Τελικά... άκυρο για τα 26 κρούσματα από πτήσεις-Λάθος του εργαστηρίου

Γκάφα ολκής από το εργαστήριο που διενέργησε τα τεστ κορωνοϊού σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Κύπρο, από Μύκονο, Ολλανδία, Αγγλία και Κροατία, αφού σε επαναληπτικά τεστ στα οποία υποβλήθηκαν τα 30 άτομα που ανακοινώθηκαν ως θετικά κρούσματα στις 24 Αυγούστου 2020, μόνο ένα αποδείχθηκε τελικά θετικό, ενώ τα αποτελέσματα για άλλους 26, ήταν αρνητικά. Την ίδια ώρα, αναμένονται τα αποτελέσματα του επαναληπτικού τεστ για τους υπόλοιπους τρεις από τους 30 ταξιδιώτες που επέστρεψαν και οι οποίοι είχαν επίσης ανακοινωθεί ως θετικοί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιτόπια έρευνα μετά την γκάφα ολκής στο εργαστήριο-Απολογίες Ιωάννου για τα λανθασμένα τεστ

Το λάθος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, προήλθε από το γεγονός ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήριο, με το αρμόδιο Υπουργείο να τονίζει στην ανακοίνωσή του πως το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσαν εσφαλμένα 3700 ανθρώπους ότι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό-Από που προήλθε το λάθος

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από μόνο τρεις πτήσεις που έφτασαν στο αεροδρόμιο Πάφου την ίδια ημέρα, λόγω του έντονου προβληματισμού που προκλήθηκε και κατόπιν εισήγησης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, διενεργήθηκε σε όλα τα άτομα επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των θετικών στον ιό ατόμων και των επαφών τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η έγνοια είναι, εάν οι νεαροί που ήταν στα clubs της Μυκόνου αυτοπεριοριστούν»
 
Μέχρι αυτή την ώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ολοκληρώθηκε η επαναληπτική εργαστηριακή εξέταση για τα δείγματα 27 ατόμων, εκ των οποίων μόνο το ένα εντοπίστηκε θετικό στον ιό, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για τα άλλα τρία άτομα.

Όπως στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει το Υπουργείο Υγείας, μετά από διερεύνηση που έγινε από την Έφορο Κλινικών Εργαστηρίων, εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι υπήρξε επιμόλυνση κατά την επεξεργασία των συγκεκριμένων δειγμάτων στο συμβεβλημένο Κλινικό Εργαστήρι. Ως εκ τούτου, το θέμα διερευνάται περαιτέρω για λήψη τελικών αποφάσεων.
 
 
Σημειώνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, τα άτομα που εντοπίστηκαν αρνητικά στον ιό στην επαναληπτική διαγνωστική εξέταση, υποβάλλονται εκ νέου σήμερα σε εργαστηριακή εξέταση. Όσα άτομα έχουν και τη 2η φορά αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς και οι στενές επαφές τους, θα αποδεσμευτούν από το πρωτόκολλο της υποχρεωτικής καραντίνας με οδηγίες της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Για το θετικό στον ιό άτομο και τις στενές του επαφές του εξακολουθεί να τηρείται η διαδικασία όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο.

Το Υπουργείο Υγείας, στην ανακοίνωσή του, εκφράζει ειλικρινείς απολογίες στα επηρεαζόμενα άτομα για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome