Οι αλυσίδες της αμέλειας, η ιχνηλάτηση της διασποράς και τα μέτρα μονόδρομος

Διαστάσεις έχει αρχίσει να προσλαμβάνει η διασπορά του κορωνοϊού, που διείσδυσε μέσω των αλυσίδων του ποδοσφαίρου, σε αρκετά χωριά της Επαρχίας Λάρνακας αλλά και της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Πέραν από τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, αναμένεται να πάρουν παράταση και αυτά που εφαρμόστηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου στη Λάρνακα, που ενδέχεται να επεκταθούν σε περιοχές της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέγεθος της έξαρσης και προκρίνουν, παράταση των συγκεκριμένων μέτρων που λήγουν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και περιορίζουν τις συναθροίσεις, για τουλάχιστον άλλες δέκα ημέρες.

Τα χθεσινά κρούσματα, πάντως έκρουσαν καμπανάκι και για άλλες περιοχές, όπως η Λεμεσός στην οποία δημιουργήθηκαν τρεις αλυσίδες μετάδοσης.

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας και δεν αποκλείουν ανάλογα με το μέγεθος της πανδημίας, την οριζόντια λήψη μέτρων. «Εάν συνεχιστεί η ίδια πορεία και επεκταθούν τα κρούσματα, τα μέτρα είναι μονόδρομος», ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή.  

«Ιχνηλατούν» το μέγεθος της διασποράς
Το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσει το μέγεθος της διασποράς που αποφάσισε όπως πραγματοποιήσει ακόμη τρεις χιλιάδες τεστ κορωνοϊού, σε περιοχές που φαίνεται να έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Η μονάδα ιχνηλάτησης κατέγραψε τα κρούσματα και διαπίστωσε πως, χωρίς τα χθεσινά, από τα υπόλοιπα 216 του τελευταίου δεκαπενθημέρου τα 147 αφορούν μόνο στις Επαρχίες Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Όπως διαφάνηκε, το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται μόνο στην πόλη της Λάρνακας και το Δασάκι Άχνας. Αυξημένα κρούσματα εντοπίστηκαν στους Δήμους Λειβαδιών και Αραδίππου, καθώς και στις κοινότητες Πύλας και Ξυλοτύμπου. Κι αυτό επειδή πολλά από τα άτομα που διαγνώστηκαν ως θετικά και έχουν σχέση με τα clusters του Εθνικού Άχνας, του ΑΣΙΛ Λύσης και της Νέας Σαλαμίνας, διαμένουν σε αυτές τις περιοχές.

Έτσι οι έλεγχοι που θα διενεργηθούν και θα αρχίσουν εντός της επόμενης εβδομάδας, θα επικεντρωθούν σε Δήμους και κοινότητες που γειτνιάζουν με την πόλη της Λάρνακας, αλλά και με το Δασάκι Άχνας. Κινητά συνεργεία, θα κάνουν δειγματοληπτικού έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την κάθε περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι περιοχές στο κόκκινο, οι εστίες διασποράς του ιού και τα μέτρα στο τραπέζι

Τα νέα έκτακτα μέτρα
Τα χθεσινά έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν ως πρωταρχικό στόχο να ανακόψουν τη διαφαινόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού σε σχολεία, μέσω των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των μαθητών. Έτσι, από τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες, θα ισχύουν για τις Επαρχίες Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου τα ακόλουθα μέτρα:

-              Απαγορεύονται οι προπονήσεις και οι αγώνες αθλητών κάτω των 18 ετών, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, χειροσφαίριση, καράτε, κοκ.
-              Απαγορεύονται οι απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Αθλητισμός για Όλους – ΑΓΟ).
-              Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Υγείας, της Αστυνομίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.
-              Συστήνεται αυστηρά η τήρηση των μέτρων σε χώρους όπου πραγματοποιούνται πρόβες ή και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου (π.χ. χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις, χορός, κτλ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα σε Λάρνακα και Αμμόχωστο-Νέες απαγορεύσεις

Οι αλυσίδες της αμέλειας στη Λεμεσό
Δύο νέες αλυσίδες μετάδοσης έφερε στο φως, εν τω μεταξύ η χθεσινή ανακοίνωση κρουσμάτων, τα πλείστα εκ των οποίων ( 9 από τα 17) αφορούν στη Λεμεσό. Τα κρούσματα, κτύπησαν καμπανάκι για την πόλη, που βίωσε ήδη μια επώδυνη έξαρση το καλοκαίρι.

Το ένα cluster της πόλης, «έβγαλε» σε δύο ημέρες συνολικά 8 κρούσματα, τα δύο μάλιστα σε ιδιωτικό σχολείο. Δημιουργήθηκε όταν άτομο με συμπτώματα από τις 25 Σεπτεμβρίου, αμέλησε να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του Ιατρό. Υποβλήθηκε μάλιστα, ιδιωτικά σε τεστ και ανακοινώθηκε ως θετικό την πρώτη Οκτωβρίου. Τα μέλη αυτής της αλυσίδας, είναι άτομα από την ίδια οικογένεια.

Η δεύτερη αλυσίδα, άπλωσε κι αυτή πλοκάμια στα σχολεία. Απαριθμεί πέντε άτομα, οι δύο μαθητές του γυμνασίου Λινόπετρας. Εξαπλώθηκε όταν μαθήτρια, δεν έδωσε σημασία στα συμπτώματα που είχε από τις 18 Σεπτεμβρίου και όταν διαγνώστηκε ως θετική στις 27 Σεπτεμβρίου, δεν δήλωσε ως επαφή της συγγενικό της πρόσωπο, επίσης μαθητή. Τόσο οι γονείς της όσο και συγγενικά πρόσωπα του μαθητή, που ανακοινώθηκε ως θετικός στις 29 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι νοσούν από την covid-19.

Στην πόλη είναι ενεργή και τρίτη αλυσίδα, η οποία δημιουργήθηκε σε εταιρεία και απαριθμεί 8 άτομα. Ξεκίνησε όπως εκτιμάται από Τσέχους υπηκόους, που έσπευσαν από το εξωτερικό για εκπαίδευση.

Τα κρούσματα αμέλειας, είναι αυτά που προκαλούν και την πιο μεγάλη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας, που συνεχίζει να καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα, να επικοινωνεί άμεσα με τον Προσωπικό του Ιατρό, εάν παρουσιάσει συμπτώματα και να δηλώνει όλες τις επαφές του, προκειμένου να σπάσουν οι πολυάριθμες αλυσίδες μετάδοσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ