Πλάνο με μέτρα μέχρι την Πρωτοχρονιά-Τι καθορίζει τις αποφάσεις και τα σενάρια

Τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή, καθώς και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία που έφτασαν πλέον σε τριψήφιο αριθμό, καθορίζουν και τις κρίσιμες αποφάσεις για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν μέχρι την Παρασκευή, αφού τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου λήγουν αυτά που είναι σε ισχύ, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκύπριο επίπεδο.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, συνεδριάζουν απόψε προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να καταρτίσουν μια προκαταρκτική λίστα με εισηγήσεις, που θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο στις εννέα το πρωί, αμέσως πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε προτάσεις με κάποια ενδεχόμενα, βάσει των παρατηρήσεών μας και με βάση το πώς βλέπουμε την κατάσταση να εξελίσσεται, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και τοπικά. Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχουν μετρά», ανέφερε στον REPORTER o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕνώπιον Αναστασιάδη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα-Εβδομάδα αποφάσεων

Τα σενάριο στο τραπέζι
Το πιθανότερο είναι να μην ληφθούν τελικές αποφάσεις την Τετάρτη, προκειμένου να δοθεί χρόνος μέχρι την Παρασκευή, όπου θα ετοιμαστεί η Εθνική Αναφορά για τα δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων και θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή. Εάν χρειαστεί, ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή, για έγκριση των νέων μέτρων.

Όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι και όλα τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση σε κάθε επαρχία, αλλά και από τη ροή στα νοσοκομεία. Αυτό θα καθορίσει και εάν τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι οριζόντια, ή στις αποφάσεις θα περιλαμβάνονται και άλλα τοπικού χαρακτήρα, που είναι και το πιθανότερο.

Το κέρφιου, οι περιορισμοί στους χώρους εστίασης και οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις στους χώρους εστίασης, αναμένεται πως θα περιλαμβάνονται πάντως και στα νέα περιοριστικά μέτρα. Το εάν θα υπάρξει αυστηροποίηση τους, ή θα παραμείνουν ως έχουν τα παγκύπρια μέτρα, είναι κάτι που θα «κλειδώσει», τα επόμενα εικοσιτετράτωρα.

Κάποιες διαφοροποιήσεις συζητούνται, εξάλλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου εάν δεν επιδεινωθούν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, γίνονται σκέψεις να υπάρχουν χαλαρώσεις τόσο στους περιορισμούς στη διακίνηση, όσο και στον αριθμό των παρευρισκόμενων σε σπίτια, που ενδέχεται να αυξηθεί από τα δέκα στα είκοσι άτομα.

Άρση του lockdown στην Πάφο
Το γεγονός ότι έπιασαν τα μέτρα στην Πάφο εξάλλου, αναμένεται να οδηγήσει σε χαλαρώσεις στη συγκεκριμένη επαρχία, με τη Λεμεσό να παραμένει ακόμη μεγάλο ερωτηματικό αφού παρά τη σταθεροποίηση είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη επιδημιολογικά.

Απαντώντας στις αντιδράσεις ότι η Πάφος πήγε θύμα της κατάστασης στη Λεμεσό και ότι έπρεπε ήδη να αρθούν τα μέτρα ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση δεν έγινε αυτό. Ως Επιτροπή δώσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, βασισμένη σε παρατηρήσεις και δείκτες των προηγούμενων εβδομάδων» υπέδειξε, αναφέροντας πως ένας από τους στόχους των μέτρων ήταν η πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης. «Όντως η Πάφος ήταν επιβαρυμένη, ωστόσο, επειδή τα μέτρα ήταν στοχευμένα σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο κόσμος της ευαισθητοποιήθηκε, έχουμε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και θα επιτρέψει να στηριχθούν οι εισηγήσεις μας, για άρση μέτρων».

Σ’ ότι αφορά στη Λεμεσό, ο Καθηγητής Τσιούτης, ανέφερε πως υπάρχει βελτίωση κάποιων δεικτών ωστόσο είναι ακόμη σε «πολύ βεβαρημένη κατάσταση και είναι κάτι που μας απασχολεί. Οι προτάσεις μας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της πόλης», υπέδειξε σημειώνοντας πως από τις υπόλοιπες πόλεις προβληματίζει η αυξητική τάση που παρατηρείται στη Λευκωσία.
«Μας προβληματίζει η τάση, αλλά σε αναλογία πληθυσμού, τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες, δεν ήταν τέτοια ώστε να προτείνουμε άμεσα πιο αυστηρά μέτρα. Ωστόσο, κρατάμε μια επιφύλαξη και θα δούμε πως θα εξελιχθεί και αυτή την εβδομάδα η κατάσταση. Χρειάζονται κάποιες μέρες, για να γίνουν αναλύσεις των στοιχείων. Παρατηρήσεις από μέρα σε μέρα, μπορεί να μην αντανακλούν την πραγματικότητα και μπορεί να οδηγήσουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα και βεβιασμένες κινήσεις. Ως ομάδα είμαστε πολύ προσεκτικοί για να δίνουμε τεκμηριωμένες αναλύσεις. Ταυρόχρονα, έχουμε δώσει μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα, όπου το επιθυτό είναι να ελεχθούν αρκετά τα πράγματα μέχρι τις γιορτές, ώστε η διακίνηση να γίνεται σε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο από αυτό που έχουμε τώρα», υπογράμμισε ο ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν 262 κρούσματα και άλλα 70 από rapid test-Αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες

Κτύπησε το καμπανάκι για τις νοσηλείες
Τα δεδομένα από τα νοσοκομεία, που αποτελούν διεθνώς τον πιο σημαντικό δείκτη που οδηγεί σε αποφάσεις, δεν είναι καλά πάντως. Χθες βράδυ οι νοσηλείες για πρώτη φορά, έφτασαν σε τριψήφιο αριθμό, αφού σε 4 νοσοκομεία νοσηλεύονταν 110 ασθενείς με covid-19, ανάμεσά τους και 4 παιδιά. Αυξήθηκαν, εξάλλου σε 12 οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ, με 10 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.
 
Στην ήδη βεβαρυμένη κατάσταση, ήρθαν να προσθέσουν άλλα 52 κρούσματα σε ακόμη ένα οίκο ευγηρίας και ειδικό σχολείο, που εντοπίστηκαν έπειτα από τους διαγνωστικούς ελέγχους του Υπουργείου Υγείας. Τα 37 εντοπίστηκαν στο Ίδρυμα Πέτρου και Παύλου στο Λιοπέτρι και άλλα 15 στο γηροκομείο στην Περιστερώνα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέος συναγερμός σε άλλους δυο οίκους ευγηρίας-Ντόμινο κρουσμάτων

«Οι δείκτες νοσηλείας, είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και πολλές φορές πολύ καθοριστικός στην όποια απόφαση για λήψη μέτρων. Αυτοί οι δείκτες ώθησαν πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης να προχωρήσουν σε αυστηρά μέτρα. Βάσει της κατάστασης αυτή τη στιγμή, ήταν αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση των νοσηλειών, επειδή έρχονται μερικές εβδομάδες μετά την έξαρση. Το που θα φτάσουν, αυτό δεν μπορούμε με ακρίβεια να το προβλέψουμε», σημείωσε ο κ. Τσιούτης.

Υπέδειξε δε, πως είναι θετικό πως μειώθηκε ο αριθμός όσων χρειάζονται νοσηλεία, ωστόσο όπως είπε «βλέπουμε σχεδόν καθημερινά θανάτους και βλέπουμε ότι προσβάλλονται όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι. Εάν δούμε αυτούς τους δείκτες να επιβαρύνονται σημαντικά, γίνεται νομίζω αντιληπτό ότι τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά. Άρα δεν είναι μόνο το φορτίο στην κοινότητα, αλλά και το πώς αυτό μεταφράζεται σε νοσηλείες εβδομάδες αργότερα», ξεκαθάρισε καταλήγοντας το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο