Τα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία και πότε χτυπά το καμπανάκι για τους ειδικούς

Αυξάνονται οι φωνές από διάφορους φορείς, όσον αυξάνονται τα κρούσματα στα σχολεία της πρωτεύουσας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν ανακοινωθεί κρούσματα σε πάνω από επτά διαφορετικά σχολεία, σε κάθε γωνιά της Λευκωσίας, προκαλώντας προβληματισμό, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων, την ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας, σε μία περιοδεία του, διαπίστωσε ότι τα σχολεία αποτελούν υγειονομικά ασφαλείς χώρους.
 
Τα βλέμματα έχουν στραφεί και πάλι στον τομέα της παιδείας κι όχι άδικα, αφού επί καθημερινής βάσεως πλέον εντοπίζονται κρούσματα σε διάφορα σχολεία, με το μεγαλύτερο «πλήγμα» να είναι στη μέση εκπαίδευση. Οι πληροφορίες των ειδικών για συστάδα μετάδοσης του ιού εντός του Λυκείου Λατσιών επιβεβαιώθηκαν, αφού έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό πάνω από είκοσι πέντε άτομα. Συνολικά, τα κρούσματα από το σχολείο ανέρχονται στα είκοσι επτά.
 
Αυτό που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά είναι ο τρόπος που μεταδόθηκε ο ιός, αφού έχει ξεσπάσει μία αντιπαράθεση. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, η Διεύθυνση του σχολείου και η ΟΕΛΜΕΚ και από την άλλη μαθητές και γονείς. Οι μεν πρώτοι κάνουν λόγο για μετάδοση του ιού, έπειτα από ένα πάρτι στο οποίο δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα, αφού είχαν καλεστεί πενήντα άτομα. Οι δε δεύτεροι αντικρούουν αυτή την άποψη και αν και επιβεβαιώνουν ότι έγινε πάρτι, ωστόσο υποστηρίζουν πως οι καλεσμένοι δεν ξεπερνούσαν τους δέκα. Όσον αφορά στη μετάδοση του ιού, υπέδειξαν ότι έγινε από καθηγήτρια που δεν έφερε τη μάσκα της εντός της σχολικής αίθουσας, με αποτέλεσμα να μολύνει κάποιους μαθητές.
 
Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, τα Λατσιά έχουν παρατηρήσει μία έξαρση του ιού, αφού εκτός από το Λύκειο, κρούσμα κορωνοϊού μετρά και το Γυμνάσιο της περιοχής. Φαίνεται όμως, ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την αλυσίδα μετάδοσης του Λυκείου.
 
Δεν είναι όμως μόνο τα σχολεία στα Λατσιά που έχουν στο ενεργητικό τους θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Σε αυτοπεριορισμό βρίσκονται και τρία τμήματα του Λυκείου της Παλλουριώτισσας, καθώς μαθητές της Γ’ Λυκείου του σχολείου έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό.  Σε αυτοπεριορισμό έχουν τεθεί και μαθητές από τα σχολεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λακατάμεια, το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού, καθώς επίσης και το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο. Σε αυτοπεριορισμό, εξάλλου, έχουν τεθεί και αρκετοί μαθητές που φοιτούν στην Γ’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, αφού οδηγός λεωφορείου που τους μετέφερε στο σχολείο έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό.
 
Κι όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Παιδείας, μετά από μία σύντομη περιοδεία σε διάφορα σχολεία της Λευκωσίας, εξήρε το συμπέρασμα ότι τα σχολεία είναι υγειονομικά ασφαλείς και οργανωμένοι χώροι, όπου τηρούνται οι κανόνες.
 
Πότε θα χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου των ειδικών
Οι ειδικοί παρατηρούν την κατάσταση, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη κοινωνία και αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους. Ο εντοπισμός αυξημένων κρουσμάτων σε κάποια σχολεία μπορεί να προκαλεί διάφορα ερωτήματα και η εικόνα προκαλεί ανησυχία. Όμως πότε θα χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για τους ειδικούς;
 
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν εκτεταμένες συστάδες, αλλά είναι ανησυχητικό και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί να μην επεκταθούν σε μεγάλες συστάδες λοιμώξεων στο σημείο που να έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι στο σημείο που να πρέπει να λάβουμε μέτρα. Αυτές οι λοιμώξεις είναι κουδούνι ανησυχίας και ίσως να είναι καλά να επεκταθούν τα rapid test και στα σχολεία», υπέδειξε στον REPORTER ο καθηγητής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας του Υπουργείου Παιδείας για θέματα κορωνοϊού, Λεόντιος Κωστρίκης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου