Πώς βίωσαν τη διαδικασία ελέγχου οι μαθητές-«Προστατεύουμε αυτούς που αγαπούμε»

Από το Λύκειο Κύκκου Β’ ξεκίνησε ο δειγματοληπτικός έλεγχος των 20,000 μαθητών, εκπαιδευτικών, διδακτικού και μη διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, με τους μαθητές να έχουν ανά χείρας τα απαιτούμενα έγγραφα πριν προβούν στον έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Περιμένοντας σε σειρά, οι τελειόφοιτοι μαθητές υποβλήθηκαν στον δειγματοληπτικό έλεγχο, τον οποίο αποφάσισε να διεξάγει στα σχολεία η Κυβέρνηση, με τους πλείστους εξ αυτών να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία. Παράλληλα, σε έλεγχο υποβλήθηκε και προσωπικό του σχολείου, αφού υπήρχε η δυνατότητα με τους αρμόδιους να δηλώνουν πως με την επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών, στα σχολεία θα ελέγχονται μόνο οι μαθητές.

Μιλώντας στον REPORTER, οι μαθητές περιέγραψαν τη διαδικασία. Όπως ανέφερε μαθήτρια, ήταν μια εύκολη διαδικασία, καθόλου οδυνηρή. Το μόνο που ένιωσε ήταν ένα γαργάλισμα στη μύτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε ο δειγματοληπτικός έλεγχος σε μαθητές και καθηγητές-Ποια η διαδικασία

Άλλος μαθητής, ο οποίος αντιμετώπισε ένα μικρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του ελέγχου, λόγω παλαιού τραυματισμού, θεώρησε πως η διαδικασία είναι απλή και δεν ένιωσε τίποτα.


Μέτρια χαρακτήρισε τη διαδικασία άλλος μαθητής, που αντιμετώπισε μικρό πρόβλημα, αφού ένιωσε τσούξιμο στη μύτη και στο στόμα.
 
Εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική χαρακτήρισαν τη διαδικασία οι άλλοι μαθητές, αναφέροντας πως κάποιοι ένιωθαν φόβο πριν υποβληθούν στο τεστ, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία, αλλά στο τέλος δέχτηκαν να υποβληθούν σε εξετάσεις.
 

Η Διευθύντρια του σχολείου, Παναγιώτα Χρυσοχού-Αναστασιάδου, ανέφερε πως ξεκίνησαν από το Λύκειο Κύκκου Β’ οι εξετάσεις στους τελειόφοιτους και υποβλήθηκαν σε έλεγχο συνολικά 41 παιδιά και 30 από το προσωπικό του σχολείου. Αναφερόμενη στη διαδικασία, τόνισε πως από το απόγευμα χθες δούλευαν στην αίτηση που αποστάλθηκε στους γονείς διαδικτυακά, για να υπογράψουν τη συγκατάθεσή τους και επιλέγει η διεύθυνση τυχαία από κάθε τμήμα μαθητές για να κάνουν τον έλεγχο. Σημείωσε πως οι μαθητές ήταν θετικότατοι και τηρώντας όλα τα μέτρα, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.
 


Από πλευράς του ο Νικόλας Γιασουμή, πρώτος λειτουργός μέσης εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και συντονιστής της διαδικασίας των δειγματοληπτικών ελέγχων, ανέφερε πως ξεκίνησε ομαλά η διαδικασία, ενώ τα δύο εργαστήρια, με τα οποία συνεργάζονται θα κάνουν παγκύπρια τους ελέγχους. Οι μαθητές, συνέχισε, καλύπτονται στο σχολείο τους και σήμερα κατ’ εξαίρεση έχουν γίνει έλεγχοι και στο προσωπικό του σχολείου, ωστόσο στην συνέχεια στο σχολείο θα γίνονται μόνο στους μαθητές οι έλεγχοι, για να υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα.

«Είναι και για εμάς ένας πρώτος έλεγχος των διαδικασιών πώς εξελίσσονται, έτσι ώστε από αύριο να επεκταθούμε παγκύπρια πλέον, με βάση το πρόγραμμα που θα καθορίσουν τα εργαστήρια, τα οποία θα διεξάγουν την δειγματοληψία. Όπως γνωρίζετε, μιλάμε για 20.000 τεστ παγκύπρια. Θα καλύψουν Δημοτική, Μέση, Τεχνική, Μέση Γενική και ιδιωτική Εκπαίδευση», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Γιασουμή διευκρίνισε ότι στη Δημοτική Εκπαίδευση θα περάσουν από την δειγματοληψία μόνο η Ε΄ και η Στ΄ του Δημοτικού.
 
Σε ερώτηση πόσες δειγματοληψίες έγιναν σήμερα, ο κ. Γιασουμή είπε ότι έγιναν γύρω στα 80 τεστ, με μια απόλυτη τάξη και συντονισμό.
 
«Τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας. Οι μαθητές στέκονταν υπομονετικά, όσους καλούσαμε μικρές – μικρές ομάδες των 5 ατόμων και προχωρούσαν να γίνει η δειγματοληψία. Ήταν το συνεργείο το κινητό από το εργαστήριο με τις στολές τους, με όλες τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ευχή μας τα δείγματα να είναι όλα αρνητικά , έτσι ώστε να μην έχει καμία ανησυχία ο κόσμος», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς πως γίνεται η επιλογή για την δειγματοληψία, ο κ. Γιασουμή είπε ότι είναι τυχαίο το δείγμα και η επιλογή των σχολείων και η επιλογή των μαθητών.
 
«Έχουμε στα χέρια μας συγκαταθέσεις από τους γονείς ότι δίνουν την γονική συναίνεση για να συμμετάσχει το παιδί τους», συμπλήρωσε.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια