Πέμπτη 9 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μεγάλη ανησυχία για τα μπαρ-Εντείνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται οι ποινές

  26/05/2020 06:46
Μεγάλη ανησυχία για τα μπαρ-Εντείνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται οι ποινές

Μεγάλη ανησυχία για τα μπαρ-Εντείνονται οι έλεγχοι, αυξάνονται οι ποινές

  26/05/2020 06:46
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση και τους επιστημονικούς της συμβούλους, αναφορικά με τα κρούσματα απειθαρχίας που παρουσιάζονται κατά τις βραδινές εξόδους, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, να υπάρχει απαράδεκτος συνωστισμός και να δημιουργούνται κίνδυνοι για διασπορά του κορωνοϊού.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως, αντί της τήρησης των κανονισμών, σε πολλά μπαράκια κάποιοι κάθονταν στο τραπέζι κι άλλοι στέκονταν γύρω τους ή κυκλοφορούσαν στους χώρους. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς, όταν μιλούμε, εκπέμπουμε κάποια πολύ μικρά σταγονίδια, που δεν είναι ορατά στο γυμνό μάτι αλλά υπάρχουν. Όταν κάποιοι στέκονται και κάποιοι κάθονται από κάτω τους, τα σταγονίδια εκ των πραγμάτων θα προσγειωθούν πάνω τους. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι όσοι βρίσκονται σε ένα χώρο να κάθονται.
 
Επίσης θα πρέπει ο κόσμος να περιορίζεται στη δική του παρέα και να μην έχει επιπλέον επαφές πέραν από το τραπέζι του, καθώς, σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει και έχει κυκλοφορήσει σε έναν τέτοιο χώρο με πολλούς άλλους θαμώνες και μεγάλο συνωστισμό, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η ιχνηλάτηση των επαφών του, αφού μπορεί να έχει στενή επαφή με αδιευκρίνιστο αριθμό αγνώστων.
 
«Αν δεν υπήρχαν περιστασιακά κρούσματα ακόμη στην κοινότητα, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαλαροί», εξήγησε ο Δρ. Καραγιάννης, τονίζοντας ότι θα πρέπει ο κόσμος να διατηρήσει τις καλές συνήθειες του τελευταίου διμήνου και όχι να σπεύσει να επιστρέψει στις προ-κορωνοϊού συνήθειες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κάκισε και την συμπεριφορά κάποιων επιχειρηματιών, που φαίνεται να δέχονται στους χώρους τους πολύ περισσότερο κόσμο από όσο επιτρέπεται. Όταν ξεκινήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα θα παραπονιούνται, ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Αύξηση ελέγχων
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς την Αστυνομία για άμεσες παρεμβάσεις έναντι στα κρούσματα απειθαρχίας, τα οποία, βάσει της εμπειρίας του Σαββατοκύριακου, εντοπίζονται κυρίως στα μπαρ. Υπάρχουν, μάλιστα, περιστατικά, στα οποία οι εξωτερικοί χώροι των μπαρ μετατράπηκαν περίπου σε νυχτερινά κέντρα, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι επιστημονικοί λόγοι που δεν επιτράπηκε η λειτουργία αυτών των χώρων.
 
Γίνεται, πλέον, από την Αστυνομία ένας νέος σχεδιασμός, με στόχο να αυξηθούν οι έλεγχοι και να εντοπιστούν οι περιοχές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και να υπάρχει άμεση παρέμβαση.
 
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, λόγω του συνωστισμού που παρατηρήθηκε σε χώρους εστίασης, η δύναμη εξέδωσε χθες διευκρινιστική δήλωση, στην οποία υπενθυμίζει τις πρόνοιες του διατάγματος, όπως ότι επιτρέπεται η εξυπηρέτηση του κοινού αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα. Η Αστυνομία προέτρεψε τους επιχειρηματίες να τηρούν κατά γράμμα τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας και προαναγγέλλει πιο συστηματικούς ελέγχους.
 
Τις επόμενες ημέρες, αστυνομικοί σε συνεργασία με τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους θα προβαίνουν από κοινού σε ελέγχους επιχειρήσεων προς αυτό τον στόχο. Σκοπός δεν είναι οι καταγγελίες αλλά η τήρηση των απαραίτητων μέτρων, σημείωσε ο κ. Ανδρέου.
 
Με όπλο τον νόμο
Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή προς κατά προτεραιότητα ψήφιση νομοσχέδια, τα οποία θα προνοούν την επιβολή τσουχτερών προστίμων για τους παρανομούντες ιδιοκτήτες, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επιχειρηματίες που δεν τηρούν τους κανόνες.
 
Πιο συγκεκριμένα, αυξάνεται η προβλεπόμενη ποινή για παραβιάσεις του περί Λοιμοκάθρασης Νόμου σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επιβολής αυξημένου εξωδίκου σε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή επιχείρησης, αναλόγως του αριθμού των παραβάσεων. Στην περίπτωση της πρώτης παραβίασης, το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται σε €2.000, στην περίπτωση της δεύτερης παραβίασης σε €4.000 και της τρίτης σε  €8.000. Σε περίπτωση τέταρτης διαδοχικής παραβίασης, δύναται να ασκηθεί ποινική δίωξη, με αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής λειτουργίας.
 
Παρά την έντονη ανησυχία, πάντως, δεν αναμένεται να μελετηθεί σε πρώτο στάδιο το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα μπαρ, αφού πρέπει να δοθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής. Στόχος είναι να εμπεδωθούν οι συστάσεις ανάμεσα στο κοινό και τους επιχειρηματίες αλλά και να εντατικοποιήσει η Αστυνομία τους ελέγχους για πάταξη των φαινομένων. Αν αυτό δεν συμβεί, η Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επανέλθει σε λίγες ημέρες και να εξετάσει και το σενάριο αυτό, ως έσχατη λύση, αφού υπάρχει ο φόβος να προκληθεί μεγάλη ζημιά από επιπολαιότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας