Οι συλλήψεις από «σπόντα», η συνάντηση των υπόπτων και ο μακρινός εντολέας

Γρίφος παραμένει επί του παρόντος εάν οι τρεις ύποπτοι που συνελήφθησαν στα πλαίσια των ερευνών για την απόπειρα φόνου του 57χρονου Νίκου Ροδοθέου που διαπράχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Λευκωσίας, οι οποίοι οδηγήθηκαν το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτηση τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κινήσεις των υπόπτων, ο ρόλος της ΥΚΑΝ και το άλλοθι
 
Οι τρεις συνελήφθησαν μετά από παρακολούθηση της ΥΚΑΝ για άλλη υπόθεση, όταν προσπαθούσαν να φορτώσουν λευκό σκούτερ που ομοιάζει με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Ροδοθέου, έξω από τα γραφεία της ΠΕΟ.
 
Η ύποπτο μοτοσικλέτα στο υπόγειο
 
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, την επόμενη μέρα της απόπειρας φόνου και συγκεκριμένα γύρω στις 15:40, μέλη της ΥΚΑΝ στα πλαίσια διερεύνησης υπόθεσης για εμπορία ναρκωτικών παρακολουθούν όχημα ενοικιάσεως που οδηγούσε ο δεύτερος ύποπτος και ακόμα ένα όχημα τύπου βαν που οδηγείτο από τον πρώτο ύποπτο, που αναχώρησαν από την Ανθούπολη με κατεύθυνση τη Λευκωσία.
 
Γύρω στις 16:10 τα δύο οχήματα στάθμευσαν έξω από πολυκατοικία κοντά στο κτίριο της ΠΕΟ στη Λευκωσία.
 
Στη συνέχεια ο δεύτερος ύποπτος έδωσε οδηγίες στον πρώτο για να οδηγήσει το βαν όχημα στην είσοδο χώρου στάθμευσης. Ακολούθως ο δεύτερος ύποπτος κατέβηκε στο υπόγειο της πολυκατοικίας και ο πρώτος άνοιξε την πόρτα του βαν.
 
Λίγο αργότερα στο σημείο έφθασε και ο τρίτος ύποπτος, αλλοδαπός, ο οποίος κινείτο πεζός  και πλησίασε τον πρώτο ύποπτο, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον υπόγειο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας.
 
Μετέπειτα ο πρώτος ύποπτος έπιασε ένα κομμάτι ξύλο από το βαν και το προσάρτησε στο όχημα δημιουργώντας ράμπα, ενώ στη συνέχεια ο δεύτερος με τον τρίτο ύποπτο εξήλθαν από το υπόγειο της πολυκατοικίας οδηγώντας ο ένας εκ των δυο το λευκό σκούτερ, το οποίο δεν έφερε πινακίδες εγγραφής, εντός του οχήματος.
 
Η έφοδος της ΥΚΑΝ και η αναγνώριση του Ροδοθέου
 
Τα μέλη της ΥΚΑΝ προσέγγισαν τους τρεις υπόπτους και ζήτησαν εξηγήσεις για τη μηχανή, αφού ήταν παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες της απόπειρας φόνου κατά του Ροδοθέου, χωρίς όμως να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση.
 
Τότε και οι τρεις φόρεσαν χειροπέδες και οδηγήθηκαν στο τμήμα για ανάκριση, ενώ τόσο η μοτοσικλέτα όσο και το βαν μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΤΑΕ Λευκωσίας. Εντός της μοτοσικλέτας ανευρέθηκε και παραλήφθηκε ως τεκμήριο, ένα προστατευτικό κράνος, τύπου full-face χρώματος μαύρο.
 
Λίγο αργότερα για συμπληρωματική κατάθεση κλήθηκε ο Νίκος Ροδοθέου, ο οποίος σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, κατά την αναχώρηση του είδε και αναγνώρισε την εν λόγω μοτοσικλέτα, ως την μοτοσικλέτα που τον ακολουθούσε κατά την διαδρομή προς την οικία του, πριν την απόπειρα φόνου, και στην οποία επέβαιναν δυο πρόσωπα.
 
Τα άλλοθι των υπόπτων
 
Πρώτος ύποπτος:
 
Ανακρινόμενος ο πρώτος ύποπτος  ισχυρίστηκε πως στις 11 και 30 το πρωί της ίδιας ημέρας του τηλεφώνησε ο δεύτερος ύποπτος και του ζήτησε να μεταφέρει με το όχημα της δουλειά του, τύπου βαν, μια μοτοσικλέτα από την περιοχή Παλλουριώτισσας προς την Ανθούπολη.
 
Ο πρώτος ύποπτος αποδέχθηκε και οι δύο συναντήθηκαν στην Λακατάμια, όπου ακολούθησε τον δεύτερο ύποπτος ο οποίος οδηγούσε ένα όχημα ενοικιάσεως χρώματος ασημί και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του οικήματος της ΠΕΟ, όπου ο δεύτερος ύποπτος του υπέδειξε σε ποιο σημείο να σταθμεύσει.
 
Στη συνέχεια ο ίδιος άνοιξε τις πίσω πόρτες του βαν, τοποθέτησε το ξύλο για να μπορέσουν να μεταφέρουν την μοτοσικλέτα μέσα στο όχημα και στο μέρος του πήγε και ο δεύτερος ύποπτος.
 
Ακολούθως τους πλησίασε ένας άγνωστος προς αυτόν άντρα, ο τρίτος ύποπτος, όπου με σπαστά ελληνικά είπε στον δεύτερο ύποπτο να πάνε κάτω και κατευθύνθηκαν στο υπόγειο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας, ενώ ο ίδιος παρέμεινε στο σημείο.
 
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ο δεύτερος ύποπτος πήγε μέχρι τη μέση της ράμπας του υπογείου και επέστρεφε προς τον ίδιο, ενώ ταυτόχρονα ο τρίτος ύποπτος οδηγώντας την μοτοσικλέτα, την κατεύθυνε από το ξύλο εντός του βαν.
 
Δεύτερος ύποπτος:
 
Ανακρινόμενος ο δεύτερος ύποπτος ανέφερε ότι έξι μέρες προηγουμένως του τηλεφώνησε ο ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας από το εξωτερικό και του ζήτησε να μεταφέρει την μοτοσικλέτα του από συγκεκριμένο χώρο που βρισκόταν, σε μηχανικό στην περιοχή Στροβόλου. Αυτός ζήτησε από τον πρώτο ύποπτο με τον οποίο είναι φίλοι, να τον βοηθήσει με το όχημα της δουλειάς του να μεταφέρουν την μοτοσικλέτα στον μηχανικό και συναντήθηκαν στην περιοχή της Ανθούπολης και κατευθύνθηκαν στην περιοχή όπου βρισκόταν η μοτοσικλέτα και την παρέλαβαν.
 
Στη συνέχεια, ως ισχυρίστηκε, από το μέρος περνούσε τυχαία ο τρίτος ύποπτος και προθυμοποιήθηκε να την μεταφέρει ο ίδιος εντός του οχήματος.
 
Ο δεύτερος ύποπτος κατέβηκε με τον τρίτο ύποπτο στο υπόγειο που βρισκόταν η μοτοσικλέτα και ενώ ο ίδιος αρχικά εκκίνησε και μετακίνησε την μοτοσικλέτα, ακολούθως κατέβηκε από αυτήν και την οδήγησε ο τρίτος ύποπτος προς το όχημα.
 
Περαιτέρω ο δεύτερος ύποπτος ισχυρίστηκε ότι προτού εκκινήσει την μοτοσικλέτα, ο ίδιος άνοιξε την σέλα και έπιασε το κράνος που ήταν εντός αυτής, ενώ στη συνέχεια το έπιασε και ο τρίτος ύποπτος.
 
Τρίτος ύποπτος:
 
Ανακρινόμενος ο τρίτος ύποπτος ισχυρίστηκε στους ανακριτές ότι πήγαινε βόλτα πεζός με το δίμηνο βρέφος του και συνάντησε τον δεύτερο ύποπτο έξω από μια πολυκατοικία.
 
Όπως ανέφερε, γνωρίζει τον δεύτερο ύποπτο εδώ και τρία χρόνια και του είχε ζητήσει να τον βοηθήσει να ξεκλειδώσει μια μοτοσικλέτα, της οποίας το τιμόνι ήταν κλειδωμένο, ούτως ώστε να την μεταφέρει στον μηχανικό.
 
Περαιτέρω, ισχυρίστηκε ότι ρώτησε τον δεύτερο ύποπτο σε ποιον άνηκε η μοτοσικλέτα και του απάντησε ότι ανήκει σε φιλικό του πρόσωπο το οποίο γνώριζε και ο ίδιος και τον βοήθησε να την μετακινήσει.
 
Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της μοτοσικλέτας
 
Μετά από εξετάσεις η Αστυνομία εντόπισε τον ιδιοκτήτη της μοτοσικλέτας, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό εδώ και τρεις μήνες.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ανακριτές μαζί του, τους ανέφερε ότι η εν λόγω μοτοσικλέτα του ανήκει και την έχει σταθμευμένη στην πολυκατοικία όπου διαμένει.
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι ζήτησε από τον δεύτερο ύποπτο κατά την παραμονή στο εξωτερικό να ξεκινά περιστασιακά την μοτοσικλέτα για να μην προκληθούν μηχανικές βλάβες σε αυτή, ενώ πριν από λίγες ημέρες του ζήτησε όπως μεταφέρει την μοτοσικλέτα του για συντήρηση μιας και θα επιστρέψει στην Κύπρο σύντομα.
 
Οι μαρτυρίες ενώπιον των Αρχών
 
Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν στην πολυκατοικία όπου εντοπίστηκε το σκούτερ, διαπιστώθηκε ότι η μοτοσικλέτα είναι άγνωστη προς τον χώρο.
Επίσης εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι η εν λόγω μοτοσικλέτα θεάθηκε στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας το πρωί της 27/11/2018 για πρώτη φορά και ότι δεν βρισκόταν προηγουμένως στο χώρο.
 
Αρνούνται οι ύποπτοι
 
Ανακρινόμενοι οι ύποπτοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση της απόπειρας φόνους εναντίον του Νίκου Ροδοθέου, ενώ σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες τους δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε.
 
Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης από τις περιοχές που διαπράχθηκε η απόπειρα φόνου και που εντοπίστηκε η μοτοσικλέτα.
 
Το χρονικό της απόπειρας φόνου  
 
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέγνωσε το χρονικό της απόπειρας φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου, ο οποίος όπως ανέφερε, εξέφρασε άγνοια ως προς τους δράστες, λέγοντας ότι «δεν έχει διαφορές με κανένα».
 
Η πορεία του Ροδοθέου:
 
19:30 Ο Νίκος Ροδοθέου μετέβη με τρία φιλικά του πρόσωπα σε σωματείο στην Αγλαντζία
 
22:50: Ο Νίκος Ροδοθέου αποχωρεί με το όχημα του για την οικία του στην περιοχή του Λυκαβητού.
Ταυτόχρονα τρία φιλικά του πρόσωπα επιβιβάστηκαν σε άλλα δύο οχήματα. Αρχικά τα τρία οχήματα ακολούθησαν την ίδια πορεία από τη Λεωφόρο Λεμεσού
με κατεύθυνση την οικία του Ροδοθέου.
 
Σε κάποια στιγμή το πρώτο όχημα και το όχημα του Ροδοθέου συνέχισαν την πορεία τους προς τα φωτά τροχαίας παρά το Hilton, ενώ το τρίτο όχημα κατευθύνθηκε προς τη λεωφόρο Καλλιπόλεως με σκοπό να συναντηθούν ξανά στην οικία του Ροδοθέου.
 
Ενώ περίμεναν στα φώτα τροχαίας, δύο άγνωστα πρόσωπα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα λευκού χρώματος και με full face κράνη, πυροβόλησαν το πίσω μέρος του οχήματος του Ροδοθέου, με πέντε σφαίρες και τράπηκαν σε φυγή.
 
Ωστόσο, από τους πυροβολισμούς δεν τραυματίστηκε οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αμέσως ο Νίκος Ροδοθέου ειδοποίησε τηλεφωνικά την αστυνομία.
 
Η κατάθεση του Νίκου Ροδοθέου
 
Σε γραπτή του κατάθεση ο Νίκος Ροδοθέου ανέφερε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από τα φώτα τροχαίας του ΡΙΚ προς το Hilton  παρατήρησε ότι μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ προπορευόταν.
 
Σε κάποια στιγμή, ο οδηγός της μοτοσικλέτας σταμάτησε στην αριστερή λωρίδα. Τα δύο οχήματα του Νίκου Ροδοθέου και των φίλων του ανέμεναν στο κόκκινο φανάρι και όταν ξεκίνησαν η μοτοσικλέτα βρισκόταν πίσω τους.
 
Ο Νίκος Ροδοθέου έβλεπε συνεχώς ότι η μοτοσικλέτα ήταν στην ίδια πορεία με αυτό και όταν αυτός έστριψε δεξιά από τα φώτα τροχαίας του Hilton, είδε πως έστριψε και η μοτοσικλέτα.
 
Όταν σταμάτησε στα φώτα τροχαίας της οδού Καλλιπόλεως δεν έβλεπε τη μοτοσικλέτα και αμέσως άκουσε τους πυροβολισμούς.
 
Στη συνέχεια το όχημα που συνόδευε τον Νίκο Ροδοθέου πήγε στην άκρη του δρόμου και ο Νίκος Ροδοθέου ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. Η μοτοσικλέτα ακολούθησε την ίδια πορεία και συνέχισε προς την οδό Αγίου Αντωνίου.
 
Επίσης, ο Νίκος Ροδοθέου στην κατάθεση του περιέγραψε τα κράνη των δύο δραστών.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο πρώτος φορούσε κράνος full face χρώματος μαύρου και ο δεύτερος κράνος full face χρώματος άσπρου με κόκκινες φλόγες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει κατεύθυνση στους ανακριτές ο Ροδοθέου, συνδέει το φόνο του αδελφού του
 
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Δίνεται τελικά προεδρική χάρη στον 82χρονο παππού-Συνυπογράφει το αίτημα Χριστοδουλίδη η Εισαγγελία
Στο άγνωστο οι έρευνες για το θανατηφόρο με θύμα τον 17χρονο Αλέξανδρο-Κανένα σημάδι από τον οδηγό
Πυρομανής ο δεσμοφύλακας που συνελήφθη για εμπρησμό-Πιθανή εμπλοκή του σε άλλες δεκαπέντε υποθέσεις
Ελεύθεροι οι δέκα συλληφθέντες για τα επεισόδια στην ΑΔΕ Λεμεσού-Απορρίφθηκε το αίτημα της Αστυνομίας
Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση της Μονής Αββακούμ
Ευρωπαϊκή Αναγνώριση για τις Φυλακές της Κύπρου