Έσφιξε ο κλοιός σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου-Στοίχημα οι ημέρες του Πάσχα

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση η Κυβέρνηση πως πρωταρχικός στόχος, εν μέσω του πολέμου με τον κορωνοϊίο, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
 
Μετά την άρνηση κάποιων επιχειρήσεων να υποβάλλουν σε τεστ στους υπαλλήλους τους ή ακόμη και περιπτώσεις όπου δεν τους δινόταν σχετικό χαρτί από τον εργοδότη για να υποβληθούν σε τεστ στα πλαίσια της ευρείας δειγματοληψίας (σ.σ δεν πρόκειται για το αρτοποιείο και την υπεραγορά που έβγαλαν αυτοβούλως ανακοινώσεις και έλαβαν μέτρα), το Υπουργείο Υγείας έσφιξε το κλοιό προς όλες τις εταιρείες λιανικού εμπορίου με βάση σχετικών διαταγμάτων.

Για λόγους δημόσιας υγείας το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε όπως, όλοι οι εργαζόμενοι των εταιριών λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών όπως φούρνοι, υπεραγορές, περίπτερα, κρεοπωλεία, ψαραγορές, κτλ, που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω επιχειρήσεων (παρασκευή τροφίμων/ποτών, διανομή, σημεία εξυπηρέτησης κοινού) υποχρεούνται εντός των επόμενων 14 ημερών να υποβληθούν στην εξέταση για τον κορωνοϊό.
 
Την ίδια ώρα, σε περίπτωση εντοπισμού έστω και ενός κρούσματος, οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να κλείσουν και να θέσουν σε αυτοπεριορισμό όλους τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα μια επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να υποβάλει σε τεστ όλους τους υπαλλήλους της.
 
Για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει θα πρέπει να:
 -Αντικατασταθεί όλο το προσωπικό της επιχείρησης με άτομα που αποδεδειγμένα είναι ελεύθεροι από τη νόσο COVΙD-19,
-Απολυμανθούν όλοι οι χώροι της επιχείρησης, από εγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας.
-Εάν οι εργαστηριακές εξετάσεις των υπαλλήλων να είναι αρνητικές και παρέλθουν οι 14 μέρες αυτοπεριορισμού, τότε θα μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναπτύξει συμπτωματολογία συμβατή με τη λοίμωξη COVID-19.
 
Επίσης, προς ενημέρωση του κοινού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως το όνομα των εταιρειών, στις οποίες θα εντοπίζεται θετικό κρούσμα, θα ανακοινώνεται, με στόχο τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Όπως διευκρινίστηκε τα ονόματα των εταιρειών θα ανακοινώνονται εντός 24 ωρών, από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί το διάταγμα του υπουργού Υγείας στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.
 
Στοίχημα οι ημέρες του Πάσχα
 
Την ώρα που συνεχίζεται η ευρεία δειγματοληψία, η οποία θα δώσει στους επιδημιολόγους καλύτερη εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού στην κοινότητα, μεγάλο στοίχημα θεωρούνται οι ημέρες του Πάσχα.
 
Οι ειδικοί, επαναλαμβάνουν συνεχώς πως οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν τα σχετικά διατάγματα του Υπουργείου Υγείας, ενώ και οι επιχειρήσεις καλούνται να ακολουθούν τα μέτρα προφύλαξης, αφού αναμένεται να αυξηθεί οι κίνηση στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.
 
Η οποιαδήποτε απειθαρχία ενδεχομένως να τινάξει τις υπερπροσπάθειες που καταβάλλονται στον αέρα, και μπορεί μεν η κατάσταση να είναι αυτή τι στιγμή διαχειρίσιμη, εντούτοις μπορεί να υποτροπιάσει και να φέρει δυσάρεστα και τραγικά αποτελέσματα.
 
Ενδεικτική ήταν και η αναφορά του ο καθηγητή Μοριακής Ιολογίας Λεόντιου Κωστρίκη, κατά την καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, όπου ανέφερε πως «τα αποτελέσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι εντός των εκτιμήσεων της Επιστημονικής Ομάδας και συνάδουν με την επιδημιολογική και στατιστική εικόνα που έχουμε ενώπιόν μας. Τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 2,312 εξετάσεων είναι αναμφίβολα ένας πολύ καλός αριθμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρεκκλίνουμε από την πορεία μας».
 
Για αυτό το λόγο, και πιο έντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας και όλων των εμπλεκομένων που συμβάλλουν στον έλεγχο των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.
 
Η Αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες και τους ελέγχους της, ενώ αξιολογεί κάθε πληροφορία που αφορά «καλέσματα» σε εκκλησίες, Θεία Κοινωνία, περιφορά Επιταφίου και διασπορά Αγίου Φωτός, με την δύναμη να ξεκαθαρίζει πως θα είναι αμείλικτη και ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα