Συσκέψεις επί συσκέψεων για τα νέα μέτρα-Επιπρόσθετες σκέψεις και προτάσεις

Οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη στο Υπουργείο Υγείας, για τη λίστα μέτρων, που θα παρουσιαστούν και θα οριστικοποιηθούν αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το επικρατέστερο σενάριο παραμένει το να μπει υπό το καθεστώς μίνι lockdown ολόκληρη η Κύπρος, ωστόσο γίνεται επεξεργασία και άλλων μέτρων, προκειμένου να υπάρχει στόχευση και εκεί όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δραματική κατάσταση, τα κακά σημάδια της πανδημίας και τα μέτρα μονόδρομος

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε συνάντηση στις 12:00 με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που έδωσαν στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή σε κάθε περιοχή.

Το πακέτο, που περιλαμβάνει τόσο παγκύπρια όσο και τοπικά μέτρα με στόχο ειδικά τη Λεμεσό όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει, θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στις 18:30 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και των υπουργών. Αρχικά το Υπουργικό Συμβούλιο είχε οριστεί για τις 10:30 το πρωί, ωστόσο άλλαξε ώρα και μετακινήθηκε το απόγευμα. Μετά τις αποφάσεις, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα από τον Υπουργό Υγείας με στόχο, ακόμα μια προσπάθεια για αναχαίτηση του προβλήματος.

Ο εντοπισμός 37 κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό, που μετρά ήδη δύο θανάτους, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία αφού τριανταένας ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν. Ήδη τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αναφοράς, ενώ ενδεχόμενη μεταφορά και άλλων θα αυξήσει σημαντικά τις νοσηλείες, με το σύστημα υγείας να αρχίζει να δέχεται πιέσεις.

Είναι αυτή τη διασπορά του ιού στις ευπαθείς ομάδες που φοβούνται στο Υπουργείο Υγείας και είναι γι΄αυτό το λόγο που επεξεργάζονται ειδικά μέτρα για τις περιοχές στο κόκκινο και δη στη Λεμεσό, όπου η νόσος άρχισε να «κτυπά» ευπαθείς ομάδες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα που θα τεθούν ενώπιον Υπουργικού-Κρίσιμες αποφάσεις
 
Οι προτάσεις στο τραπέζι
Το πρώτο πακέτο μέτρων θα αφορά, όπως όλα δείχνουν σε επέκταση των μέτρων που είναι σε ισχύ στη Λεμεσό σε ολόκληρη την Κύπρο, με τους χώρους εστίασης να κλείνουν στις 10:30 και απαγόρευση κυκλοφορίας, μετά τις έντεκα το βράδυ. Συζητούνται όμως και επιπρόσθετα μέτρα που στόχο έχουν την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Αυτό που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι εάν τελικά θα ακυρωθούν για ένα διάστημα ή θα μειωθούν στα 150 τα άτομα σε γάμους και οι βαπτίσεις.

Θεωρείται βέβαιο πάντως πως θα επεκταθεί και το μέτρο για τις μάσκες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων αναμένεται να είναι τοπικού χαρακτήρα. Η πιο μεγάλη ανησυχία προέρχεται από τη Λεμεσό, όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των υπολοίπων περιοχών.

Η πρόταση των ειδικών είναι να κλείσουν επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου, να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες και να γίνουν μαζικά rapid tests, που φτάνουν σε λίγα εικοσιτετράωρα, προκειμένου να γίνει αποκρυστάλλωση εικόνας σε πραγματικό χρόνο, ειδικά για τη Λεμεσό.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως η απόφαση είναι πολιτική και όλα τα μέτρα αναμένονται να οριστικοποιηθούν, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς να αποκλείεται, με βάση την ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στη Λεμεσό, να ληφθούν και πιο αυστηρές αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί