικρουόμενες αυτές δημόσιες τοποθετήσεις από τους δύο υψηλά ιστάμενους στην ιεραρχία ιατρικούς λειτουργούς του Μακάριου Νοσοκομείου, για μια τόσο πολύ σοβαρή και ευαίσθητη υπόθεση, το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί πως καταδεικνύουν είναι προχειρότητα και ανευθυνότητα όσον αφορά την προσέγγισή τους στην υπόθεση, τουλάχιστον όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους.  
 
Με τα ερωτήματα που προκύπτουν και στα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις να είναι ξεκάθαρα:
 
Πρώτο: Τι ήταν τελικά αυτό που προκάλεσε τη ρήξη του παρθενικού υμένα του πεντάμηνου βρέφους. Βιασμός ή κάτι άλλο;
 
Δεύτερο: Αν δεν ήταν βιασμός, γιατί ο Δρ. Τσιβιτανίδης έσπευδε χθες να δηλώνει εμφαντικά πως επρόκειτο για βιασμό και να λέγει μάλιστα πως δεν έχει δει ποτέ τέτοιο περιστατικό κακοποίησης σε τόσο μικρή ηλικία.
 
Τρίτο: Αν δεν ήταν σίγουρος για την αιτία που προκάλεσε τη ρήξη του παρθενικού υμένα του βρέφους, γιατί αποφάσισε να τοποθετηθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο;
 
Τέταρτο: Γιατί ο Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου δεν προχώρησε άμεσα σε αντίκρουση της εκφρασθείσας βεβαιότητας Τσιβιτανίδη πως πρόκειται για βιασμό;
 
Διοικητική έρευνα από το Υπουργείο
Σημειώνεται το Υπουργείο Υγείας διέταξε διοικητική έρευνα για το αλαλούμ που έχει προκληθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, "σε συνέχεια του χθεσινού περιστατικού με 5μηνο βρέφος, ο Υπουργός Υγείας διέταξε διοικητική έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως είθισται, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσον οι δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από ιατρό ήταν τεκμηριωμένες. Μέχρι την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, δεν θα γίνει καμία δημόσια δήλωση από πλευράς Υπουργείου Υγείας".

Δειτε Επισης

Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν