Το Τσιπουράκι Μεζεδάκι στο σπίτι, τα δύο sittings και το πείσμα της Κατερίνας

Είναι από εκείνα τα στέκια της παλιάς Λευκωσίας, που προσθέτουν στο χαρακτήρα της και σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Ένα από τα μεγάλα του πλεονεκτήματα, πέραν του φαγητού, είναι ο μικρός ζεστός χώρος. Πλέον, το Τσιπουράκι Μεζεδάκι στην οδό Οθέλλου καλείται να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες και να παλέψει, όπως οι πλείστοι χώροι εστίασης, για την επιβίωση.
 
Ο μικρός εξωτερικός χώρος, που είναι ο μόνος που μπορεί να λειτουργήσει από την 21 Μαΐου, είναι πλέον μειονέκτημα, αφού θα μπορεί να εξυπηρετήσει, μετρημένα στα δάκτυλα άτομα.
«Γενικά στη ζωή μου δεν έμαθα να τα παραιτώ. Θα ψάξω τρόπους να φέρω είτε εισόδημα στο μαγαζί, είτε τον κόσμο. Εάν δεν το δουλέψουμε, δεν θα ξέρουμε. Η πρώτη σκέψη που κάναμε είναι να μην κλείσει καθόλου τον Αύγουστο, να πάμε σερί. Θα δουλέψουμε σε δύο sittings και αρχίσαμε να κάνουμε και delivery μέσω εταιρείας, επειδή ήταν πολλά τα έξοδα να αγοράσουμε μηχανάκι», αναφέρει στον REPORTER η ιδιοκτήτρια Κατερίνα Σωφρονίου.
Το εστιατόριο, ξεκίνησε δειλά, δειλά πριν επτά χρόνια και πλέον λειτουργεί και στην περιοχή Κάππαρη στον Πρωταρά.

«Θα ξεκινήσουμε με μεγάλη προσοχή. Πρέπει να τηρήσουμε τις αποστάσεις που χρειάζονται και τα μέτρα. Θέλουμε να είναι ένα μέρος που ο άλλος να έρχεται και να νιώθει ασφάλεια. Η προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος να νιώθει ασφαλής για να έρθει. Στα θέματα καθαριότητας ανέκαθεν ήμασταν αυστηροί. Τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, όπως όλοι.

Ο χώρος έξω, εδώ στη Λευκωσία, είναι μικρός. Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα, μπορούμε να βγάλουμε τρία ή τέσσερα τραπέζια. Είναι αρκετά δύσκολο, να επιβιώσει μια επιχείρηση που εργοδοτεί πέντε υπαλλήλους, εξυπηρετώντας 10 με 12 άτομα την βραδιά.

Θεωρώ, όμως, ότι δεν πρέπει να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις για να μην έρθουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Βλέποντας και κάνοντας... Θα ανοίξουμε δοκιμαστικά, για να δούμε εάν θα αντέξει το μαγαζί. Ξεκινήσαμε και delivery, μόνο βράδυ. Χτες ήταν η πρώτη μέρα και πωλήθηκαν όλα τα πράματα. Χαρήκαμε επειδή σημαίνει ότι ο κόσμος μας πεθύμησε και μας θυμάται και θέλει να επιστρέψει».

Το πιο μεγάλο πλήγμα, είναι όπως λέει η Κατερίνα, η απουσία επαφής με τον πελάτη. Μια επαφή που πρέπει να διατηρηθεί στα τυπικά, αφού σύμφωνα με τις οδηγίες σερβιτόροι και πελάτες πρέπει να αποφεύγουν τις κουβέντες και να περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα.

«Το μαγαζί εδώ στηρίζεται στο κτήριο και στο concept της παλιάς πόλης. Αλλιώς είναι να τρως εδώ και αλλιώς σπίτι σου. Εμάς η φιλοσοφία μας είναι το sharing και τώρα δεν το κάνουμε.

Το ότι δεν θα μιλούμε με τον πελάτη, είναι δύσκολο. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ ένα ψυχρό μαγαζί. Αυτή η διαπροσωπική σχέση μαζί με την ποιότητα του φαγητού, μας πρόσφερε την ύπαρξη του μαγαζιού τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό αν μας το πάρεις αυτό, είναι χειρότερο από το να είμαστε κλειστοί. Για μας αυτό είναι το πιο δύσκολο που πρέπει να διαχειριστούμε. Τη νέα σχέση με τον πελάτη».

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα γίνουν είναι ο πλαστικοποιημένος κατάλογος, καθώς και το προσωρινό και για λόγους επιβίωσης, μέτρο καθορισμού χρόνου παραμονής για τους πελάτες.

«Θα τυπώσουμε τα μενού σε Α4 και θα τα κάνουμε πλαστικοποίηση. Θα αφήνουμε ένα κατάλογο σε κάθε τραπέζι και θα καθαρίζεται παρουσία του πελάτη με αντισηπτικό. Το να κάνουμε κατάλογο on line δεν είναι στα πλάνα μας. Το μαγαζί εδώ δεν μπορεί να γίνει έτσι.

Σκεφτήκαμε, επίσης και εμείς να κάνουμε δύο sittings. Θεωρώ ότι αν το κάνουν πολλοί ο κόσμος θα μπει σε μία διαδικασία, ώστε να δεχθεί το ωράριο 7-9 και 9-11, για παράδειγμα. Θα είναι ένα προσωρινό μέτρο. Μετά εάν όλα έρθουν στο κανονικό, θα αλλάξει. Εμείς πέρσι το καλοκαίρι έξω εξυπηρετούσαμε τριάντα με σαράντα άτομα. Τώρα θα μπουν τέσσερα τραπέζια. Εάν έρθουν 4 ζευγάρια για παράδειγμα, θα είναι μόνο οκτώ έξω. Δεν μπορώ να διώξω τον κόσμο».

Στη δεδομένη μείωση των εσόδων, έρχεται να προστεθεί η αύξηση του κόστους.

«Το κόστος θα ανέβει λόγω των αντισηπτικών, των μασκών και των άλλων που πρέπει να κάνουμε. Είναι σημαντική η βοήθεια από την Κυβέρνηση για τους μισθούς. Το θέμα είναι να συνεχίσουν μέχρι να έρθουμε και εμείς στην κανονικότητα. Και όλα τα μέτρα να αρθούν, ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός. Πάλι δεν θα μπορούμε να βάλουμε τραπέζια όπως πριν.

Είμαστε και στον Πρωταρά από πέρσι. Ξεκινήσαμε πιο νωρίς εκεί και πάλι μας στοίχισε. Στον Πρωταρά, ο εξωτερικός χώρος επειδή είναι παραλιακό είναι πιο μεγάλος ευτυχώς και μπορούμε να βγάλουμε πιο πολλά τραπέζια. Απλά το θέμα είναι να μπορεί ο κόσμος να έρχεται, επειδή θα δουλέψουμε με ντόπιους πλέον και εγχώριο τουρισμό. 21 Μαΐου θα ανοίξουμε και Πρωταρά και θα ξεκινήσει και εκεί delivery.

Απλά επειδή δεν θα έχει τουρισμό, δεν ξέρουμε πως θα πάει τις καθημερινές. Τα Σαββατοκυρίακα έρχονται οι Λευκωσιάτες και από τη Λάρνακα. Όσοι έρθουν πλέον πρέπει να έχουν σπίτι. Τα ξενοδοχεία δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουν. Υπάρχει αβεβαιότητα.

Το θετικό είναι ότι θα μοιράζεται η πίτα, επειδή όλα τα εστιατόρια θα έχουν λίγο κόσμο. Μπορεί παλιά να γέμιζε κάποιος και άλλος να ήταν άδειος.

Δεν πέρασε καθόλου από το μυαλό μας, να μην ανοίξουμε. Εάν όμως δούμε ότι στο μήνα ή στους δύο μήνες, κάτι δεν πάει καλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε». 

Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για όσους έχουν χώρους εστίασης. Από τη μία είναι η ικανοποίηση ότι μπορούν να λειτουργήσουν και από την άλλη το στρες και η αγωνία, εάν θα επιβιώσουν.

«Υπάρχει άγχος και αγωνία επειδή είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ο χώρος της εστίασης είναι κάτι που αναπόφευκτα θα έρθεις σε κάποια επαφή με τον πελάτη. Θα στρώσεις τραπέζι, θα βάλεις τα πιάτα, θα ανοίξεις κρασί. Δεν είναι όπως ένα κατάστημα με ρούχα, που τα παίρνεις σπίτι για να τα δοκιμάσεις. Εδώ είναι διαφορετικά.

Αγωνιούμε, αλλά αισιοδοξούμε για καλύτερες μέρες. Δεν αγωνιά μόνο ο πελάτης, αγωνιούμε και εμείς και για τη δική μας την υγεία και για τη δική του…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου