Η πρώτη γυναίκα κατάδικος στην Κύπρο - Πυροβόλησε το σύζυγο της για να γλιτώσει

Το 1969 ήταν η χρονιά που καταγράφηκε η φυλάκιση της πρώτης Κύπριας μετά την απόφαση του δικαστηρίου το οποίο την έκρινε ένοχη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
 
Πρόκειται για 34χρονη Χαρίκλεια Σώζου, μητέρα 3 παιδιών, η οποία στις 20 Ιουλίου 1969 στη Λεμεσό, πυροβόλησε με πιστόλι τον σύζυγο της και 3 μήνες αργότερα, το δικαστήριο την καταδίκασε σε 2,μιση χρόνια φυλακή.
 
Ωστόσο στη συνέχεια η ποινή της μειώθηκε από το Ανώτατο σε 2 χρόνια φυλάκιση καθώς λήφθηκε υπόψη ότι η κατηγορούμενη ήταν σε αυτοάμυνα.
 
Ο σύζυγος της 34χρονος είχε χαρακτηριστεί ως άνθρωπος με βίαιο χαρακτήρα, με έναν μακρύ κατάλογο προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων για σοβαρό έγκλημα και μια καταδίκη για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.
 
Οι δυο βρίσκονταν σε διάσταση και ζούσαν σε διαφορετικά σπίτια.
 
Το βράδυ της 20ης Ιουλίου 1969, ο σύζυγος της 34χρονης μετέβη τα μεσάνυχτα στην οικία της, οπλισμένος με ένα τσεκούρι. Η 34χρονη μάταια προσπαθούσε να τον απομακρύνει .
 
Πανικόβλητη και στην προσπάθεια της να γλιτώσει από τις απειλητικές διαθέσεις του, άρπαξε πήρε το πιστόλι που είχε κρυμμένο πίσω από ένα ντουλάπι. Στη συνέχεια έτρεξε στο παράθυρο και του φώναξε και ακολούθως πάτησε την σκανδάλη. Αποτέλεσμα ο σύζυγος της 34χρονης να τραυματιστεί στο στήθος και την καρδία.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου
 
Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η 34χρονη ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε να χρησιμοποιεί το πιστόλι και δεν κατάλαβε πως είχε πατήσει την σκανδάλη, χωρίς όμως οι ισχυρισμοί της να γίνουν αποδεκτοί.
 
«Η ποινή πρέπει να ταιριάζει τόσο στο έγκλημα όσο και στον εγκληματία» είχε αναφέρει στην απόφαση του το δικαστήριο το οποίο χαρακτήρισε τον σύζυγο της ένα «σκληρό εγκληματία».
 
Όπως αναφέρθηκε, η 34χρονη μητέρα 3 παιδιών, ήταν παντρεμένη για 17χρονια μαζί με το σύζυγο της τον οποίο προσπάθησε να σκοτώσει, δίνοντας της όμως ελαφρυντικά με τα όσα βίωνε όλα αυτά τα χρόνια.  
 
«Ήταν μια δύσκολη απόφαση» είχε αναφέρει ο δικαστής του Ανωτάτου ο οποίος μείωσε σε δυο χρόνια την ποινή της 34χρονης, αναφέροντας ότι «πιστεύουμε ότι πρέπει να εκτίσει την ποινή της στην φυλακή και να επιτρέψει στην πραγματικότητα, γυρίζοντας μια νέα σελίδα στη ζωή της».
 
Διαβάστε επίσης: 

Δειτε Επισης

Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;
Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Προτεραιότητα η δημόσια τάξη-«Οι πολίτες όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς»
Απουσιάζει 14χρονος από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Το Σάββατο αποφασίζει το Δικαστήριο για τους τρεις συλληφθέντες για 20 διαρρήξεις και κλοπές
Τι τραγικό... Έφτασαν τη μάνα του Θανάση στο σημείο να χαίρεται που αποδείχθηκε δολοφονία....
Σ. Μάτσας στον REPORTER: «Μπορούν να διατυπωθούν ποινικές ευθύνες ακόμη και τώρα για τον Θανάση»
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην κοινότητα Ανάγυιας
Υπεραμύνεται των ενεργειών στον Άγιο Σίλα ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών
Ακόμα και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ επέμεναν ότι δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια