Η Μύκονος που εκτόξευσε τα κρούσματα και οι χώρες που «έφεραν» τα περισσότερα

Ένα αρνητικό ρεκόρ εισαγόμενων, αυτή τη φορά, λοιμώξεων κατέγραψε χθες η Κύπρος, με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, να μην κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα από χώρες του εξωτερικού. Κι αυτό επειδή, ενδεχόμενη «διαφυγή» αριθμού κρουσμάτων που μπορεί να μείνουν αδιάγνωστα, θα μπορούσε να ανατρέψει την εικόνα, σταθεροποίησης, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες.

Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες εντοπίστηκαν 64 κρούσματα, που προήλθαν από τις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας, τα 11 από τα κατεχόμενα και τα υπόλοιπα από τα αεροδρόμια.

Η αύξηση που καταγράφεται, είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Είναι γι’ αυτό το λόγο που χθες αποφασίστηκε η υποβάθμιση 10 χωρών
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποβαθμίστηκαν δέκα χώρες-Πώς διαμορφώνεται η λίστα για τουρισμό
 
Από τη Μύκονο οι πλείστοι ασθενείς
Από τις αρχές Αυγούστου, καταγράφηκαν στην Κύπρο 338 κρούσματα, τα 115 εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.

Η χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα, 44 στον αριθμό, είναι η Ελλάδα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ασθενείς είναι Κύπριοι, που επιστρέφουν από διακοπές. Το απίστευτο είναι, πως πάνω από τους μισούς ασθενείς, συγκεκριμένα 23, προήλθαν από τη Μύκονο. Τα 19 κρούσματα, που είναι Κύπριοι ανακοινώθηκαν χθες και εντοπίστηκαν σε δύο πτήσεις, μία που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πάφου και μία σε αυτό της Λάρνακας. 

Μετά την Μύκονο, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη από πτήσεις της οποίας εντοπίστηκαν 11 κρούσματα και η Αθήνα με 6. Ωστόσο Κύπριοι που παραθέριζαν σε αρκετά άλλα νησιά όπως η Πάρος, η Ρόδος η Κέρκυρα και η Κρήτη διαγνώστηκαν ως θετικοί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καμπανάκι από τα αυξημένα κρούσματα από την Ελλάδα-Εννέα από την ίδια παρέα

Στο μικροσκόπιο οι επιδημιολογικοί δείκτες της Ελλάδας
Οι επιδημιολογικοί δείκτες της Ελλάδας, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι έλεγχοι, γίνονται σε αφίξεις από την Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στην κατηγορία Β, που είναι μια πολύ καλή δικλείδα ασφαλείας για τους αφιχθέντες. Θα δούμε, όμως, τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα συζητήσουμε και με τους συναδέλφους από την Ελλάδα, πριν ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν θα υποστήριζα πως η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να ήταν στην κατηγορία Γ, επειδή παίζουν ρόλο πολλοί δείκτες και δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια για την κατηγορία αυτή. Πρέπει να επισημανθεί πως στην Ελλάδα λαμβάνονται πολλά έκτακτα μέτρα και πως ένας από τους λόγους που βλέπουμε αυξημένα περιστατικά είναι η αυξημένη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, ειδικός στον έλεγχο λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τα 30, ανακοινώθηκαν άλλα εννέα κρούσματα-Νέα περιστατικά από τη Μύκονο

Οι χώρες που «έφεραν» τα περισσότερα κρούσματα
Πέραν από την Ελλάδα, τον Αύγουστο καταγράφηκαν αυξημένα εισαγόμενα κρούσματα κι από άλλες χώρες. Τα πλείστα, 11 συνολικά προήλθαν από την Ολλανδία που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία Γ.
Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 9, η Πολωνία με 6 και η Ρουμανία με 5 κρούσματα.
 
11 κρούσματα εξάλλου, καταγράφηκαν ανάμεσα σε μετανάστες που έφτασαν από μη αδειοδοτημένη είσοδο στις ελεύθερες περιοχές και διαπιστώθηκε πως είχαν ως χώρα προέλευσης την Τουρκία. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που διαγνώστηκαν ως θετικοί από τον Ιούλιο, είναι 22. 

Οι συστάσεις για όσους επιστρέφουν από ταξίδι  
Ο πιο μεγάλος φόβος αυτή τη στιγμή, είναι μήπως κάποια εισαγόμενα κρούσματα γίνουν εστίες εγχώριας διασποράς του κορωνοϊού. Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Υπουργείο Υγείας, με αυστηρές και συνεχείς συστάσεις, καλεί τους ταξιδιώτες να λαμβάνουν μέτρα, τόσο κατά την παραμονή τους στο εξωτερικό όσο και κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

«Καταρχάς, πρέπει να τηρούν τα μέτρα όπου κι αν βρίσκονται όσοι ταξιδεύσουν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδίου θα πρέπει στους κλειστούς χώρους να φοράνε μάσκα και να αποφεύγουν το συνωστισμό. Επίσης, εάν εμφανίσουν συμπτώματα, ανεξαρτήτως πού βρίσκονται θα πρέπει να περιοριστούν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δεν πρέπει να ταξιδεύουν με συμπτώματα. Όταν κάποιος επιστρέψει το πρώτο εικοσιτετράωρο και μέχρι να βγει το τεστ του, καλό θα ήταν να μην κυκλοφορήσει. Επίσης τις επόμενες ημέρες, καλό θα ήταν να αποφεύγει τις στενές επαφές και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Η σύστασή μας είναι μεταξύ της πέμπτης και έβδομης ημέρας να επαναλαμβάνει το τεστ», υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, πάντως συνεχίζουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, υπό το φόβο αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων λόγω της μετακίνησης από τη μία πόλη στην άλλη, λόγω των διακοπών. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες αφού θα αποκαλύψουν το μέγεθος της εγχώριας μετάδοσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα