Υπουργός Παιδείας: Επιστρέφουν στο σχολείο κάποια παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης

Στο σχολείο τις επόμενες μέρες θα μπορέσει να επιστρέψει ένας αριθμός παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης, αφού έχουν διασφαλιστεί οι συνθήκες και το σχολείο θα μπορεί να υποστηρίξει την παρουσία τους, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου.
 
Μιλώντας στην εφημερίδα «Σημερινή», ο κ. Προδρόμου, ανέφερε ότι, «εκτός από τα 450 παιδιά στα ειδικά σχολεία, έχουμε άλλα περίπου 600 σε γυμνάσια και κάπου 500 σε δημοτικά, με περισσότερους από 1100 συνοδούς. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση με διάφορες κατηγορίες. Ένας αριθμός παιδιών - ας μην περιγράψουμε  χαρακτηριστικά - θα μπορούν από τις επόμενες 2-3 μέρες να πάνε στο σχολείο, αφού έχουμε διασφαλίσει τις συνθήκες και θα μπορεί το σχολείο να υποστηρίξει την παρουσία τους».
 
Σημείωσε επίσης ότι για τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει οι γονείς και οι κηδεμόνες, με την υπεύθυνη γνώμη των θεραπόντων ιατρών, να συνεργαστούν με την επιτροπή που έχει συσταθεί.
 
«Η επιτροπή δεν είναι στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, όσο γιατροί. Θέλουμε να μας πουν υπεύθυνα εκείνοι των οποίων η γνώμη έχει το απαραίτητο βάρος. Όχι φωνές, συνθήματα και αφορισμούς που ακούμε. Για να δούμε ποια παιδιά και κάτω από ποιες συνθήκες μπορούν να φοιτήσουν με ασφάλεια. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το διακινδυνεύσουμε».
 
Διερωτήθηκε ακόμα «αν θα ήταν καλό να μας συμβουλεύσουν όλους και εμάς εκεί στο Υπουργείο και τους γονείς οι γιατροί; Εμείς έχουμε μεταβιβάσει και στο Υπουργείο Υγείας τα ερωτήματα, τα ειδικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να έχουμε την υπεύθυνη γνώμη, ακόμα και των ειδικών λοιμοξιολόγων αν κρίνεται απαραίτητο. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι ενεργούμε σωστά και όχι υπό το κράτος μόνο του συναισθηματισμού».
 
Σε ότι αφορά την κάλυψη της ύλης για τη νέα χρονιά, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να αλλάξει το τι αναμένεται να διδαχτεί.
 
«Την επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσουμε όσο γίνεται νωρίτερα. Το ότι μειώθηκαν για να προσαρμοστούν στις συνθήκες οι φετινές απαιτήσεις των εξετάσεων για τους τελειόφοιτους, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει μια πρόσθετη προσπάθεια για μείωση της απώλειας διδασκαλίας, σε όλες τις βαθμίδες και τάξεις. Αφού καταγράφεται αυτές τις μέρες το τι έγινε φέτος, στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς θα διατεθεί κάποιος χρόνος προκειμένου τα παιδιά να ενισχυθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν εκεί όπου  θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο».
 
Επισήμανε ακόμα ότι με βάση τα δεδομένα, οφείλουν να ξεκινήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, ιδιαίτερα ως προς τη στελέχωση.
 
«Αν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες θα έλεγα ότι ειδικά την επόμενη χρονιά θα έπρεπε να ξεκινήσουμε και νωρίτερα, από τον Αύγουστο».
 
Απάντησε εξάλλου και στις επικρίσεις που δέχθηκε για το άνοιγμα των σχολείων, λέγοντας πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.
 
«Οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία ήταν ομόφωνες. Ξέρετε όμως κάτι; Επιστρέφουμε αυτές τις μέρες στα σχολεία με τον ίδιο τρόπο που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και η νέα σχολική χρονιά. Όλα δείχνουν ότι περίπου ίδιες θα είναι οι συνθήκες. Αυτό μας λένε οι ειδικοί και όλοι. Δεν έχει λοιπόν νόημα να πούμε μα γιατί ανοίγουμε τώρα για ένα μήνα; Ανοίγουμε επειδή οφείλουμε στα παιδιά μας τα γράμματα, τη μόρφωση, την καλλιέργεια. Όσο πιο γρήγορα καταφέραμε να ανοίξουμε. Και ανοίγουμε τώρα και θα έχουμε συνέχεια με ανάλογο τρόπο το Σεπτέμβριο.
 
Ξεκαθάρισε εξάλλου, ότι τα θερινά σχολεία για τα παιδιά δημοτικού και μεγαλύτερα θα λειτουργήσουν, ενώ τα νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά.
 
Επίσης, ο υπουργός Παιδείας, δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στο δημόσιο σχολείο για την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία