Αυτά είναι τα μέτρα στο τραπέζι στη σκιά των αυξημένων εγχώριων κρουσμάτων

Σε πλήρη εγρήγορση και σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Υγείας, μετά την αύξηση των εγχώριων λοιμώξεων και τις αλυσίδες εξάπλωσης που δημιουργήθηκαν, αφού υπάρχει φόβος για πισωγύρισμα και δεύτερο κύμα πανδημίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στις Αρχές, διψήφιος ο αριθμός κρουσμάτων-Άλλοι 13 θετικοί

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο, είναι τα ορφανά κρούσματα και η ιχνηλάτηση που καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη, αφού ο αριθμός των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την περίοδο της καραντίνας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των συναθροίσεων. 

Αύριο ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης που συστάθηκε για τον κορωνοϊό, ώστε να εξεταστούν πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μη εξάπλωση του ιού, κυρίως σε Λεμεσό, όπου υπάρχουν πέντε εστίες μετάδοσης. Ωστόσο, θα εξεταστούν μέτρα που δεν αποκλείεται να παρθούν σε όλη την Κύπρο, αφού αλυσίδες μετάδοσης δημιουργήθηκαν σε Λευκωσία και Πάφο.   

Πέραν των τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων που αποφασίστηκαν για χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία και σε εργασιακούς χώρους υψηλού κινδύνου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, όπως αποφάσισε και η Ελλάδα. 

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ένα άλλο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί, είναι τοπικά ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων, σε κάποιες περιοχές εάν διαπιστωθεί πως υπάρχει εγχώρια ανάπτυξη μικροέξαρσης. Αυτό, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για παράδειγμα σε χώρους εστίασης και σε χώρους όπου υπάρχουν μαζικές συναθροίσεις,.  

Τα νέα δεδομένα έχουν κρούσει παράλληλα καμπανάκι κινδύνου και στην Αστυνομία, που θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε χώρους υψηλού κινδύνου και κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά, όπου πολίτες φαίνεται να άφησαν πίσω τους την πανδημία, και συμπεριφέρονται λες και πλέον δεν υπάρχει ο ιός στην κοινότητα. 

Η παρουσία της Αστυνομίας αναμένεται να είναι έντονη, ενώ θα ακολουθήσει τη νομοθεσία που προβλέπει λουκέτο μαγαζιών σε όσους ιδιοκτήτες δεν συμμορφώνονται με τα διατάγματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλυσίδα μετάδοσης στη Λευκωσία, αυξήθηκαν δραματικά τα εγχώρια-Έκτακτη σύσκεψη

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων