Τα νέα μέτρα με ορίζοντα τον χειμώνα-«Δεν έχει ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση»

Τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα ισχύουν για τους επόμενους μήνες αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς θα τεθούν ενώπιον του οι ομόφωνες εισηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και της επιδημιολογικής ομάδας, στις οποίες κατέληξαν μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και η άμεση ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας προς το κοινό, είχαν καθοριστικό ρόλο στον μερικό έλεγχο της έξαρσης της πανδημίας στην Κύπρο, ωστόσο όπως αναφέρει στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής επιδημιολογικής ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, η κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί πλήρως, αφού καθημερινά εντοπίζονται καινούργια κρούσματα είτε από υπάρχουσες ομάδες, είτε από καινούργιες συρροές περιστατικών cluster.

«Τα νέα μέτρα ως σύνολο θεωρώ ότι αποδίδουν καρπούς και όχι μόνο η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Δηλαδή είναι συμπληρωματικό μέτρο, ειδικά, σε κλειστούς χώρους, σε χώρους συνωστισμού και σε χώρους όπου δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις. Εκεί έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα. Τα υπόλοιπα μέτρα, με τον περιορισμό των μεγάλων συναθροίσεων, κυρίως, και επίσης με την εγρήγορση και ενημέρωση του κοινού, πιστεύω ότι ήταν αυτά που βοήθησαν περισσότερο στον έλεγχο αυτής της έξαρσης. Φαίνεται να ελέγχεται, με την καλή πορεία της επιδημικής καμπύλης και ίσως μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων καθημερινά».
 

To μέλος της επιδημιολογικής ομάδας ανέφερε ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και όπως είπε αναμένεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ παράλληλα υπέδειξε πως θα εφαρμοστούν σε πάρα πολλά επίπεδα της κοινωνίας.
 
«Όσο θετικά και αν είναι τα καθημερινά αποτελέσματα, θα πρέπει πάντα σε όλες τις περιπτώσεις, από εδώ και πέρα, να τηρούμε τα ατομικά μέτρα. Θα πρέπει να προστατεύουμε και τον εαυτό μας και τους γύρω μας, γιατί μια ενδεχόμενη νέα έξαρση είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθεί. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει του ελέγχου, όπως είδαμε και σε άλλες χώρες».

Τα μέτρα μέχρι τον χειμώνα και τα ορφανά κρούσματα 

Απόλυτα λογική θεωρεί την περίπτωση να ισχύουν μέχρι τον χειμώνα τα οποιαδήποτε μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν, ο κ. Τσιούτης, καθώς όπως εξηγεί, «η άποψη του υπουργού ότι μέτρα θα πρέπει να διατηρηθούν και το χειμώνα, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, γιατί το θέμα του κορωνοϊού δεν θα λυθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά θα είναι μαζί μας μέχρι και την άνοιξη. Άρα, ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός και μέτρα θα ανακοινωθούν, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους την εφαρμογή και τη διάρκεια μέχρι τον χειμώνα».

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν και τα ορφανά κρούσματα που συνεχίζουν να καταγράφονται στην κοινότητα, καθώς όπως είπε ο κ. Τσιούτης, υπάρχουν περιστατικά «αγνώστου πηγής», υποδεικνύοντας πως «ως εύρημα, τεκμηριώνει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές στενές επαφές και μετάδοση ενεργή εντός της κοινότητάς. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι τη σταδιακή μείωση αυτών των περιστατικών αγνώστου πηγής και μέχρι να το δούμε αυτό, θεωρούμε δεδομένη τη μετάδοση και ότι θα υπάρχουνε μέτρα μέσα στην κοινότητα. Μπορούμε να τα διαχειριστούμε και αυτό φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Θα πρέπει πάντα να είμαστε υποψιασμένοι και προσεκτικοί, γιατί βλέπουμε τι γίνεται και στο εξωτερικό και στις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν χώρες που, ενώ είχαν πετύχει αντίστοιχου βαθμού έλεγχο της επιδημίας, τώρα βλέπουμε μια ανεξέλεγκτη έξαρση, η οποία ήταν θέμα ημερών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνο πλάνο για τα νέα μέτρα-Περιμένουν αποτελέσματα για τον Δεκαπενταύγουστο
 
Παράλληλα, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Πάφο, αλλά και σε άλλες Επαρχίες, μέσω των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων, αφορούσαν άτομα που βρίσκονταν σε διακοπές και αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα μήνυμα προς το κοινό ότι ακόμη και στις διακοπές, θα πρέπει να τηρούνται, τουλάχιστον, τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αυτό όμως που φαίνεται από τον δειγματοληπτικό πληθυσμιακό έλεγχο, είναι ότι υπάρχει παρόμοια συχνότητα του ιού σε όλες τις επαρχίες. Η κινητικότητα του κόσμου αλλά και οι διακοπές που κάνει εντός της Κύπρου, είναι ένα μέσο με το οποίο μεταδίδεται ο ιός. Μην θεωρήσουμε ότι μια Επαρχία έχει περισσότερα από άλλη, να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν σε όλες τις Επαρχίες, αυτή τη στιγμή, παρόμοια συχνότητα».
 
Ευνοούν τη διασπορά οι ασυμπτωματικοί 
Σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς που εντοπίζονται και ανησυχούν ιδιαίτερα την επιδημιολογική ομάδα, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως παρατηρείται σε όλο τον κόσμο και είναι ένα φαινόμενο που ευνοεί τη διασπορά.
 
«Πρώτον, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιστατικών, είναι νέα άτομα κάτω των 50 ετών και δεύτερο, ειδικά σε αυτή την ομάδα, το 40-50% είναι ασυμπτωματικοί όταν εντοπίζονται. Δεν γνωρίζουν ότι έχουν συμπτώματα, έχουν πολλές κοινωνικές επαφές και διασπείρουν χωρίς να το καταλαβαίνουν. Είναι ένας ακόμα λόγος, που θα πρέπει όλοι μας να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις, τόσο σε αριθμό, όσο και σε άτομα. Δηλαδή να πηγαίνουμε σε λιγότερες εκδηλώσεις και να επιδιώκουμε να συναντιόμαστε με λίγα άτομα, τα οποία γνωρίζομε και έχουμε τακτική επαφή».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα τέλη της εβδομάδας οριστικοποιείται η τελική ποσότητα εμβολίων που θα λάβει η Κύπρος

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη