Ο μαύρος Οκτώβρης της πανδημίας, οι φόβοι για αύξηση θανάτων και η βίαιη έξαρση

Η τρομακτική, πλέον αύξηση των κρουσμάτων, φέρνει μια νέα πραγματικότητα από σήμερα στη ζωή των πολιτών που καλούνται, να συμβάλουν καταλυτικά και με όλες τους τις δυνάμεις, τηρώντας τα μέτρα και περιορίζοντας τις επαφές τους σε μία ακόμη, πολύ μεγαλύτερη μάχη με την πανδημία. Όταν η κατάσταση στη Λεμεσό, κρέμεται από μια κλωστή, με την εικόνα στην πόλη να είναι καθρέφτης για το τι θα ακολουθήσει σε όλη την Κύπρο, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για απειθαρχία και χαλάρωση.

Το διακύβευμα πλέον, είναι τεράστιο και κυριολεκτικά μεταξύ ζωής και θανάτου, αφού ουδείς θέλει να φτάσουμε στο σημείο να δούμε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας και το τραγικό ενδεχόμενο αδυναμίας παροχής ιατρικής φροντίδας, σε όλους όσοι χρειαστεί να νοσηλευτούν. Είναι αυτό το εφιαλτικό σενάριο που προσπαθούν να αποτρέψουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, μέσω κραυγών αγωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 200-Αυξήθηκαν οι ασθενείς στα νοσοκομεία

«Από την αύξηση των περιστατικών περνά πάντα χρόνος, μέχρι να αρχίσουν να καταλήγουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο. Χρειάζεται πρώτα, ένα αρχικό αριθμό ατόμων ο ιός, μια αρχική μάζα ατόμων που θα προσβληθούν και στη συνέχεια θα αρχίσουν να φαίνονται τα περιστατικά στις μονάδες εντατικής. Όσο αυξάνονται τα περιστατικά, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις εντατικές. Και οι θάνατοι θα αυξηθούν», υπέδειξε μιλώντας στον REPORTER, η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μαρία Κολιού.

Ήδη σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα, οι ασθενείς στα νοσοκομεία επταπλασιάστηκαν, ενώ δύο συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Πολλοί από αυτούς που νοσηλεύονται είναι 30 με 60 χρόνων, αλλά υπάρχουν και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Για τις αντοχές του συστήματος υγείας, η κ. Κολιού ανέφερε πως εξ’ όσων γνωρίζει, υπάρχουν περισσότεροι από διακόσιοι διαθέσιμοι αναπνευστήρες στην Κυπριακή Δημοκρατία.«Δεν σημαίνει όμως ότι όλοι θα διατεθούν στον κορωνοϊό, γιατί υπάρχουν ανάγκες κι από άλλα νοσήματα. Σίγουρα όμως, έχει αρκετές δυνατότητες το σύστημά μας, δεδομένου ότι έχει ετοιμαστεί και δεύτερη μονάδα εντατικής στο νοσοκομείο Λευκωσίας. Υπάρχει επίσης μια πολύ καλή μονάδα εντατικής και στη Λεμεσό και έχει και ημι-εντατική φροντίδα και στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και σε αυτά της Πάφου και της Λάρνακας. Βέβαια, δεν θα νοσηλεύονται όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό σε όλα τα νοσοκομεία. Οι ασθενείς που χρειάζονται εντατική είναι κυρίως στο νοσοκομείο Λευκωσίας και δευτερευόντως στο νοσοκομείο Λεμεσού, γιατί αλλιώς θα διασπαρθεί η νόσος, αν νοσηλεύονται σε όλες τις εντατικές των νοσοκομείων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αποκλείεται μίνι lockdown σε όλες τις επαρχίες-«Επταπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία»

835 κρούσματα σε 17 μέρες
Η ανησυχία για την βίαιη εκτόξευση κρουσμάτων είναι στο πιο υψηλό της σημείο, με την ευχή όλων να είναι να αποδώσουν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα, προκειμένου να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και να μην χρειαστούν άλλα. Το Υπουργείο Υγείας, έχει μέτρα για κάθε ενδεχόμενο, τα οποία αποφασίστηκε πως θα ενεργοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση. Έτσι εάν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε θα ενεργοποιηθούν και άλλα μέτρα.

Οι αριθμοί είναι πλέον σοκαριστικοί, με τον μαύρο Οκτώβρη της πανδημίας στη χώρα μας να έχει καταγράψει ήδη 835 κρούσματα. Ένας αριθμός που αποτελεί το 32% του συνόλου των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το Μάρτιο.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μεγάλη αύξηση των περιστατικών, που εντοπίζονται μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αφού μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλά ορφανά κρούσματα, κυρίως στη Λεμεσό. Αυτό δείχνει πως οι εστίες είναι πολλαπλές και ανεξέλεγκτες και ότι οι αλυσίδες μετάδοσης πολυάριθμες.

«Ανησυχούμε για τα ορφανά περιστατικά. Όταν λέμε ορφανά  εννοούμε ότι δεν γνωρίζουμε από ποια αλυσίδα μετάδοσης προήλθε, ποια ήταν δηλαδή η πηγή μετάδοσης. Από τη στιγμή που δεν έχω γνωστή την πηγή μετάδοσης ενός περιστατικού, σημαίνει ότι μπορεί να κρύβει πίσω της μια αλυσίδα μετάδοσης, την οποία δεν έχουμε εντοπίσει. Γι’ αυτό το λόγο, τα ορφανά φέρνουν στη συνέχεια μεγάλο αριθμό περιστατικών. Έχουμε αρκετές αλυσίδες μετάδοσης που έχουν εντοπιστεί και γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε τόσο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων ή χώρων στους οποίους εργάζονται ή σπουδάζουν οι άνθρωποι, για να περιορίσουμε αυτή την εξάπλωση του ιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τήρηση μέτρων, δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Δεν το λέμε για να προκαλέσουμε πανικό»
 
Οι επόμενες δύο εβδομάδες, είναι πολύ κρίσιμες με το Υπουργείο Υγείας να καλεί όλους όσοι έχουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι και να ενημερώνουν αμέσως τον Προσωπικό του Ιατρό. Με την ομάδα ιχνηλάτησης να μην μπορεί πλέον να εντοπίσει όλες τις επαφές, οδηγίες εκδόθηκαν και για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία καλούνται να καταγράψουν όσους ήρθαν σε επαφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρές οδηγίες στα θετικά κρούσματα, στενές επαφές και επιχειρήσεις από το Υπ. Υγείας

Μόνιμες βλάβες σε ασθενείς
Δεν πρέπει να ξεχνάμε στο μεταξύ πως μελέτες που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι οι βαριά νοσούντες από κορωνοϊό, μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα στο νευρολογικό σύστημα. Αυτό αφορά σε αρκετούς ασθενείς που νόσησαν βαριά με τον ιό και κυρίως όσους χρειάστηκαν διασωλήνωση, λόγω του γεγονότος ότι υπέστησαν ίνωση του πνεύμονα. Όπως εξήγησε η κ. Κολιού, σε αρκετές περιπτώσεις ατόμων που πέρασαν βαθιά τη νόσο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, όχι μόνο του νευρολογικού συστήματος, αλλά και του αναπνευστικού.

«Σε αρκετές περιπτώσεις ατόμων που έτυχαν διασωλήνωσης ο ιός έχει κάνει ίνωση του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να έχουν χρόνια προβλήματα στη συνέχεια. Δεν υπάρχει πάντα πλήρης αποθεραπεία. Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσβολής, δεν προσβάλλουν μόνο το νευρικό σύστημα, ωστόσο είναι ένα θέμα που τυγχάνει παρακολούθησης στενής από τους νευρολόγους».

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ακριβές ποσοστό ασθενών, που παρουσιάζουν προβλήματα στο νευρολογικό σύστημα.«Πιστεύω ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα περισσότερες δημοσιεύσεις επί του θέματος, ακόμα και από την Κύπρο, όπου παρακολουθούνται ασθενείς που νόσησαν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας