«Αν δεν συμμορφωθούν οι κάτοικοι Άχνας τότε χρειάζεται τοπικό lockdown»

Αν δεν συμμορφωθούν οι κάτοικοι Άχνας για να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό και να δηλώσουν τις στενές επαφές τους, η μόνη οδός που απομένει για να ελεγχθεί η κατάσταση, είναι να επιβληθεί τοπικό lockdown, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη κοινότητα είναι άκρως επικίνδυνη, με την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού με συστάδες και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

 Ο Καθηγητής ανέφερε ότι «είναι άκρως επικίνδυνη η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Άχνα διότι αν διακινηθούν οι κάτοικοι και πάνε σε άλλες περιοχές της Κύπρου, σίγουρα θα βρεθούμε ξαφνικά προ του σκηνικού της πολλαπλής αλυσιδωτής μετάδοσης. Τότε ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι με τοπικό lockdown».

 Ο κ. Καραγιάννης κάλεσε τους κατοίκους όπως δείξουν υπευθυνότητα και συνεργασία γιατί η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

 «Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνούνται να δώσουν τις επαφές τους ή να υποβληθούν σε τεστ. Αντιθέτως, αυτή η προσπάθεια και συμμόρφωση θα επιβραβευθεί από τους άλλους. Κανείς δεν θα τους κατακρίνει και δεν θα τους στιγματίσει. Αυτά πρέπει να εκλείψουν από την κοινωνία μας, χρειαζόμαστε συλλογική προσπάθεια όχι να κρυβόμαστε», σημείωσε.

 Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, πρέπει το Υπουργείο Υγείας να κοιτάξει πώς θα μπορούσε να πείσει τους κατοίκους ότι είναι προς το δικό τους καλό και των οικογενειών τους. «Αν ο μη γένοιτο βγουν θετικοί και μεταδώσουν σε άτομα του στενού τους περιβάλλοντος που είναι ηλικιωμένοι και ακόμα χειρότερα αν ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και κάποιος από αυτούς καταλήξει, τότε αυτό θα επιβαρύνει την συνείδηση τους επί μακρόν», συμπλήρωσε.

 Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι χρειάζεται να εντοπιστούν όλες οι επαφές για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

 «Αυτή τη στιγμή υπάρχει η μετάδοση του ιού στο στενό περιβάλλον των παικτών και ιθυνόντων της ποδοσφαιρικής ομάδας της Άχνας. Έχει πάει ο ιός και σε άλλη ομάδα, στον ΑΣΙΛ. Επομένως, χρειάζεται επισταμένη προσπάθεια εντοπισμού όλων των επαφών ούτως ώστε να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Επίσης, μέσω επαφής έχει πάει ο ιός και στην Αναγέννηση Δερύνειας. Επομένως αυτή την στιγμή παρατηρείται μια εξάπλωση του ιού στο ελεύθερο τμήμα της Αμμοχώστου κι αν δεν είμαστε προσεκτικοί θα πάει και σε άλλες περιοχές», τόνισε.

Εφόσον, συνέχισε, «γίνεται μια προσπάθεια να δούμε πού έχει εξαπλωθεί αυτός ο ιός μέσω των τυχαίων δειγματοληπτικών εξετάσεων, είναι υψίστης σημασίας ο κόσμος να ανταποκριθεί πρώτα απ΄ όλα για να δούμε τι γίνεται στην κοινότητα και δεύτερον να δηλωθούν όλες οι πιθανές επαφές ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε πιθανά κρούσματα έγκαιρα».
 
Φαίνεται, «από τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο ημερών να προκύπτουν άτομα θετικά, τα οποία δεν θεωρήθηκαν στο αρχικό στάδιο ότι ήταν στενές επαφές με τα γνωστά κρούσματα», πρόσθεσε.
 
Σε σχέση με τη μετάδοση του ιού σε μαθήτρια που φοιτά σε δημοτικό στην κοινότητα Άχνας, ο καθηγητής εξέφρασε την θέση ότι καλά είναι να χρησιμοποιούνται οι μάσκες και στα δημοτικά.
 
«Στο δημοτικό σχολείο επειδή δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες εκεί χρειάζεται περισσότερη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης κυρίως από απόψεως εντοπισμού των στενών επαφών. Μέχρι στιγμής είχαμε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που βγήκαν είτε δάσκαλος είτε μαθητές θετικοί στον ιό σε εκπαιδευτήρια Μέσης Εκπαίδευσης και μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν είχαμε περαιτέρω μετάδοση εντός των σχολείων. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά στα δημοτικά», σημείωσε
 
«Προτρέπω τον κόσμο, να ανταποκριθεί για το καλό της περιοχής της Άχνας αλλά και γενικότερα όλης της Κύπρου γιατί αν διασπείρουμε τον ιό θα έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση η οποία δεν θα είναι αρεστή σε κανένα από εμάς», ήταν η καταληκτική έκκληση του κ. Καραγιάννη.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Αμφισβητεί τη μαρτυρία Καραγιάννη που έδειξε στραγγαλισμό του Θανάση η πλευρά της Εισαγγελίας
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί