Τέσσερις φορές ισόβια σε Πένταυκα και Λόι για το τετραπλό φονικό

Έπεσε η αυλαία του δεύτερου μεγαλύτερου εγκλήματος που έγινε ποτέ στην Κύπρο, του τετραπλού φονικού που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα στις 23 Ιουνίου 2016 και για το οποίο καταδικάστηκαν άλλα 4 πρόσωπα και εκκρεμούσε η απόφαση για άλλους δυο κατηγορούμενους.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας  έκρινε ένοχους για φόνο εκ προμελέτης τον Παναγιώτη Πένταυκα, ιδιοκτήτη νυχτερινού μαγαζιού στην Αγία Νάπα και τον Σέρβο φρουρό ασφαλείας Ντέγιαν Λόι.

Η ποινή ήταν μονόδρομος και ως εκ τούτο το δικαστήριο τους καταδίκασε 4 φορές σε ισόβια, όσο και ο αριθμός των θυμάτων. Επιπρόσθετα το Δικαστήριο επέβαλε 15χρόνια για τις απόπειρες φόνου εναντίον τον άλλων δύο που βρίσκονταν στη σκηνή του φόνου και επιπρόσθετα επέβαλε στον Παναγιώτη Πένταυκα ποινή 7 χρόνων για τον εμπρησμό του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στο φόνο.Οι ποινές είναι συντρέχουσες και όχι διαδοχικές όπως των καταδικασθέντων του πενταπλού φονικού.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης και κατά την αναφορά στα τραγικά γεγονότα οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε κλάματα. 

Μεταξύ άλλων η δικαστής ανέφερε ότι αρχικά πρόθεση των κατηγορουμένων ήταν να δολοφονήσουν τον Αλέξη Μαυρομιχάλη ωστόσο το συμβόλαιο θανάτου αναβλήθηκε αφού ο στόχος μετέβη στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια μίλησε για τις κινήσεις όλων των κατηγορουμένων του τετραπλού φονικού και την οργάνωση του εγκλήματος, τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 23ης Ιουνίου και τα όσα ακολούθησαν. Το δικαστήριο έκρινε αξιόπιστη τη μαρτυρία του βασικού μάρτυρα Χαράλαμπου Αντρέου ο οποίος ήταν ο οδηγός των εκτελεστών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, μεταξύ άλλων, ο Πένταυκας είχε αναλάβει το σχεδιάγραμμα με το δρόμο που θα ακολουθούσαν οι εκτελεστές και οι συνεργοί τους για να μεταβούν στο εστιατόριο που θα δολοφονούσαν τον επιχειρηματία καθώς και το δρόμο διαφυγής τους, ενώ ο Σέρβος φρουρός του Καλοψιδιώτη τους ενημέρωνε για τις κινήσεις του και την στιγμή του φονικού μετέβη στην τουαλέτα.

Επίσης ο Παναγιώτης Πένταυκας ήταν το πρόσωπο που διευθέτησε τον εμπρησμό του οχήματος των δραστών που εντοπίστηκε να φλέγεται λίγο μετά το φόνο σε κοντινή απόσταση από τη σκηνή του εγκλήματος.

Η δικαστής επίσης, ανέφερε ότι «δεν υπήρχε μαρτυρία που να οδηγήσει την Αστυνομία στη σύλληψη του Άντρου Ροδοθέου τον οποίο ενέπλεξε ο μάρτυρας Χαράλαμπος Αντρέου όπου κατέθεσε ότι ζήτησε τον Μπουρέλλι για να τον σκοτώσει.  Επίσης η δικαστής σημείωσε πως ούτε για τον Γιώργο Φένεκ υπήρχε μαρτυρία που να δικαιολογεί τη σύλληψή του.  

«Οι κατηγορούμενοι είχαν τον χρόνο να σκεφτούν τον φόνο» είπε η δικαστής ενώ «οι εκτελεστές δεν σκέφτηκαν την παρουσία των δύο ανήλικων».

Το στυγερό έγκλημα διαπράχθηκε ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το πενταπλό φονικό, στον ίδιο δρόμο, στο κέντρο της Αγίας Νάπας όπου πληρωμένοι εκτελεστές σκότωσαν εν ψυχρώ τον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη, τον αστυνομικό Ηλία Χατζηευθυμίου, τη συζύγου του Σκεύη Χατζηευθυμίου ενώ κατά λάθος από τα πυρά σκοτώθηκε και ο ένας  εκ των δραστών Γιάνι Βόγλι. Ο δεύτερος εκτελεστής Άλεξ Μπουρέλι παραμένει άφαντος εδώ και 14 μήνες.

Ξέσπασε η μητέρα του Καλοψιδιώτη μετά την απόφαση

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων που βρέθηκαν στην αίθουσα, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του Καλοψιδιώτη ξέσπασαν σε κλάματα. 

Έντονα φορτισμένη καθόλη τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου ήταν η θεία της Σκέυης Χατζηευθυμίου, θύμα του τετραπλού φονικού.

Οι δύο κατηγορούμενοι έφτασαν στο Δικαστήριο με πομπή του αντιτρομοκρατικού ουλαμού την οποία συνόδευε το ελικόπτερο της Αστυνομίας ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Σε όλους τους παρευρισκόμενους  έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος.

Αρχικά «σκληροί», μετά παραδοχές

Υπενθυμίζεται ότι για το τετραπλό φονικό προσήχθησαν στο δικαστήριο αρχικώς 6 πρόσωπα, μετά την ομολογία του οδηγού του οχήματος των εκτελεστών, Χαράλαμπου Ανδρέου ο οποίος γνώριζε για το φόνο και μάλιστα τους προσέφερε μαζί με τη σύντροφο του καταφύγιο.

Οργανωτής, κατόπιν οδηγιών, ήταν ο Μάριος Χριστοδούλου άλλως Μπένης ο οποίος μαζί με τον Χαράλαμπο Ανδρέου εκτίουν ποινές ισόβιας φυλάκισης. Ο Μπένης αρχικά δεν παραδέχθηκε τη διάπραξη των εγκλημάτων ωστόσο κατά τη διάρκεια της δίκης και μετά και την παραδοχή της συντρόφου του, προέβη σε ομολογία.

Η σύντροφος του Μπένη και η σύντροφος του Αντρέου καταδικάστηκαν σε ποινές ολιγόμηνης φυλάκισης, επίσης μετά από παραδοχές, και ήδη έχουν αποφυλακιστεί.

Κανένας από τους καταδικασθέντες δεν «έδωσε» τον ή τους ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι εκτιμάται ότι ήταν οι ίδιοι με αυτούς του πενταπλού φονικού.

Επίσης, υπενθυμίζεται δυο μήνες πριν την διάπραξη του τετραπλού φονικού έφθασαν στην Κύπρο Σέρβοι εκτελεστές με σκοπό να δολοφονήσουν αρχικά τον Αλέξη Μαυρομιχάλη και μετά τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Η Ιντερπόλ είχε σημάνει στις Κυπριακές αρχές συναγερμό, ωστόσο παρέμειναν σε πλήρη αδράνεια, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, με αποτέλεσμα οι ύποπτοι που κατονομάστηκαν να συνεχίζουν τη δράση τους ανενόχλητοι. Αποτέλεσμα, δυο μήνες μετά, να διαπραχθεί το τετραπλό φονικό, να διοριστούν ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές και 1μιση σχεδόν χρόνο μετά η υπόθεση να διερευνάται εκ νέου. Ωστόσο καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε για την αμέλεια των στελεχών και των αστυνομικών που επέδειξαν αμέλεια.

 

 

Τον σκότωσαν και του έστειλαν επιστολή ότι δεν κινδυνεύει

Μια εβδομάδα μετά το μακελειό στην Αγία Νάπα, η αστυνομία απέστειλε νέα απαντητική επιστολή στον επιχειρηματία Φάνο Καλοψιδιώτη, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στα θύματα που δολοφονήθηκαν, αναφέροντας του μάλιστα ότι δεν υπάρχουν απειλές εναντίον του.

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε μέσω δικηγόρου και την οποία έφερε στο φως ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ανακριτής του Αρχηγείου αστυνομίας (εκ μέρους Αρχηγού της δύναμης), στις 30 Ιουνίου 2016, μια βδομάδα μετά το φονικό,  απάντησε σε επιστολή του Φάνου Καλοψιδιώτη που απέστειλε στις 30 Μαΐου 2016, με θέμα «πιθανή δολοφονική ενέργεια» σε βάρος του.

Μια επιστολή που στάλθηκε από τον δολοφονηθέντα (επίσης μέσω του δικηγόρου του):
     - Περίπου 1 μήνα μετά την «διερεύνηση» της υπόθεσης των Σέρβων εκτελεστών οι οποίοι «προανήγγειλαν» τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες και στις Κυπριακές αρχές έστειλε σήμα η Ιντερπόλ περί τα μέσα Μαρτίου

     - Ο Φάνος Καλοψιδιώτης απέστειλε επιστολή με την οποία μεταξύ άλλων εξέφραζε φόβους για τη ζωή του (30 Μάιου).

Επτά ημέρες μετά, και αφού είδαν το φως της δημοσιότητας επιστολές του θύματος που απέστελλε στις αρχές ότι κινδυνεύει η ζωή του, η αστυνομία του αποστέλλει άλλη μια επιστολή επιμένοντας ότι δεν απειλείτο…  

Στην εν λόγω επιστολή η αστυνομία «έτρεξε» να αποκαταστήσει την εικόνα της και να επισημάνει ότι η επιστολή του Φάνου Καλοψιδιώτη δεν διέρρευσε στα ΜΜΕ από τους ιδίους ενώ φαίνεται να «ξεχάστηκαν» στο Αρχηγείο ότι ο επιχειρηματίας δολοφονήθηκε και στην απάντηση τους, τον πληροφόρησαν ότι «οι πληροφορίες που είχε η αστυνομία δεν αφορούσαν «προσωπικές απειλές».  

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστολή στάλθηκε 3 ημέρες μετά τη σύλληψη του 32χρονου οδηγού των Αλβανών εκτελεστών ο οποίος ομολόγησε τα πάντα και «έδειξε» τους άλλους 4 συνεργούς του, τους οποίους συνέλαβε η αστυνομία και τους οδήγησε ενώπιον δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, η επιστολή υπογράφτηκε και στάλθηκε 30 Ιουνίου και άρα με βάση τη λογική οι παραλήπτες θα την έλαβαν κάποιες ημέρες αργότερα.

 

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου