Ο «δράκος της γειτονιάς» που έστηνε καρτέρι σε γυναίκες έξω από ασανσέρ στη Λευκωσία

«Ο δράκος της γειτονιάς» για μήνες απασχολούσε τις διωκτικές αρχές αλλά και την κοινή γνώμη αφού κατά το 1988 στη Λευκωσία είχε προκαλέσει πανικό και τρόμο.
 
Στρεφόταν εναντίον γυναικών που βρισκόντουσαν έξω από ανελκυστήρες πολυκατοικιών, και όλες οι επιθέσεις του «δράκου» είχαν το κοινό χαρακτηριστικό της χρήσης βίας εναντίον των θυμάτων.
 
Στις 10 Ιανουαρίου 1988, επιτέθηκε σε γυναίκα στο Στρόβολο τη στιγμή που αυτή ανέβαινε τη σκάλα της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε. Ο «δράκος», όπως τον αποκαλούσαν, την άρπαξε από το στόμα και το λαιμό, την έριξε στο έδαφος και της απόσπασε βίαια την τσάντα της η οποία περιείχε διάφορα αντικείμενα και χρηματικό ποσό ύψους 109 λιρών.
 
Στις 19 Μαρτίου 1988, γυναίκα που ετοιμαζόταν να εισέλθει στον ανελκυστήρα πολυκατοικίας στην Ακρόπολη, δέχθηκε επίθεση από το «δράκο» που φορούσε κράνος της μοτοσικλέτας. Την άρπαξε από το λαιμό και την έριξε στο έδαφος και στη συνέχεια απέσπασε την τσάντα της που περιείχε 12 λίρες.
 
Στις 9 Ιουλίου 1988, ενώ γυναίκα ετοιμαζόταν να εισέλθει στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας της, ο «δράκος» την άρπαξε και την έσυρε στο υπόγειο. Η κοπέλα αντέδρασε, τον κλώτσησε και του ξέφυγε ενώ αυτός έφυγε στο σκοτάδι.
Στις 27 Αυγούστου ενώ γυναίκα εισήλθε στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας που διέμενε στην Ακρόπολη, ο «δράκος» την άρπαξε και την τράβηξε έξω προτού αυτή προλάβει να πατήσει το κουμπί του ορόφου και στη συνέχεια την οδήγησε στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας. Αμέσως άρχισε να την χαϊδεύει και τη στιγμή που ετοιμαζόταν να τη φιλήσει ακούστηκαν βήματα και τότε ο δράστης τράπηκε σε φυγή.
 
Στις 12 Δεκεμβρίου, ο «δράκος» που φορούσε κόκκινο σάλι στο κεφάλι επιτέθηκε σε άλλη γυναίκα η οποία επίσης ετοιμαζόταν να εισέλθει στην ανελκυστήρα της πολυκατοικίας που διέμενε. Ο δράστης άρπαξε από το λαιμό την γυναίκα η οποία άρχισε να τον κλωτσά και να φωνάζει βοήθεια. Τότε ο «δράκος» εξαφανίστηκε.
 
Κλαίγοντας στο εδώλιο άκουσε την ποινή του 
 
Ο περιβόητος «δράκος» είχε καταντήσει πονοκέφαλος για την αστυνομία η οποία μετά από στοχευόμενες έρευνες κατάφερε να φορέσει χειροπέδες στον 21χρονο οικοδόμο από την Αγλαντζιά ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχικά προβλήματα.
 
Σε έρευνα στην οικία του εντοπίστηκε ένα σάλι το οποίο αναγνώρισε μάρτυρας που είδε τον νεαρό να το φορά στην περιοχή του τελευταίο «χτυπήματος» του ενώ αμέσως παραδέχθηκε τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών.
 
Κλαίγοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 21χρονος άκουσε το Δικαστή να του επιβάλει ποινή 4 χρόνων ενώ η υπόθεση στηρίχθηκε κατά κύριο λίγο στην μαρτυρία μιας γυναίκας εκ των θυμάτων του.  
Το δικαστήριο μίλησε για «ένα πολύ σοβαρό έγκλημα με επικίνδυνες προεκτάσεις» ενώ ανέφερε ότι «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράχθηκε το καθιστούν μια από τις σοβαρότερες μορφές του εγκλήματος της ληστείας με χρήση βίας. Επιθέσεις εναντίον πολιτών που κυκλοφορούν μόνοι τη νύκτα τείνουν να υπονομεύσουν ένα από τα σημαντικότερα ατομικά δικαιώματα, εκείνο της ελεύθερης διακίνησης. Διάδοση εγκλημάτων αυτής της μορφής θα επηρέαζε άμεσα την ποιότητα της ζωής στον τόπο με τεράστιες δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες».
 
Ωστόσο ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου εφεσίβαλε την ποινή των 4 ετών που επιβλήθηκε στον 21χρονο, επικαλούμενος μεταξύ άλλων,  τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε, τη μεταμέλεια του που εκδηλώθηκε έμπρακτα με την παραδοχή του, το νεαρό της ηλικίας του , καθώς και τη προθυμία αλλαγής του τρόπου ζωής του.
Παρ’ όλα αυτά το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφαση του ανέφερε ότι «δικαιολογημένα το Κακουργιοδικείο έκρινε ότι τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ο εφεσείων ήταν εξαιρετικά σοβαρά, τόσο σοβαρά ώστε να δικαιολογείται η επιβολή σημαντικής ποινής φυλάκισης παρά το νεαρό της ηλικίας του παραβάτη και τις προσωπικές του συνθήκες».
 
Διαβάστε επίσης: 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ