«Δεν ήταν στον οδικό χάρτη που δώσαμε στην πολιτεία το άνοιγμα των σχολείων το Μάιο»

Διίστανται οι απόψεις εντός της Επιστημονικής Επιτροπής, ως προς το εάν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία με τι μέλος της Λεόντιο Κωστρίκη να εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Σίγμα ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του πανεπιστήμιου Κύπρου, εξέφρασε την έκπληξή του για το άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου, αφού όπως είπε δεν ήταν στον οδικό χάρτη που έδωσε στην πολιτεία η Επιστημονική Επιτροπή.

«Αυτό έγινε με βάση μια πολιτική απόφαση, που εξετάστηκε εις βάθος απ’ ότι κατάλαβα βασιζόμενη στην καλή επιδημιολογική εικόνα και στο γεγονός ότι στις 21 Μαΐου θα αρθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής απόσταση. Εγώ δεν θα έλεγα ότι ανησυχώ υπερβολικά αλλά φαίνεται να λήφθηκε κάπως πρόχειρα αυτή η απόφαση.  Πρέπει να πω πως υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ της επιτροπής. Τα παιδιά είναι γεγονός ότι ήταν μια μικρή ομάδα στην επιδημία και υπήρχε μια κεκτημένη εντύπωση πως δεν λαμβάνουν μέρος στην επιδημία, με την έννοια ότι το  ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι τέτοιο που δεν τους κάνει ζημιά.

Όπως ανέφερε μέχρι τώρα θεωρείτο πως τα παιδιά δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιο άλλο επειδή είναι ασυμπτωματικά. Αυτή η άποψη, όπως σημείωσε δεν ήταν σωστά μελετημένη στην επιστημονική βιβλιογραφία.

«Χτες ένας διάσημος Γερμανός ιολόγος χθες απέδειξε ότι το ιικό φορτίο των παιδιών είναι εξίσου ψηλή με τους ενήλικες. Επομένως αυτό από μόνο του δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όπως οι ενήλικες. Πιστεύω ότι το άνοιγμα των σχολείων σε μικρές ηλικίες, έπρεπε να μελετηθεί πιο πολύ», υπέδειξε ο κ. Κωστρίκης.

Διαφορετική προσέγγιση έχει το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος δήλωσε στον REPORTER πως δεν αναμένει να προκληθούν προβλήματα από το άνοιγμα των σχολείων.

«Έπρεπε να ανοίξουν σε κάποιο στάδιο τα σχολεία για να εξοικειωθούν και οι μαθητές με τα μέτρα αυτοπροστασίας στο σχολείο. Κι αυτό για να είμαστε όλοι έτοιμοι εάν έχουμε πρόβλημα τον Οκτώβρη ή τον Νοέμβριο για να ξέρουν τα παιδιά πώς να συμπεριφερθούν κι εάν χρειαστεί θα βάλουμε και επιπλέον μέτρα τότε. Δεν θεωρούμε ότι θα είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή επειδή έξω στην κοινότητα έχουμε μηδενικά κρούσματα».

Ο κ. Καταγιάννης σημείωσε ακόμη πως το άνοιγμα των σχολείων ήταν στη λίστα χαλαρώσεων, αλλά δεν διευκρινιζόταν ο χρόνος που θα γινόταν.

«Ήταν στη λίστα χαλαρώσεων, αλλά δεν λέγαμε σε ποιο στάδιο. Ως επιδημιολογική ομάδα το συζητήσαμε αλλά προχώρησε η Κυβέρνηση και αποφάσισε να τα ανοίξει τη δεδομένη στιγμή. Όπως το θέσαμε ήταν αδιευκρίνιστο πότε θα ανοίξουν. Είχαμε πει να περιμένουμε και την εμπειρία άλλων χωρών. Μέχρι στιγμής η κατάσταση στη Δανία που είναι η πρώτη που άνοιξε τα σχολεία είναι καλή και δεν φαίνεται να προκλήθηκε πρόβλημα».

Διαφορετική θέση εξέφρασε ο κ. Καραγιάννης και ως προς την μεταδοτικότητα των παιδιών. «Τα παιδιά δεν νοσούν και δεν μεταδίδουν τόσο εύκολα», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει εάν με βάση την πιο πάνω θέση μπορούν τα παιδιά να επισκέπτονται γιαγιάδες και παππούδες, ο  Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας απάντησε αρνητικά.
«Ο παππούς και η γιαγιά θα έρθουν σε πολύ πιο στενή επαφή επομένως μπορούν να του μεταδώσουν. Δεν μεταδίδουν εύκολα αλλά όχι και καθόλου. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα τα αγκαλιάσουν τα παιδιά και θα έρθουν σε πολύ στενή επαφή».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αγγίζει τους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι τη Δευτέρα
Εγκατεστημένες κάμερες στα πλείστα ιδιωτικά νηπιαγωγεία-Ζητά τήρηση νόμου για την παρακολούθηση η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς