Αυτά είναι τα μέτρα που θα τεθούν ενώπιον Υπουργικού-Κρίσιμες αποφάσεις

Με πρόταση για οριζόντια μέτρα, πάνε την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υγείας και η επιδημιολογική ομάδα, καθώς κρίνεται ανάγκη για λήψη αυστηρότερων  μέτρων, ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση με την πανδημία, αφού τα κρούσματα έχουν χτυπήσει κόκκινο και υπάρχουν φόβοι για ανεξέλεγκτη διασπορά, εάν δεν ληφθούν επιπρόσθετες αποφάσεις.

Το πιο ορατό σενάριο είναι τα μέτρα που λήφθηκαν στη Λεμεσό και την Πάφο, να επεκταθούν σε όλες τις Επαρχίες, ενώ τα πρόσθετα μέτρα αγγίζουν επιχειρήσεις και εκπαίδευση. Ωστόσο, σε ότι αφορά τα σχολεία, δεν υπάρχει ανησυχία και δεν αναμένεται να επηρεαστούν.  

Αναλυτικά οι προτάσεις:  
-Τηλεργασία σε ποσοστό 50%.
 
-Τηλεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια και λειτουργία μόνο των εργαστηρίων.
 
-Αύξηση ελέγχων σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας.
 
-Κλείσιμο χώρων εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες πιτσαρίες σνακ μπαρ κ.λπ.) μετά τις 10:30 το βράδυ σε όλες της Επαρχίες. Θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες κατοίκον παράδοσης μετά τις 10:30.
 
-Απαγόρευση στις μετακινήσεις πολιτών μετά τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, σε όλες τις επαρχίες, εξαιρουμένων μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς ή για σκοπούς εργασίας.

-Αναστολή όλων των απογευματινών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων παιδιών κάτω των 18 ετών, όπως ποδόσφαιρο, χορός, μαθήματα κολύμβησης, πολεμικές τέχνες, θέατρο κ.λπ.

-Επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα σε οικίες και άλλα ιδιωτικά και δημόσια υποστατικά, μόνο 6 άτομα σε κάθε κράτηση σε χώρους εστίασης.

-Ποδοσφαιρικοί αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
 
-Μείωση του αριθμού των ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις στα 150 άτομα.
 
Επιπρόσθετα, σε Λεμεσό και Πάφο, εξετάζεται το σενάριο να κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις όπου υπάρχουν αρκετά άτομα, όπως για παράδειγμα είναι τα γυμναστήρια.
 
Φόβοι για επέκταση της διασποράς 
Στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας που πραγματοποιήθηκε το πρωί, έλαβαν μέρος οι επιδημιολόγοι Λεόντιος Κωστρίκης, Ζωή-Δωροθέα Πανά και Κωνσταντίνος Τσιούτης. 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, «έγινε μια ευρεία συζήτηση και τέθηκαν επί τάπητος εισηγήσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού», επισημαίνοντας ότι «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη».
 
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε ότι «όντως βλέπουμε πρόβλημα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και ο φόβος μας είναι να μην επεκταθεί το πρόβλημα που υπάρχει και στις άλλες επαρχίες της Κύπρου. Επομένως ο στόχος των νέων μέτρων είναι να περιοριστεί περαιτέρω η διασπορά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και από την άλλη να περιοριστούν και οι πιθανότητες διασποράς σε άλλες επαρχίες».
 
Ερωτηθείς ανέφερε ότι «υπάρχει πιθανότητα κάποια από τα μέτρα που ισχύουν στην Λεμεσό και Πάφο να επεκταθούν και στις άλλες επαρχίες».
 
Τόνισε δε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Λεμεσό και Πάφο, οπότε τα μέτρα θα είναι αυξημένου βαθμού σε σχέση με τις άλλες επαρχίες.
 
Ο άλλος άξονας, συνέχισε, είναι η προστασία των ευπαθών που εργάζονται και θα δοθεί η διευκόλυνση στο να κυκλοφορούν έξω και να κάνουν τα απαραίτητα. «Η πρόταση μας, είναι στους χώρους εργασίας να διευκολυνθούν οι ευπαθείς. Όσοι χώροι εργασίας εφαρμόζουν την τηλεργασία από το σπίτι να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν και να δώσουν και μια προτεραιότητα στους ευπαθείς εργαζόμενους τους».
 
Άλλη πρόταση που έγινε, σημείωσε, είναι να γίνει ένας έλεγχος και αναθεώρηση των πρωτοκόλλων όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας ώστε να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι.
 
Σε ερώτηση σε ποια μέτρα κατέληξε η σημερινή συνάντηση με τον υπουργό, ο Δρ Τσιούτης αρκέστηκε να πει ότι «θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν κάποια μέτρα στην Λεμεσό και Πάφο ούτως ώστε να μην μεταδοθεί ανεξέλεγκτα και στις άλλες επαρχίες, μέτρα πρόληψης της διασποράς στις υπόλοιπες επαρχίες και έμφαση στην προστασία των ευπαθών και ηλικιωμένων».
 
Πρόσθεσε πως «θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα και στοχευμένες συστάσεις».
 
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας αναφέρθηκε από τους επιδημιολόγους, ότι οι δείκτες παραμένουν υψηλοί κι ότι δεν υπήρξε κάποια βελτίωση. «Το μόνο θετικό είναι ότι οι δείκτες νοσηλείας δεν έχουν σοβαρή επιδείνωση αν και είναι λίγο ενωρίς να το κρίνουμε όπως είναι επίσης ενωρίς για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έγιναν πριν δέκα ημέρες», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»