Κλειδώνουν και ανακοινώνονται τα μέτρα, ενώπιον Υπουργικού και τα σχολεία

Η στρατηγική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κορωνοϊού σε βάθος χρόνου τίθεται επί τάπητος σήμερα, στις 10:30 το πρωί, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Τρόοδος.
 
Οι Υπουργοί αναμένεται να λάβουν αποφάσεις στη βάση της πρότασης που θα καταθέσει ο Υπουργός Υγείας, στην οποία κατέληξε το Υπουργείο κατόπιν διαβουλεύσεων με τους επιστημονικούς συμβούλους της Κυβέρνησης. Ακολούθως, αναμένεται να ανακοινωθούν, είτε μέσω γραπτής ανακοίνωσης, είτε μέσω κάποιας δήλωσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα μέτρα με ορίζοντα τον χειμώνα-«Δεν έχει ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση»
 
Πρόκειται για μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της διαχείρισης του κορωνοϊού για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς προτείνεται όπως τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Τα μέτρα αυτά θα είναι, ουσιαστικά, οι μίνιμουμ προϋποθέσεις που θα εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά την πανδημία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, και εάν παρατηρηθούν εξάρσεις στην πορεία, τότε θα ενισχύονται με περαιτέρω μέτρα, είτε σε τοπικό είτε σε παγκύπριο επίπεδο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, περιλαμβάνεται η διατήρηση του μέγιστου αριθμού συναθροίσεων στα 50 άτομα και για τους γάμους και τις βαπτίσεις στα 350 άτομα σε δείπνο, όπως θα επιτρέπεται από αυτή την εβδομάδα. Προτείνεται, επίσης, να παραμείνουν κλειστά clubs και δισκοθήκες, με την παράλληλη ενίσχυση των επηρεαζόμενων από συγκεκριμένα σχέδια που θα πρέπει να ετοιμαστούν από τα αρμόδια Υπουργεία και να μην επαναρχίσουν τα μεγάλα events, όπως είναι οι συναυλίες και τα φεστιβάλ.
 
Πρόταση υπάρχει και για κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στις 1:00 το πρωί, με τον αριθμό θαμώνων να μην υπερβαίνει τα 150 άτομα εσωτερικά και τα 250 στον εξωτερικό χώρο. Την ίδια στιγμή, η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους θα μας συνοδεύει και τους χειμερινούς μήνες, ενώ ενισχυμένοι αναμένεται να είναι οι έλεγχοι της συμμόρφωσης στον αυτοπεριορισμό και της τήρησης των μέτρων σε επιχειρήσεις.
 
Ανάπτυξη κουλτούρας
Αυτές οι βασικές πρόνοιες, σε συνδυασμό με τα μέτρα αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής, αναμένεται να αποτελέσουν τη συνταγή για να βρίσκεται υπό έλεγχο ο κορωνοϊός, μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Πάνω από όλα, η Κυβέρνηση επιθυμεί να αναπτύξει μία κουλτούρα προστασίας στο κοινό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσέχει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να μην βοηθά στη δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης του ιού με τη συμπεριφορά του.
 
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και να προωθηθεί περισσότερο η ιδέα του social bubble, με στόχο να μην έχει ένας πολίτης πολύ μεγάλο αριθμό αχρείαστων επαφών, όπως έγινε με το πρόσφατο παράδειγμα των πάρτι, όπου φορείς του ιού βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με δεκάδες άλλα άτομα, όχι από ανάγκη όπως είναι κάποια δουλειά, αλλά σε καθαρά κοινωνικό επίπεδο.
 
Η καλοκαιρινή έξαρση του ιού έχει, σε κάποιο βαθμό, τεθεί υπό έλεγχο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον οι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου επηρέασαν τη διασπορά. Έχει, άλλωστε, αποδειχθεί πόσο εύκολη είναι μία αναζωπύρωση, όταν δεν επιδεικνύεται η σωστή συμπεριφορά, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μάθουμε να ζούμε σε συνθήκες κορωνοϊού και να τηρούμε τα βασικά μέτρα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο τόνισε σε πρόσφατες παρεμβάσεις του την ανάγκη όποιος εκδηλώσει συμπτώματα να επικοινωνεί αμέσως με τον προσωπικό του γιατρό και να περιορίζεται, έτσι ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως εάν είναι φορέας κορωνοϊού και να μην διασπείρει τον ιό στην κοινότητα.
 
Σημειώνεται ότι από σήμερα παύουν να ισχύουν τα επιπλέον μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ειδικά για τη Λεμεσό και πλέον θα ισχύουν και στη Λεμεσό μόνο τα μέτρα που εφαρμόζονται παγκύπρια.
 
Πώς ανοίγουν τα σχολεία
Το άλλο μεγάλο θέμα συζήτησης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι το άνοιγμα των σχολείων. Αν και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα να μην ανοίξουν τα σχολεία, η Κυβέρνηση πρέπει να επεξεργαστεί τα σενάρια ως προς τον τρόπο που θα ανοίξουν με ασφάλεια.
 
Ήδη ο Υπουργός Παιδείας είχε επαφή με διάφορους αρμόδιους, με στόχο να μπορούν να τεθούν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια, τόσο σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όσο και για την εξέλιξή της, σε επίπεδο πάγιων τακτικών αλλά και διαχείρισης καταστάσεων που ενδέχεται να προκύψουν. Ως εκ τούτου, αναμένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό τις ανάγκες που δημιουργούνται και να συζητηθούν οι διαφοροποιήσεις που πρέπει να γίνουν εάν αλλάξουν τα δεδομένα.
 
Μετανάστες και τουρισμός
Ένα άλλο στοιχείο που ανησυχεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να συζητηθεί είναι αυτό με τα κρούσματα μεταναστών. Όχι τόσο μετά τη μεταφορά τους στο Πουρνάρα, όπου υπάρχουν και εφαρμόζονται πρωτόκολλα, αλλά κυρίως για την διασπορά που ενδεχομένως να προκαλείται πριν πάνε εκεί.
 
Φαίνεται ότι τα άτομα αυτά, όταν περνούν παράνομα από τις «τρύπες» της πράσινης γραμμής στις ελεύθερες περιοχές, παραλαμβάνουν οικεία τους πρόσωπα, οι οποίοι τους μεταφέρουν στις κρατικές υπηρεσίες για να αιτηθούν άσυλο. Πρόκειται για πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, εργάζονται στο νησί και κυκλοφορούν μέσα στην κοινότητα, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν είναι εύκολο να ιχνηλατηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τα αρμόδια Υπουργεία, αφού μπορεί να προκύψουν αλυσίδες μετάδοσης εξαιτίας τους.  
 
Ένα άλλο ζήτημα που σχετίζεται εμμέσως με το θέμα του κορωνοϊού και επίσης θα απασχολήσει τους Υπουργούς σήμερα, είναι αυτό της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Ο Υφυπουργός Τουρισμού αναμένεται να φέρει κάποιες επιπλέον προτάσεις στο τραπέζι, ώστε να συζητηθούν κατά τη συνεδρία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

 

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO