Οι περιοχές στο κόκκινο, οι εστίες διασποράς του ιού και τα μέτρα στο τραπέζι

Στο μικροσκόπιο των ειδικών, βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα διάφορων περιοχών της Κύπρου, που έχουν επιβαρυμένο ιικό φορτίο, «βγάζοντας» καθημερινά πλέον κρούσματα. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση των μέτρων της Λάρνακας σε ολόκληρη την Κύπρο, κάτι που θα αποφασιστεί εντός των επόμενων λίγων ημερών και ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Στο κόκκινο συνεχίζουν να βρίσκονται Λάρνακα και Δασάκι Άχνας, με το δεύτερο να τείνει να εξελιχθεί σε νέα Αραδίππου. Ο τρόπος που γιγαντώθηκε, η αλυσίδα μετάδοσης που ξεκίνησε από τον Εθνικό Άχνας και επεκτάθηκε στην κοινότητα, ξεπερνώντας μάλιστα τα όρια του χωριού, προκαλεί τεράστια ανησυχία. Κρούσματα από αυτή την αλυσίδα καταγράφηκαν σε χώρους εργασίας, εντός και εκτός κοινότητας, οικογένειες, καθώς και σχολεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκαεπτά τα νέα κρούσματα-Η ενημέρωση από Υπουργείο Υγείας

Πάνω από τα μισά από τα χθεσινά κρούσματα που ανακοινώθηκαν (9 από τα 17), σχετίζονται και πάλι με τις αλυσίδες στο ποδόσφαιρο με αυτές του Εθνικού και του ΑΣΙΛ Λύσης, μεταξύ των οποίων εντοπίστηκε επιδημιολογική σύνδεση, να μεγεθύνονται επικίνδυνα.  Τα δύο clusters, απαριθμούν πλέον 52 θετικούς ασθενείς, που εντοπίστηκαν μόλις σε οκτώ ημέρες. Η αλυσίδα του Εθνικού Άχνας, απαριθμεί 40 άτομα (21 ποδοσφαιριστές και παράγοντες, 16 επαφές και 3 άτομα που δηλώνουν πως δεν ξέρουν πως προσβλήθηκαν) και του ΑΣΙΛ 12 (8 ποδοσφαιριστές και 4 επαφές τους).

Στη μικρή κοινότητα του Δάσους Άχνας, που έχει 2,5 χιλιάδες κατοίκους, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, μετά και την ανακοίνωση των χθεσινών κρουσμάτων ανάμεσά τους και μία μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου, που αποτελεί το πρώτο κρούσμα της νέας έξαρσης στη δημοτική εκπαίδευση. Προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για άτομα, που δεν δηλώνουν τις επαφές τους, ενώ έχουν στενές σχέσεις με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Έχουμε και άλλα κρούσματα και πλέον καταγράφονται τριτογενείς και τεταρτογενείς λοιμώξεις, από την αλυσίδα. Ανησυχώ πάρα πολύ, επειδή έχει ξεφύγει από τον Εθνικό και είναι πλέον επικίνδυνη η κατάσταση. Εντοπίστηκε κρούσμα και στο σχολείο. Εάν βρεθούν κι άλλα κρούσματα θα ζητήσουμε και άλλους ελέγχους. Απευθύνω έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και να δηλώνει τις επαφές του, για να μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση», ανέφερε ο στον REPORTER ο κοινοτάρχης στο Δασάκι Άχνας Νίκος Βάσιλας.

Δεν αποκλείεται πάντως να επιβληθούν τοπικά μέτρα στην κοινότητα, σε μια προσπάθεια να ελεχθεί η κατάσταση. Ανησυχία προκάλεσε πάντως και ο εντοπισμός νέου θετικού κρούσματος που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και αφορά σε στέλεχος της Αναγέννησης Δερύνειας. Ο φόβος των ειδικών, είναι μήπως δημιουργηθεί νέα εστία στο ποδόσφαιρο και μάλιστα στην Ελεύθερη Αμμόχωστο που είναι ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικό κρούσμα μαθήτρια δημοτικού σχολείου

Πονοκέφαλος περιοχές της Επαρχίας Λάρνακας
Πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν και τα κρούσματα της Επαρχίας Λάρνακας. Πέραν από την πόλη, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους Δήμους της Επαρχίας όπως στα Λειβάδια και την Αραδίππου.

Τα πλείστα κρούσματα των τελευταίων ημερών σχετίζονται με τα ενεργά clusters της Νέας Σαλαμίνας και του ΑΣΙΛ Λύσης. Αυτό που προκάλεσε ανησυχία είναι ο εντοπισμός 5 κρουσμάτων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε 4 σχολεία της Επαρχίας. Δύο αφορούν σε μαθήτριες και τρία σε μαθητές που αγωνίζονται σε ακαδημίες ποδοσφαίρου. Ως αποτέλεσμα βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό εκατοντάδες επαφές τους, κυρίως μαθητές, τόσο από τα σχολεία όσο και από τις ακαδημίες. Κάποιοι από τους μαθητές μάλιστα, έχουν πάνω από 100 επαφές καθιστώντας το έργο της ιχνηλάτησης πολύ δύσκολο.

Τα μέτρα της Επαρχίας Λάρνακας, λήγουν κανονικά την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται επέκτασή τους εάν διαφανεί ότι δεν μειώθηκαν τα κρούσματα.

Πέραν από αυτές τις περιοχές, καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες αυξημένα κρούσματα και στη Λεμεσό, οι επιδημιολογικοί δείκτες της οποίας, τυγχάνουν επεξεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο τρίτος χειρότερος μήνας της πανδημίας, τα σενάρια και η πιθανή επέκταση μέτρων

Τα μέτρα στο τραπέζι
Στο Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν επί τάπητος διάφορα σενάρια το καθένα εκ των οποίων συνοδεύεται με τα αντίστοιχα μέτρα. Εάν συνεχιστεί η αυξητική τάση κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές, τότε ενδέχεται να αποφασιστεί οριζόντια εφαρμογή των μέτρων που είναι σε ισχύ και αφορούν στην Επαρχία Λάρνακας. Αυτά είναι:

  1. Ορίζεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων
  2. Ορίζεται στα 75 ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους λατρείας
  3. Αθλητικά πρωταθλήματα κεκλεισμένων των θυρών
  4. Ορίζεται σε 75 στους εσωτερικούς και 150 σε εξωτερικούς, ο αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης 
  5. Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους
  6. Απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.

Το Υπουργείο Υγείας πάντως, συνεχίζει να καλεί τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να τηρεί με ευλάβεια τα μέτρα, που είναι το μοναδικό μας όπλο στη μάχη με την πανδημία. Καλούνται επίσης όλοι όσοι, εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνήσουν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό για οδηγίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας