Συναγερμός για κρούσματα και απειθαρχία-Αυξήθηκαν οι αλυσίδες στη Λεμεσό

Οι αυξημένες εστίες εγχώριων λοιμώξεων, ειδικά στη Λεμεσό καθώς και τα απανωτά κρούσματα απειθαρχίας σε μαζικές εκδηλώσεις, συνεχίζουν να ανησυχούν το Υπουργείο Υγείας και την επιδημιολογική ομάδα.

Οι εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προς τον κόσμο είναι απανωτές, οι έλεγχοι της Αστυνομίας έχουν εντατικοποιηθεί, ενώ έχει αρχίσει για τα καλά και η συζήτηση για ενδεχόμενη επαναφορά κάποιων μέτρων, όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες, να αναθεωρηθεί το πρωτόκολλο και να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Ποιος κορωνοϊός... Το έλα να δεις σε αμφιθέατρα, μπαράκια και πανηγύρια

Αυξήθηκαν οι αλυσίδες στη Λεμεσό
Μέχρι στιγμής από τις αρχές Ιουλίου, έχουν εντοπιστεί σε όλη την Κύπρο 61 κρούσματα, τα 29 εκ των οποίων αποτελούν εγχώριες λοιμώξεις. Τουλάχιστον 22 από τις 29 εγχώριες λοιμώξεις, σχετίζονται Λεμεσό, που συνεχίζει να έχει πέντε ορφανά κρούσματα.

«Εντοπίστηκαν κρούσματα, τα οποία για την ώρα δεν έχει εντοπιστεί η επιδημιολογική τους σύνδεση είτε με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα είτε με άτομο που έχει ταξιδιωτικό ιστορικό. Η διερεύνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους συνεχίζεται, με στόχο να βρεθεί η πρωτογενής πηγή επιμόλυνσης», ανέφερε στον REPORTER η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου.
 
Η εταιρεία Limassol Marina Ltd, ανακοίνωσε εξάλλου ότι προχώρησε σε καθολική αναστολή των εργασιών όλων των εστιατορίων που βρίσκονται στη μαρίνα Λεμεσού, με ισχύ από τα μεσάνυχτα μέχρι και το απόγευμα, προκειμένου να γίνει ενδελεχής απολύμανση όλων των χώρων εστίασης, αλλά και καταστημάτων και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων της μαρίνας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν για απολύμανση όλα τα εστιατόρια στη μαρίνα Λεμεσού-Η ανακοίνωση της εταιρείας

Μετά την ανακοίνωση των τριών κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες 27 Ιουλίου, εν τω μεταξύ, έγινε αντιληπτό πως στην πόλη δημιουργήθηκε και πέμπτη αλυσίδα μετάδοσης, αφού άνδρας που αποτελεί ορφανό κρούσμα και είχε ανακοινωθεί ως θετικός στις 24 Ιουλίου, προσέβαλε άλλα δύο άτομα του περιβάλλοντός του. Ο άντρας είχε πυρετό και υποβλήθηκε σε εξέταση μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας
 
Η αλυσίδα που ξεκίνησε πρώτη στις 29 Ιουνίου, απαριθμεί 4 πρόσωπα, όλοι εργαζόμενοι σε πλατφόρμα πολυεθνικής εταιρείας.

Η δεύτερη αλυσίδα μετάδοσης στη Λεμεσό αποτελείται από τρία άτομα. Εντοπίστηκε όταν Κύπριος εργαζόμενος σε γυμναστήριο στη μαρίνα της πόλης, υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου σε εξέταση ιδιωτικά, λόγω συμπτωμάτων που εκδήλωσε. Ο γυμναστής προσέβαλε συνάδελφό του από τη δεύτερη του δουλειά και ακόμη ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του.

Η τρίτη και πιο μεγάλη αλυσίδα μετάδοσης, απαριθμεί μέχρι στιγμής 6 άτομα, τα τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα δύο τελευταία κρούσματα, αποτελούν μάλιστα δευτερογενείς λοιμώξεις. Προσβλήθηκαν δηλαδή, από τις επαφές του πρώτου κρούσματος.

Η τέταρτη αλυσίδα μετάδοσης, απαριθμεί πέντε άτομα όλα σε εστιατόριο στη μαρίνα Λεμεσού. Την Παρασκευή 24 Ιουλίου, Κύπρια που είχε το σύμπτωμα της αοσμίας, έκανε τεστ ιδιωτικά και διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκαν ως θετικοί άλλοι τέσσερις συνάδελφοί της.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως «σε συνέχεια ανακοινώσεων από το Wagamama και το Costa Coffee για κρούσμα σε υποστατικά τους, ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που εργάζεται και στους δύο χώρους και ανακοινώθηκε ως θετικό στον κορωνοϊό χθές». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, τα πιθανά μέτρα και ο φόβος για υπερ-διασκορπιστές

Πότε θα ηχήσει κόκκινος συναγερμός
Οι εκτιμήσεις της επιδημιολογικής ομάδας σε αυτό το στάδιο, είναι πως η κατάσταση με βάση τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και τις μηδενικές εισδοχές στα νοσοκομεία, είναι διαχειρίσιμη. Οι τρεις χιλιάδες τυχαίοι έλεγχοι στην κοινότητα, με επίκεντρο τη Λεμεσό που θα αρχίσουν άμεσα θα προσθέσουν νέα δεδομένα στην προσπάθεια εξακρίβωσης του μεγέθους του προβλήματος.

Αυτό που θα ηχήσει κόκκινο συναγερμό στους επιδημιολόγους, είναι εάν καταγραφούν για συνεχόμενες ημέρες, 5 περιστατικά κορωνοϊού ανά χίλιες εξετάσεις ή εάν μία μέρα καταγραφεί ξαφνικά διψήφιος αριθμός ασθενών.

Η έκκληση στους πολίτες
Το Υπουργείο Υγείας καλεί ξανά τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. «Να λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι, να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό, να φροντίζουν να υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός στο χώρο είτε που ζουν, είτε που εργάζονται και να κρατούν τις επιφάνειες καθαρές με τη χρήση απολυμαντικών.

Επίσης καλούμε τους πολίτες, να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας τους κι εάν εκδηλώσουν συμπτώματα κορωνοϊού, δηλαδή βήχα, πυρετό, δύσπνοια και ξαφνικά αοσμία, αγευσία και δυσγευσία να επικοινωνούν αμέσως με τον Προσωπικό τους Ιατρό για να λάβουν οδηγίες και να παραπεμφθούν στα ιατρεία δημόσιας υγείας. Όπου είναι εφικτό πρέπει να τηρείται και το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όταν οι πολίτες επισκέπτονται εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα κλ.π. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιούν μάσκα για να περιοριστεί ο κίνδυνος έκθεσής μας στον ιό», σημείωσε η κ. Κυριάκου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρούσματα απειθαρχίας σε μαζικές εκδηλώσεις-Δόθηκαν στοιχεία στην Αστυνομία

Εντατικοποίηση των ελέγχων
Επί ποδός βρίσκεται και η Αστυνομία που έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων.

«Οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, υπεραγορών και καταστημάτων πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Το προσωπικό πρέπει να φορά μάσκα εάν εξυπηρετεί κόσμο κι εάν είναι χώροι εστίασης να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών», υπέδειξε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, βρίσκονται και τα στοιχεία που παρέδωσε το Υπουργείο Υγείας, από
μαζικές συνάξεις και εκδηλώσεις όπου υπήρξαν κρούσματα απειθαρχίας. Το μήνυμα πάντως, είναι πως δεν θα επιτραπεί σε κανένα να ρισκάρει τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους