Κραυγή αγωνίας από Υπ. Υγείας-«Οριακή η κατάσταση, θα θρηνήσουμε θύματα»

Οριακή είναι η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει ο υπουργός Υγείας, στο μήνυμά του, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι στη Λεμεσό, ενώ φαίνεται ότι και σε άλλες περιοχές είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ανάρτησή του στο twitter τόνισε πως «με πιστή τήρηση των νέων μέτρων που αποφασίσαμε σήμερα θα μπορέσουμε τις επόμενες μέρες να δούμε μείωση των κρουσμάτων. Απαιτείται όμως προσπάθεια από όλους. Η κατάσταση είναι οριακή».
 

Εξάλλου, στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όσο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει σε τόσο ψηλά επίπεδα και όσο η ομάδα ιχνηλάτησης αδυνατεί, λόγω του τεράστιου αριθμού επαφών που δηλώνει το κάθε περιστατικό, να προχωρήσει έγκαιρα σε εντοπισμό και απομόνωση των ατόμων, ο κίνδυνος για να μεταδοθεί ο ιός σε ηλικιωμένα άτομα ή χρόνιους ασθενείς, αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά και ο ήδη αυξημένος αριθμός ασθενών  που βρίσκονται σε νοσηλεία (21) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
 
«Βρισκόμαστε ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο της πανδημίας και τυχόν αύξηση των εισαγωγών θα οδηγήσει αναπόφευκτα, στο χειρότερο σενάριο και δυστυχώς θα αρχίσουμε να μετράμε θύματα, κάτι το οποίο σίγουρα δεν είναι επιθυμητό.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 15/10 στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονταν πέντε ασθενείς, χθες δέκα, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι στους 16, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς βρίσκονται σε άλλα νοσηλευτήρια και δύο άτομα παραμένουν διασωληνωμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αναμένονται επίσης άλλες 8 εισαγωγές σήμερα το βράδυ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα, ξεπέρασαν τα 200-Αυξήθηκαν ανησυχητικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι οδηγίες σε όσους είναι επαφές κρουσμάτων
Εξάλλου, λόγω του πολύ αυξημένου αριθμού θετικών περιστατικών COVID-19 που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των υπεράριθμων στενών επαφών τους, η Ομάδα Ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης επικεντρώνεται στην ενημέρωση των θετικών στον ιό ατόμων, ζητώντας τους να υποβάλουν ηλεκτρονικά στη Μονάδα τις στενές επαφές τους, ώστε να αρχίσει η ιχνηλάτησή τους.
 
Τα άτομα που ενημερώνονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης ότι είναι θετικά στον ιό οφείλουν με τη σειρά τους να επικοινωνήσουν με τις στενές επαφές τους ενημερώνοντάς τους ότι έχουν δηλωθεί τα στοιχεία τους για ιχνηλάτηση και αναφέροντάς τους ότι πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό έως ότου επικοινωνήσει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί τους για τη διευθέτηση ραντεβού για δειγματοληψία.
 
Σε περίπτωση που οποιοδήποτε άτομο, που ενημερώθηκε ότι είναι επαφή κρούσματος, έχει ή εκδηλώσει συμπτώματα πριν επικοινωνήσει η Ομάδα Ιχνηλάτησης μαζί του, οφείλει να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό για τα συμπτώματα, δηλώνοντάς του απαραίτητα ότι αποτελεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19.
 
Όπως διαπιστώνεται από τα δεδομένα που συλλέγει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, πολλές από τις αλυσίδες έχουν ως αφετηρία επιμόλυνσης κοινωνικές συναθροίσεις, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις και τα ιδιωτικά πάρτι. Ως εκ τούτου, απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παρευρίσκονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και να μεριμνούν για την ατομική τους προστασία, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων διέπεται από πρωτόκολλα και οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εκδήλωση, για παράδειγμα πάρτι αρραβώνων, επετείων, κοκ, δεν επιτρέπονται.
 
Η συνετή και υπεύθυνη συμπεριφορά και η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από όλους είναι το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη