Δεν άρεσαν τα «όχι» στον Τζιωνή – Μόνο ταυτότητες δεν άφησαν στον φόνο

Με βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον 15χρονο γιο του ζεύγους που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 19 Απριλίου στην οικία του στην οδό Ζαλόγγου στον Στρόβολο, αρχίζει στις 13 Ιουνίου η δίκη των 4 κατηγορουμένων για την υπόθεση που συγκλόνισε το παγκύπριο.
 
Οι 4 κατηγορούμενοι είναι:
 
-Λοϊζος Τζιωνής, 33χρονων: Ηθικός αυτουργός και δολοφόνος του ζεύγους
-Σάρα Σιάνς, 21 χρόνων, Συμβία του Τζιωνή
-Μάριος Χατζηξενοφώντος,22 χρόνων: Φίλος των τριών άλλων υπόπτων
-Λευτέρης Σολωμού, 23 χρόνων: Ετεροθαλής αδελφός του Τζιωνή
 
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 14 αδικήματα μεταξύ των οποίων και το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης ισόβιας κάθειρξης. 
 
Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε την κράτηση των κατηγορουμένων μέχρι την δίκη αφού αντιμετωπίζουν ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα του ποινικού κώδικα και ότι με βάση το μαρτυρικό υλικό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καταδίκης.  
 
Το δικαστήριο διέταξε την κράτηση και των τεσσάρων οι οποίοι θα κρατούνται ως υπόδικοι στις Κεντρικές φυλακές.
 
Στο επίκεντρο η συμβία - Θέμα υποσχέσεων και ασφάλειας
 
Κατά την σημερινή διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου όπου οι 4 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο συνήγορος υπεράσπισης της 21χρονης έθεσε θέμα ασφάλειας για την πελάτισσα του ενώ μίλησε για «υποσχέσεις» που δόθηκαν στην νεαρή.
 
Αρχικά ο δικηγόρος της 21χρονης, Σωτήρης Αργυρού, ζήτησε όπως η νεαρή αποχωρήσει από την αίθουσα καθώς δεν ένιωθε καλά να βρίσκεται δίπλα από τον Τζιωνή. Ωστόσο το αίτημα του απορρίφθηκε.
 
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν έφεραν ένσταση στο αίτημα για κράτηση τους ενώ ο δικηγόρος της 21χρονης ζήτησε όπως μελετήσει το μαρτυρικό υλικό.
 
Μεταξύ άλλων, ο Σωτήρης Αργυρού, κάλεσε την κατηγορούσα αρχή «να θυμηθεί τι υποσχέθηκε στην πελάτισσα του», με τη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας να απαντά «δεν υποσχεθήκαμε κάτι».
 
Ακολούθως ο δικηγόρος της 21χρονης αναφέρθηκε σε καταθέσεις του ετεροθαλή αδελφού που ανέφερε ότι η νεαρή φοβόταν τον Τζιωνή.
 
«Ο 23χρονος ετεροθαλής αδερφός, είπε ότι η 21χρονη φοβάται πολύ τον 33χρονο και ότι θέλει να φύγει από κοντά του. Υπάρχει χειρόγραφο σημείωμα του 23χρονου, ο οποίος γράφει «του είπα ότι δεν θέλω, αλλά με αγριοκοίταξε φοβόμουνα ότι θα με έδερνε», ανέφερε ο δικηγόρος της 21χρονης.  Επίσης είπε ότι ο 23χρονος φοβόταν τον Τζιωνή καθώς δεν του άρεσε να του λένε «όχι».
 
Στην συνέχεια παρέπεμψε το δικαστήριο στις καταθέσεις της 21χρονης, με τις οποίες η αστυνομία κατάφερε να φθάσει στην άκρη του νήματος αφού η ομολογία της αποτέλεσε «κλειδί», αφού μετά την παραδοχή της συνελήφθη και ο 22χρονος συνεργός του Τζιωνή.
 
Επίσης ανέφερε ότι η 21χρονη δεν γνώριζε για τον φόνο και αυτό που γνώριζε είναι ότι  σκοπός του Τζιωνή ήταν η ληστεία, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι «δεν συνδέεται με τα αδικήματα που προσπαθούν να της συνάψουν σήμερα».  Μάλιστα ανέφερε ότι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της, τις καταθέσεις που έδωσε στις αρχές.
 
Ο δικηγόρος της 21χρονης ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να φέρει ένσταση στην κράτηση της, εφόσον «η αστυνομία τηρούσε αυτά που είπε».
 
Από την πλευρά της η κατηγορούσα αρχή, παρέπεμψε το δικαστήριο σε κατάθεση της 21χρονης η οποία ανέφερε ότι κατά την συνάντηση τους πριν το φόνο, ο Τζιωνής τους είχε πει ότι «ίσως χρειαστεί να τους σκοτώσω».
 
Σε ότι αφορά το θέμα κράτησης της και την ασφάλεια της 21χρονης αφού εξέφρασε φόβους, η κατηγορούσα αρχή επισήμανε ότι ο χώρος κράτησης των γυναικών στις Κεντρικές φυλακές είναι διαφορετικός.  
 
Τα στοιχεία που έχουν στην πλάτη τους οι «4»
 
Λοΐζος Τζιωνής: Τον 33χρονο «έδειξαν» οι υπόλοιποι  κατηγορούμενοι ως το πρόσωπο που οργάνωσε το έγκλημα και ως τον δολοφόνο του ζεύγους.  Το DNA του 33χρονου βρέθηκε στο ξίφος, το ρόπαλο και τα παπούτσια που βρέθηκαν στην σκηνή του εγκλήματος καθώς και στα αιματομένα ρούχα και το φονικό όπλο που υπέδειξε ο ίδιος ότι ήταν κρυμμένα στην πατρική του οικία.
 
Παρά τους αρχικούς του ισχυρισμούς ότι τον φόνο διέπραξε ο αδελφός του, στην συνέχεια αφού έσφιξε ο κλοιός, ο 33χρονο προέβη σε ομολογία. Παραδέχθηκε στους ανακριτές ότι σκότωσε το ζεύγος και εξιστόρησε τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα, πώς εισήλθε στην οικία καθώς και τις διαδρομές που ακολούθησε πριν και μετά τον φόνο.
 
Ο 33χρονος εξιστορώντας στους ανακριτές τα γεγονότα φέρεται να εισήλθε στο σπίτι από παράθυρο του 1ου ορόφου και όταν έγινε αντιληπτός από την 59χρονη Ντίνα Σεργίου, η οποία βρισκόταν στο υπνοδωμάτιο της, την μαχαίρωσε όπως είπε γιατί είχε αρχίσει να φωνάζει.

Τις φωνές της 59χρονης άκουσε ο σύζυγός της που βρισκόταν στον κάτω όροφο και αμέσως έτρεξε να τη βοηθήσει. Τότε ο 33χρονος σκότωσε και τον 60χρονο και ακολούθως έψαξε όπως είπε για το χρηματοκιβώτιο.
Ακολούθως ξύπνησε το γιο του ζεύγους τον οποίο ανάγκασε να ξεκλειδώσει την πόρτα της κουζίνας για να εισέλθει ο συνεργός του. Στην συνέχεια κλείδωσε τον γιο στην αποθήκη.
 
Επίσης τον 33χρονο αναγνώρισε σε παράταξη ο 15χρονος γιος ο οποίος είχε διακρίνει το πρόσωπο του και τον περιέγραψε από την πρώτη στιγμή.
 
 
Σάρα Σιανς:  To DNA της 21χρονης συμβίας του Τζιωνή είχε εντοπιστεί στα κορδόνια των παπουτσιών του, το ρόπαλο και σε ακουστικά που βρέθηκαν στην σκηνή του εγκλήματος.
 
Αρχικά η 21χρονη δεν παραδέχθηκε εμπλοκή, ωστόσο στην συνέχεια ομολόγησε και έδωσε στους ανακριτές σημαντικά στοιχεία ενώ «έδειξε» τον συνεργό του Τζιωνή που εισήλθε στην οικία και ο οποίος ήταν ο 22χρονος.
 
Η 21χρονη μίλησε για την συνάντηση που είχαν οι 4 τους πριν το φόνο και ότι ο 33χρονος έδωσε οδηγίες στην ίδια και τον 23χρονο ετεροθαλή αδελφό του, να παραμείνουν στο σπίτι και να περιμένουν τηλεφώνημά του, ώστε μόλις τελειώσουν το «έργο» τους με τον 22χρονο, να μεταβούν στην οικία στην Ζαλόγγου για να παραλάβουν τα κλοπιμαία. Μάλιστα ο συμβίος της, τους ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να σκοτώσει τους ένοικους της οικίας.
 
Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, τελικά η 21χρονη και ο αδελφός του Τζιωνή δέχθηκαν τηλεφώνημα για να μεταβούν στην οικία μετά το έγκλημα, ωστόσο άλλαξαν πορεία γιατί φοβήθηκαν.
 
Η 21χρονη προχώρησε σε υποδείξεις σκηνών ενώ ομολόγησε ότι πριν το έγκλημα ο 33χρονο και ο 22χρονος έκαναν χρήση κοκαΐνης και υπέδειξε τον καθρέφτη στους ανακριτές.  
 
 
Μάριος Χατζηξενοφώντος: Ο 22χρονος φίλος ήταν το πρόσωπο που εισήλθε στην οικία μαζί με τον Τζιωνή ενώ το DNA του βρέθηκε στο ρόπαλο που παραλήφθηκε από την σκηνή του φόνου.
 
Τον 22χρονο «έδωσε» η 21χρονη η οποία παραδέχθηκε ότι του έδωσε το σάλι που φορούσε και με το οποίο είχε καλυμμένο το πρόσωπο του ενώ από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του προχώρησε σε ομολογία. Στην συνέχεια, τον ενέπλεξε και ο Τζιωνής καθώς και ο ετεροθαλής αδελφός του.
 
Ανακρινόμενος ο 22χρονος παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ότι είναι το πρόσωπο που μαζί με τον 33χρονο εισήλθε στην οικία του ζεύγους ενώ εξήγησε με ποιο τρόπο ο 33χρονος πέτυχε είσοδο στην οικία.
 
Όπως ανέφερε, ο ίδιος εισήλθε από την κουζίνα της οικίας αφού του άνοιξε την πόρτα ο 33χρονος, τον οποίο «έδειξε» ως το πρόσωπο που στην συνέχεια οδήγησε τον 15χρονο γιο στο υπόγειο του σπιτιού.
 
Επίσης ο 22χρονος ανέφερε ότι μετέβη με τον 33χρονο στο δωμάτιο του ζεύγους και είδε ότι ήταν νεκροί.
 
Λευτέρης Σολωμού: «Ο αδελφός μου λέει ψέματα» ήταν η απάντηση του ενώπιον δικαστηρίου σε σχέση με τον ισχυρισμό του Τζιωνή ότι τον δείχνει ως δολοφόνο.
 
Ακολούθως προέβη σε ομολογία και αντέστρεψε τα πυρά, δείχνοντας τον αδελφό του ως το πρόσωπο που σκότωσε το ζεύγος.
 
Ο 23χρονος ετεροθαλής αδελφός του Τζιωνή μίλησε και αυτός για την συνάντηση που είχε προηγηθεί και για το ρόλο του. Ότι δηλαδή θα περίμενε τηλεφώνημα από τον Τζιωνή προκειμένου να μεταβούν με την 21χρονη στην οικία για να παραλάβουν τα κλοπιμαία ή τον 33χρονο και τον 22χρονο, σε περίπτωση που κάτι πήγαινε λάθος.
 
Παραδέχθηκε επίσης ότι βοήθησε τον αδελφό του να κρύψει τα ρούχα και το φονικό όπλο ενώ μίλησε για την συνάντηση με την 21χρονη μετά το φόνο, η οποία του είπε ότι φοβόταν τον Τζιωνή. Επίσης ο ίδιος υποστήριξε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στο έγκλημα αλλά όταν είπε όχι, ο 33χρονος τον αγριοκοίταξε. «Του Τζιωνή δεν του αρέσει αν του λες όχι», ανέφερε ο 23χρονο.
 
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι μετά το έγκλημα, ενώ μετέβαινε στην οδό Ζαλόγγου, άλλαξε πορεία γιατί φοβήθηκε.  
 
Η μαρτυρία του 15χρονου
 
Με βάση τον ανακριτή της υπόθεσης η μαρτυρία του 15χρονου έχει ως ακολούθως:
 
-Στις 22:30 ο 15χρονος γιος του ζεύγους ισχυρίστηκε ότι ξάπλωσε να κοιμηθεί και σε κάποια στιγμή ενώ κοιμόταν άκουσε το κλάμα της μητέρας του χωρίς να ήταν σίγουρος εάν αυτό συνέβαινε στην πραγματικότητα ή ήταν εφιάλτης.
 
-Μετά από λίγα λεπτά, άγνωστο πρόσωπο που εισήλθε στο δωμάτιο του τον άρπαξε. Του είπε «εσκότωσα τους γονείς σου, που είναι τα λεφτά;».
 
-Ακολούθως, ο άγνωστος σήκωσε τον ανήλικο από το κρεβάτι και με την απειλή μαχαιριού και αφού του κρατούσε το στόμα του κλειστό τον οδήγησε στην κουζίνα της οικίας. Κατά τον χρόνο που τον οδηγούσε από τον πάνω όροφο προς το ισόγειο του είπε «μη φοβάσαι δεν θα σε πειράξω. Έχω και εγώ γιο»
 
-Ο δράστης του ζήτησε να ανοίξει την πόρτα έτσι ο ανήλικος πήρε τα κλειδιά από το τραπέζι άνοιξε την πόρτα και τότε εμφανίστηκε και δεύτερος άντρας ο οποίος μπήκε στην κουζίνα έχοντας το πρόσωπο του καλυμμένο με κουκούλα.
 
-Ο δράστης που δεν έφερε κουκούλα περιγράφηκε από τον 15χρονο ως λεπτής σωματικής διάπλασης, με μούσια και μελαχρινά χαρακτηριστικά, ύψος περίπου 1.70.
 
-Μετά από μισή ώρα ο ανήλικος κατάφερε να εξέλθει από το κελάρι αφαιρώντας φυλλαράκια από την αλουμινένια πόρτα και τραυματίζοντας τα χέρια του.
 
-Στη συνέχεια ανέβηκε στο δωμάτιο των γονιών του και αφού άνοιξε την πόρτα του δωματίου είδε τους γονείς του μαχαιρωμένους.
 
-Έφυγε από το δωμάτιο για να πάει να ζητήσει βοήθεια.
 
-Η ώρα 1.35 ο ανήλικος γιος του ζεύγους μετέβη σε γειτονική κατοικία και ανέφερε στην ιδιοκτήτρια ότι δύο άγνωστοι εισήλθαν στο σπίτι, σκότωσαν τους γονείς του και τον ίδιο τον κλείδωσαν σε υπόγειο της οικίας από όπου κατάφερε και έφυγε.
 
 
 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών