Η εξαφάνιση θρίλερ ενός 4χρονου που τελικά σώθηκε από τον… «πελλό τον Πόμπα»

Σε μυστήριο θρίλερ είχε εξελιχθεί η εξαφάνιση του 4χρονου Ανδρέα τον Σεπτέμβριο του 1989, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στην περιοχή Άης Στάθης στο Φτερικούδι.
 
Ένα παιδί πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας, όπου οι μεροκαματιάρηδες γονείς δούλευαν σκηλά ώστε να καταφέρουν να μεγαλώσουν σωστά και τα παιδιά τους.

Το μικρό αγοράκι ενώ είχε πάει στο δάσος κοντά στο γεφύρι της Παναγιάς στο Φτερικούδι για να μαζέψει ξύλα μαζί με την μητέρα του καθώς και ένα φίλο της οικογενείας, είχε αποφασίσει, σύμφωνα με τα όσα είχε πει η μητέρα του στην Αστυνομία, να παραμένει στο αυτοκίνητο γιατί νύσταζε.

Τριάντα λεπτά αργότερα όταν η μητέρα του μαζί με τον οικογενειακό τους φίλο επέστρεψαν από το δάσος, έντρομοι διαπίστωσαν πως το παιδί είχε εξαφανιστεί.

Οι απελπισμένες προσπάθειες και των δύο να φωνάζουν προς τον ποταμό το όνομά του μήπως και ανταποκριθεί, έπεσαν στο κενό. Έτσι αποφάσισαν να παραμείνει η μητέρα του στο σημείο και ο άνδρας να μεταβεί με το αυτοκίνητο του στο χωριό για να ζητήσει βοήθεια από την Αστυνομία.
 
«Μετά από 30-40 λεπτά επιστρέψαμε στο αυτοκίνητο και διαπιστώσαμε ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου ήταν κλειστά ενώ εμείς τα είχαμε αφήσει ανοικτά και το παιδί απουσίαζε», είχε δηλώσει η μητέρα του 4χρονου τότε στην κατάθεση της στην Αστυνομία.

«Να είναι ζωντανό το παιδί μου και δεν ανησυχώ για τίποτα άλλο», έλεγε κλαίγοντας τότε η 25χρονη μητέρα, ενώ ο πατέρας του μικρού Ανδρέα, φαινόταν να ήταν πιο ήρεμος και αισιόδοξος.

Η επιχείρηση της αστυνομίας-Υποψίες για έγκλημα
 
Για τον μικρό Ανδρέα στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν 100 αστυνομικοί και 100 άνδρες της ΜΜΑΔ, καθώς και 50 πολίτες από τα γύρω χωριά.

Η Αστυνομία είχε κάνει έλεγχο σε μεγάλη έκταση στην περιοχή, ενώ άρχισε να απελπίζεται που δεν είχε βρεθεί το παιδί, αφήνοντας να νοηθεί ότι ίσως σκοτώθηκε ή ακόμη και να απήχθηκε.
Είχαν επιστρατευτεί σκυλιά από τις Βρετανικές Βάσεις τα οποία μύρισαν τα ρούχα και τα παπούτσια του μικρού Ανδρέα για να τον βρουν.
 
Οι πολίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις έρευνες αφού ήξεραν καλύτερα τα περίεργα μονοπάτια της δύσβατης περιοχής, κάτι που βοήθησε πολύ στις έρευνες της Αστυνομίας. 300 πολίτες είχαν μαζευτεί για να δώσουν ότι βοήθεια μπορούσαν ανάμεσά τους και ο σωτήρας του 4χρονου Ανδρέα... 
 
Ο μικρός ροβινσώνας
Την 4η ημέρα ακριβώς μετά την δήλωση της εξαφάνισης του, ο μικρός Ανδρέας βρέθηκε 8 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο από το οποίο είχε χαθεί.

Το παιδί είχε διασωθεί από τον 35χρονο τότε Κώστα Πάρπα, γνωστός και ως «Πόμπας» από το Παλαιχώρι, ο οποίος ήταν ένας εκ των πολιτών που συμμετείχαν στις έρευνες για εντοπισμό του μικρού.
Το 4χρονο παιδάκι βρέθηκε σε άθλια κατάσταση και είχε μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο. Είχε διαπιστωθεί ότι υπέφερε από αφυδάτωση, μικρογδαρσίματα και τραύματα σε όλο του το κορμί αλλά η κατάσταση του ήταν εκτός κινδύνου και ανάρρωσε πολύ νωρίς.

-Τις ημέρες και τις νύχτες τι έτρωγες Αντρέα;
-Έφαγα σταφύλι και βρήκα και νερό στο ποταμό.
-Καλά δεν άκουσες τις φωνές της μάνας σου και του πάτερα σου;
-Ναι ναι άκουα φωνές και έβλεπα φώτα. Περπατούσα, περπατούσα ίσια.
 
 «Πόμπας»... Ο ήρωας και σωτήρας του μικρού Ανδρέας
 
«Στην αρχή όταν τον είδα νόμισα πως ήταν κούκλα αλλά όταν πήγα κοντά κατάλαβα πως ήταν το μωρό που εγιρέυκαμεν», είχε δηλώσει τότε ο «Πόμπας», ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είχε τιμηθεί από την Αστυνομία.
Ήταν μεγάλη μορφή ο Κώστας Πάρπας αφού ήταν πάντα χαμογελαστός. Σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μάμα δήλωσε: «Είμαι άνδρωπος με τους ανδρώπους και με τα κτινά κτινόν».
 
Ο «Πόμπας», μέσα από την συνέντευξη που είχε δώσει, φάνηκε να ήταν πολυτάραχη προσωπικότητα. Αντάρτης από παιδί και με συχνές «επισκέψεις» στα Δικαστήρια.

Όλοι τον είχαν παρεξηγημένο στο χωριό του, είχε δηλώσει με παράπονο τότε... «Για μια φορά στην ζωή μου εφάνηκα τζι εγιώ σωτήρας!».

Δεν τον λογάριαζαν μεσα τους ανθρώπους, έγραφαν τότε οι εφημερίδες, και έλεγαν χαρακτηριστικά: «Μα ο πελλός ο Πόμπας Χα!». Περηφάνος όμως τότε, έδειχνε χαρούμενος που απέδειξε σε όλους ότι δεν ήταν «πελλός αλλά τελικά μια «ψυχούλα».
 
Διβάστε επίσης: 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον