«Τήρηση μέτρων, δεν έχουμε άλλο περιθώριο. Δεν το λέμε για να προκαλέσουμε πανικό»

Μέτρα στο τραπέζι για κάθε ενδεχόμενο, έχει η Κυβέρνηση που θα αναμένει τα αποτελέσματα αυτών που ανακοινώθηκαν σήμερα, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως εάν ο κόσμος πειθαρχήσει στα μέτρα, τότε σε λίγες μέρες θα ελεχθεί η κατάσταση και θα αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης-Κέρφιου μετά τις 10:30 στα μαγαζιά της Λεμεσού

«Η προσπάθεια ήταν να πετύχουμε ισορροπία στα μέτρα ώστε να έχουμε σε οριζόντιο πλέον επίπεδο ένα πλαίσιο ασφάλειας και να μην "πνίξουμε" την οικονομία. Στα μέτρα υπάρχει και μια στόχευση στην γεωγραφική περιοχή της Λεμεσού.  Έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων, οπόταν θα έπρεπε με κάποια μέτρα να μπορέσουμε ελέγξουμε την μετάδοση εντός της κοινότητας, για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση» ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα-Πανά, η οποία παρευρέθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη.

Λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου και της μετακίνησης από την μία περιοχή στην άλλη, οι ειδικοί αντιμετωπίζουν την έκρηξη κρουσμάτων, ως πρόβλημα που αφορά σε ολόκληρη την Κύπρο και όχι μία μόνο περιοχή. «Δεν πρέπει να στιγματιστεί μια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικά μικρό, γεωγραφικά, κράτος. Όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όλα είναι ενωμένα εφόσον η κοινότητα είναι ανοικτή, άρα δεν έχει νόημα να παίρνουμε μέτρα, μόνο για μία περιοχή», υπέδειξε η κ. Πανά.

Τα τοπικά μέτρα στη Λεμεσό, κρίθηκαν επιβεβλημένα αφού το επιδημιολόγικό φορτίο της Λεμεσού, είναι αυτή τη στιγμή πολύ επιβαρυμένο. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως το 70% των κρουσμάτων του τελευταίου τριημέρου προέρχονται από την επαρχία Λεμεσού και αφορούν σε μετάδοση σε χώρους εργασίας, καφετέριες και μπαρ, καθώς και ενδοοικογενεική διασπορά. «Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε την περιοχή με βραχυπρόθεσμα μέτρα και γι’ αυτό βλέπετε πως έχουν και πολύ μικρή διάρκεια τα μέτρα», υπογράμμισε η κ. Πανά.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι και οι πιο κρίσιμες, αφού θα διαφανεί κατά πόσον θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. «Μέχρι τώρα στην Κύπρο είχαμε μεγάλες αλυσίδες που τις ελέγχαμε, δεν θέλουμε να μπούμε στο επόμενο στάδιο, που να έχουμε τόσο ευρεία μετάδοση και να δούμε πολλά ορφανά κρούσματα. Περιμένουμε να δούμε τη συμμετοχή όλου του κόσμου, των εργοδοτών κ.λπ στην όλη προσπάθεια, για να φτιαχτεί ένα πλαίσιο ασφάλειας. Θα πάμε βήμα, βήμα. Τώρα και για δεκαπέντε ημέρες "καιγόμαστε" να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φάση, για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και απευχόμαστε να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα. Ο στόχος όλων είναι να μην επιδεινώσουμε την κούραση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα».
  
Επίκληση στο αίσθημα ευθύνης
Τόσο από πλευράς Κυβέρνησης, κάτι που εκφράζεται μέσω του Κωνσταντίνου Ιωάννου, όσο και από πλευράς επιδημιολόγων, γίνεται πλέον επίκληση στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών, οι οποίοι καλούνται για άλλη μια φορά να συνδράμουν καταλυτικά για αναχαίτιση της κατάστασης.

«Από δω και στο εξής πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα και να συναισθανθούμε την κατάσταση.Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές. Δεν έχουμε πλέον άλλο περιθώριο και δεν το λέμε για να προκαλέσουμε πανικό. Αυτά είναι τα δεδομένα. Αυτή θα είναι η καθημερινότητα μας για κάποιους μήνες μέχρι να αλλάξει το τοπίο παγκόσμια, όσον αφορά την πανδημία», ανέφερε η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, απευθύνοντας δραματική έκκληση προς τον κόσμο να τηρεί κατά γράμμα τα μέτρα. 
 
«Ο κόσμος πρέπει να γίνει πιο συμμετοχικός. Υπάρχει στη βιβλιογραφία η έννοια της εξάντλησης και της κούρασης, όμως δεν πρέπει ο καθένας από εμάς να αντιληφθεί την κατάσταση που είμαστε και να τηρεί τα μέτρα, όπου κι αν είναι για να εξασφαλίσουμε μία ισορροπία. Αυτή η ισορροπία είναι να μην δούμε αυξημένους θανάτους, να μην παραλύσει το σύστημα υγείας και να μην δούμε εικόνες που είδαμε σε άλλες χώρες τους προηγούμενες ημέρες».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας