Καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα η Κύπρος για την πρόκληση του τουρισμού

Η Κύπρος είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από την αρχή της πανδημίας για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της επανέναρξης ροής τουριστών, όπως εξήγησε στον REPORTER ο καθηγητής επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας Γιώργος Νικολόπουλος.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται για την έλευση τουριστών, ο Δρ. Νικολόπουλος ανέφερε πως πάντα υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος για εισροές περιστατικών. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται, αφενός αξιολογώντας την επιδημιολογική κατάσταση των χωρών και αφετέρου επιβάλλοντας κάποιους ελέγχους, παρακολούθηση, ανάλογα με την χώρα που προέρχεται κάποιος», εξήγησε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρούσος στον REPORTER: Υπολογίζουμε να αφιχθούν 400 χιλιάδες επιβάτες
 
Όπως είπε, η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον τουρισμό, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εθνικού εισοδήματος και, ως εκ τούτου, πρέπει να ισορροπήσουμε κατάλληλα, έτσι ώστε και να κινηθεί η σχετική βιομηχανία και να ενισχυθεί το εθνικό εισόδημα και παράλληλα να μην έχουμε αθρόα είσοδο πολλών περιστατικών, που να μην μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνητικές συνέπειες και στην υγεία από την μείωση των εθνικών πόρων, γι’ αυτό και γίνεται αυτή η προσπάθεια για τον τουρισμό.
 
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι τον Μάρτιο, διότι πλέον έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλούς ελέγχους. Εκτός του ότι θα ζητάμε να έρχονται με αρνητικό αποτέλεσμα, και μέσα στη χώρα η δυνατότητά μας, αν παρουσιαστεί ανάγκη, να ανιχνεύσουμε, να κάνουμε διερεύνηση επαφών, να απομονώσουμε, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα είμαστε και καλύτερα προετοιμασμένοι», τόνισε το μέλος της επιστημονικής ομάδας.
 
Ερωτηθείς για τη διαδικασία που ακολουθείται, ο Γιώργος Νικολόπουλος εξήγησε ότι οι χώρες αξιολογούνται ανάλογα με την κατάστασή τους. Σε αυτές που είναι περίπου όπως η Κύπρος μπορούν να χαλαρωθούν τα μέτρα, διότι έχουν την ίδια εικόνα. «Για τις χώρες που υποψιαζόμαστε ότι είναι χειρότερα, μπαίνουν στην κατηγορία Β, που θα χρειαστεί και μετά τις 20 Ιουνίου να έχουν έλεγχο, όπως και όλες οι υπόλοιπες χώρες, που είναι εκτός αυτών των κατηγοριών», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιες χώρες ταξινομούνται ως χαμηλού και πιο αυξημένου κινδύνου
 
«Οι λίστες αυτές είναι δυναμικές, τις παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση. Σχεδόν καθημερινά μαζεύουμε στοιχεία και βλέπουμε. Εάν κρίνουμε ότι η εικόνα έχει αλλάξει, θα γίνεται επαναταξινόμηση», είπε. Σε σχέση με την πηγή των πληροφοριών, είναι οι έγκυρες διεθνείς βάσεις δεδομένων. «Μαζεύουμε πολλούς επιδημιολογικούς δείκτες και τους αξιολογούμε. Και τον ρυθμό αναπαραγωγής και τις διαγνώσεις και τους θανάτους και τα τεστ και το επίπεδο δημόσιας υγείας σε μια χώρα λαμβάνονται υπόψη».
 
Σε σχέση με την πιθανότητα μια χώρα να αλλάξει κατηγορία, η εκτίμηση του Δρος Νικολόπουλου είναι ότι είναι πιο πιθανό μία χώρα να ανεβεί προς τα πάνω, δηλαδή να θεωρείται σταδιακά πιο ασφαλής, παρά προς τα κάτω, χωρίς, βεβαίως, να αποκλείεται το αντίθετο, μιας και είναι δυναμική η κατάσταση. Όταν και εφόσον υπάρξουν αυτές οι αναπροσαρμογές, θα υπάρξει και ανάλογη ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, αξιολογούνται οι ευρωπαϊκές χώρες και το επιδημικό κύμα στην Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ σημαντική ύφεση και, ως εκ τούτου, το πιο πιθανόν είναι να δούμε χώρες να μετακινούνται από την κατηγορία Β στην κατηγορία Α.
 
Πιστοί στις οδηγίες
Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη εικόνα της Κύπρου, οι δείκτες πάνε πολύ καλά, διαβεβαίωσε ο καθηγητής, ο οποίος είναι ένας από τους επιστήμονες που ασχολούνται συστηματικά με αυτή τη διάσταση της πανδημίας. Έχουμε διαγνώσεις με πάρα πολλά τεστ, κάτι που μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ μικρό ποσοστό αδιάγνωστων. Η Κύπρος είχε πολύ λίγους θανάτους και οι νοσηλείες είναι πλέον ελάχιστες. Όλα αυτά, μαζί με τον αριθμό αναπαραγωγής, μας δείχνουν ότι η πρώτη φάση έληξε με επιτυχία και συνεχίζουμε να κινούμαστε πολύ καλά, σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για τα κρούσματα απειθαρχίας που καταγράφονται από πολίτες αλλά και επιχειρηματίες, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν φαίνεται να τηρούν τους κανονισμούς και τις οδηγίες, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανησυχία για τις ενέργειές τους, ο Δρ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει ένα καθεστώς αυξημένης επιτήρησης για τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομική δραστηριότητα. Όπου διαπιστωθεί ότι δεν ακολουθούνται οι οδηγίες, θα πρέπει να γίνονται οι σχετικές συστάσεις ή και να επιβάλλονται οι όποιες κυρώσεις προβλέπονται από τη νομοθεσία.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη ανησυχία για τα μπαρ-Εντείνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται οι ποινές
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, οι συνέπειες από τα φαινόμενα αυτά μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές αλλά να βρεθούμε ενώπιον τους σε μεταγενέστερο στάδιο. «Μπορεί το πράγμα να φουντώσει τους επόμενους μήνες και να μην μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και, ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η αιτία, εάν δεν διαμορφωθεί η κουλτούρα ότι ζούμε σε πανδημία και, επομένως, πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες, αν φουντώσει καταλαβαίνετε ότι θα είναι δύσκολο να το περιορίσουμε», υπέδειξε.
 
Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνούμε ότι ζούμε σε περίοδο πανδημίας και ακολουθούμε τις οδηγίες για το καλό όλων μας, ακόμη κι αν δεν βλέπουμε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. «Εάν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, μπορεί να μας στοιχίσει και να πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε να συμμορφωθούμε», πρόσθεσε. «Το θέμα είναι πως η μη μαζική τήρηση των οδηγιών υγιεινής και φυσικής απομάκρυνσης μπορεί να συντελέσει, ακόμη κι αν υπάρξει κάποια άλλη αιτία αναζωπύρωσης. Δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε το φαινόμενο, διότι έχουμε πάψει να ακολουθούμε κάποιες οδηγίες. Είναι σημαντικό να μην διαγραφεί η κουλτούρα υγιεινής που έχει αναπτυχθεί», κατέληξε ο Γιώργος Νικολόπουλος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποφασίζουν για γάμους και αίθουσες δεξιώσεων-Τι προβληματίζει τους ειδικούς

Δειτε Επισης

Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση