Αναβρασμός στο μέτωπο της παιδείας, ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις οι εκπαιδευτικοί

Εν μέσω αναβρασμού που επικρατεί στον τομέα της παιδείας τις τελευταίες ημέρες, με τους εκπαιδευτικούς να έχουν σοβαρά ερωτηματικά, όσον αφορά στην επιστροφή στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται σήμερα να δώσει τέλος στην αγωνία των τελειόφοιτων και να ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη των Παγκύπριων Εξετάσεων. Την ίδια ώρα, ο Πρόδρομος Προδρόμου συνεχίζει τις επαφές του, καθώς αναμένεται να τα πει ξανά με τους δάσκαλους, για τα σημαντικά θέματα της ενδεχόμενης επιστροφής στα σχολεία και τον τρόπο επιστροφής τους.
 
Ο υπουργός Παιδείας στην διάσκεψή του, αλλά και σε δηλώσεις του, είχε αναφέρει πως σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, η ακριβής εξεταστέα ύλη για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, ενώ αναμένεται εντός των ημερών να αναρτηθεί και ο προγραμματισμός για τις εξετάσεις. Ο κ. Προδρόμου τόνισε πως οι ημερομηνίες υπάρχουν ωστόσο αυτό που αναμένεται να γίνει για να κλειδώσουν είναι συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Ανησυχούν οι καθηγητές για την επιστροφή
Έντονες ανησυχίες, για την επικείμενη επιστροφή των τελειόφοιτων στα σχολεία, εξέφρασαν οι καθηγητές, οι οποίοι διερωτώνται εάν σκοπός είναι να μετατρέψουμε μαθητές και καθηγητές σε πειραματόζωα.
 
Μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, δεν είναι αντίθετοι με την επιστροφή στα σχολεία, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με σωστό προγραμματισμό και αυστηρά μέτρα προφύλαξης, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία όλων όσων επιστρέφουν στα σχολεία, είτε είναι μαθητές, εκπαιδευτικοί ή προσωπικό των σχολικών μονάδων.
 
«Όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωσή μας, μέχρι τις 11 Μαΐου που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, θα πρέπει να γίνει απολύμανση σε όλες τις αίθουσες, ενώ τονίζουμε πως ενδεχομένως να υπάρχει ανάγκη να γίνεται απολύμανση και κατά τη διάρκεια της ημέρας».
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθάρισε πως στα σχολεία αναμένεται να επιστρέψουν σχεδόν 11,000 άτομα, περίπου 8,000 μαθητές και περίπου 3,000 εκπαιδευτικοί.
 
«Αν νοσήσει ένας μαθητής τι θα γίνει; Δεν θα πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση στην τάξη και μετά στο σύνολο των μαθητών; Υπάρχουν μαθητές που δεν θα επιστρέψουν επειδή φοβούνται για την υγεία τους. Αρκετοί γονείς μας ανέφεραν τους φόβους τους και την απόφαση των παιδιών τους. Εμείς κάναμε σημαντικές εισηγήσεις, μετά από μελέτη και ελπίζουμε να εισακουστούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονες ανησυχίες καθηγητών για επιστροφή στα σχολεία-«Επιθυμούν να μετατρέψουμε μαθητές σε πειραματόζωα;»
 
Οι καθηγητές, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκαν όπως:

  • Τμηματική προσέλευση των μαθητών (π.χ. τα μισά τμήματα σε διαφορετικές ημέρες)
  • Περιορισμένη χρονική διάρκεια ημερήσιας παρουσίας των μαθητών στο σχολείο
  • Η συνολική παρουσία των μαθητών στο σχολείο να είναι διάρκειας  το πολύ μέχρι δύο εβδομάδες
  • Η ημερομηνία έναρξης των Παγκύπριων εξετάσεων να είναι τις πρώτες ημέρες του Ιούνη
  • Ο αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας να στηρίζεται στην απόφαση που ισχύει για τους άλλους τομείς, δηλαδή ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά  μέτρα
Δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολείων
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζησάββας ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο τρόπος επιστροφής στα σχολεία και ο τρόπος που θα γίνονται τα μαθήματα, τονίζοντας πως θα δημιουργηθούν προβλήματα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 
«Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και δυσκολίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν καθηγητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία, για να διδάξουν στην Γ’ Λυκείου, αλλά διδάσκουν και στις άλλες τάξεις. Πώς θα γίνεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, αφού θα είμαστε στα σχολεία; Ποιος θα κάνει το μάθημα;», τόνισε ο κ. Χατζησάββας.
 
Αναβρασμός ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς
Σχολιάζοντας τον αναβρασμό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον εκπαιδευτικό κόσμο, ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως είναι φυσιολογικό, αφού υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 
«Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν προβλήματα υγείας, που είναι μεγάλης ηλικίας, που έχουν κάνει εγχείρηση. Υπάρχει φόβος, όπως και στην υπόλοιπη κοινωνία».
 
Όλες οι εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ είναι:
  • Τμηματική προσέλευση των μαθητών (π.χ. τα μισά τμήματα σε διαφορετικές ημέρες)
  • Περιορισμένη χρονική διάρκεια ημερήσιας παρουσίας των μαθητών στο σχολείο
  • Η συνολική παρουσία των μαθητών στο σχολείο να είναι διάρκειας  το πολύ μέχρι δύο εβδομάδες
  • Η ημερομηνία έναρξης των Παγκύπριων εξετάσεων να είναι τις πρώτες ημέρες του Ιούνη
  • Ο αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας να στηρίζεται στην απόφαση που ισχύει για τους άλλους τομείς, δηλαδή ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά  μέτρα
  • Διασφάλιση μεταφοράς μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία με περιορισμένη πληρότητα
  • Μη καταχώρηση απουσιών.
  • Έγκαιρη αποστολή εγκυκλίου για τον τρόπο λειτουργίας των Λυκείων με σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες.
  • Επιπρόσθετα, αναφέρουμε ότι στη τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας διευκρινίστηκαν τα πιο κάτω:
  • Οι Καθηγητές/τριες, όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, συνεχίζουν κανονικά την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ από τη Δευτέρα 11.5.2020, θα ισχύουν τα εξής:
  • θα επιστρέψουν στα Λύκεια οι διδάσκοντες Καθηγητές/τριες των εξεταζόμενων και μη εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου
  • Οι Καθηγητές/τριες της  Γ΄ Λυκείου, για τις ημέρες που θα κληθούν στη σχολική τους μονάδα για διδακτικό ή άλλο έργο, απαλλάσσονται από την εξ αποστάσεως διδασκαλία
  • Οι σχολικές μονάδες θα καταρτίσουν πρόγραμμα διδασκαλίας ΜΟΝΟ για τα εξεταζόμενα μαθήματα
  • Οι συνάδελφοι που διδάσκουν σε μη εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου, θα βοηθήσουν σε εργασίες που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων
  • Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου, που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, παραμένουν στο σπίτι τους. Η ευθύνη για την κατ΄ οίκον διδασκαλία τους ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας
  • Οι διδάσκοντες Καθηγητές της Γ΄ Λυκείου που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών και δεν υπάρχει άλλος για τη φύλαξή τους, παραμένουν στο σπίτι τους και συνεχίζουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία

 
Τα λένε με τον Προδρόμου οι δάσκαλοι
Εξάλλου, τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποία θα συζητήσουν τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν με την ενδεχόμενη επιστροφή στα σχολεία, το πότε θα γίνει και τον τρόπο που θα γίνει, θα έχει η ΠΟΕΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη ΠΟΕΔ και Υπουργού Παιδείας σε σχέση με την επαναλειτουργία των σχολείων

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο πρόεδρος της οργάνωσης των δασκάλων, Φίλιος Φυλακτού, οι ίδιοι αναμένουν πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, το Υπουργείο Παιδείας θα τους παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα καλύπτει τα βασικά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας, που βάσει αυτών θα καθοριστεί και ο τρόπος με τον οποίο ενδεχομένως να ανοίξουν τα σχολεία.
 
Ο κ. Φυλακτού σημείωσε πως ο ρόλος τους, σε αυτή την προσπάθεια, είναι να συμπληρώσουν αυτά τα πρωτόκολλα, για να ολοκληρωθούν όλα σωστά. Παράλληλα, τόνισε πως εναπόκειται στην Κυβέρνηση πότε και αν θα ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο πρέπει να γίνει οργανωμένα.
 
Υπέδειξε, μάλιστα, πως τα σχολεία έκλεισαν με απόφαση της Κυβέρνησης και αν ανοίξουν, θα γίνει και πάλι με απόφαση της Κυβέρνησης. «Αν η Πολιτεία με τους ειδικούς αποφάσισαν να το κάνουν, εμείς θα βοηθήσουμε με τον όποιο τρόπο», ξεκαθάρισε.
 
Σημείωσε πως η ευθύνη για το σωστό προγραμματισμό είναι στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Μεταφορών, πρέπει να κάνουν μια συντονισμένη ενέργεια για να γίνει με το σωστό τρόπο η επαναλειτουργία των σχολείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνεί αλλά ανάβει πράσινο φως για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση η ΠΟΕΔ

Αναβρασμός ανάμεσα στους δακάλους
Ο κ. Φυλακτού σχολίασε και τον αναβρασμό που υπάρχει ανάμεσα στους δασκάλους, αφού δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο, για το τι μέλλει γενέσθαι, τονίζοντας πως είναι δικαιολογημένος.
 
«Είναι δικαιολογημένος ο αναβρασμός αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πρώτη φάση. Αν ανοίξουν τα σχολεία θα είναι στη δεύτερη φάση και θα μεσολαβήσουν είκοσι μέρες. Αυτές τις μέρες ας δουλέψουμε, μελετήσουμε και σκεφτούμε και μετά βλέπουμε πως θα δράσουμε. Ανησυχία υπάρχει και είναι λογικό, αλλά ας περιμένουμε».
 
Υποστήριξε, καταλήγοντας, πως το υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας