Κραυγή αγωνίας από τους τελειόφοιτους-«Είμαστε άνθρωποι, όχι ακούραστες μηχανές»

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της παιδείας οι τελειόφοιτοι μαθητές του περιφερειακού Λυκείου Παλιομετόχου «Μιχαήλ Κουτσόφτα-Ανδρέα Παναγίδη» και σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητούν όπως ορίσει την εξεταστέα ύλη, ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να ανακτήσουν την αισιοδοξία τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
 
Στην επιστολή τους προς τον Πρόδρομο Προδρόμου εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον, σημειώνοντας πως είναι η «άτυχη» γενιά, αφού θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν έχει ακόμη οριστεί η εξεταστέα ύλη.
 
Τονίζουν πως δεν είναι ακούραστες μηχανές, αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι και ζητούν όπως η επόμενη ανακοίνωση να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένη ύλη. Για να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους, οι μαθητές φέρνουν παράδειγμα την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες οι οποίες έχουν όντως καθορίσει την εξεταστέα ύλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγκύπριες, εξεταστέα ύλη και εξετάσεις τετραμήνων συζήτησαν Υπ. Παιδείας-ΟΕΛΜΕΚ

«Κάνουμε έκκληση να προβείτε στις απαραίτητες ενημερώσεις και ενέργειες για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, σε ό,τι αφορά την ύλη που θα εξεταστούμε, η οποία χρειάζεται να είναι μειωμένη μιας και φαίνεται ως η πιο σαφής και αποτελεσματική λύση. […] Ίσως έφτασε η ώρα να αφήσουμε για λίγο στην άκρη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και να εστιαστούμε στο να παρθούν ρεαλιστικές και συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ικανοποιούν τα έρμαια της γενιάς του 2002 και θα ανταποκρίνονται στην προσπάθεια που μέχρι σήμερα καταβάλαμε», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειστά μέχρι τις 30 Απριλίου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων
 
Αυτούσια η επιστολή των μαθητών:
«Έντιμε κύριε Υπουργέ,

Παίρνουμε το θάρρος να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή, εκ μέρους της «άτυχης» γενιάς του 2002, των χιλιάδων υποψηφίων συμμαθητών μας που συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμάς για τη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως Υπουργός Παιδείας και ζητούμε να εισακουστούν οι προβληματισμοί όλων όσων έχουν παλέψει ασταμάτητα για να διασφαλίσουν το μέλλον των ονείρων τους.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας, του κορωνοϊού, και μετράμε εκατοντάδες κρούσματα στη χώρα μας και δεκάδες νεκρούς. Ωστόσο, στη μέση της πανδημίας βρισκόμαστε και εμείς κύριε Υπουργέ, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, που καλούνται να παρακαθίσουν στο τέλος της σχολικής χρόνιας (μη γνωρίζοντας πότε θα έρθει) στις Προεισαγωγικές Εξετάσεις ώστε να βρεθούν με την νέα σχολική χρονιά στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Στρατιωτικές Σχολές της Κύπρου και της Ελλάδας. Έχουμε καταβάλει τόσους κόπους, ώρες διαβάσματος, αποχωριστήκαμε τα χόμπι και τις ενασχολήσεις μας, περιορίσαμε τις εξόδους μας με φίλους και οικογένεια για να πέτυχουμε τους σκοπούς μας και τα όνειρα μας. Αντιλαμβάνεστε όμως, ότι η προετοιμασία μας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις πλέον, χωρίς να γνωρίζουμε συγκεκριμένη ύλη καθίσταται πολύ δύσκολη, έως και ακατόρθωτη.

Λόγω των ημερών που διανύουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Λόγω της αβεβαιότητας για την ύλη την οποία θα εξεταστούμε. Λόγω των πολύωρων τηλεδιασκέψεων με το σχολείο και δεδομένου ότι κυριαρχεί μια σύγχυση. Λόγω της αλλαγής των εντολών που έχουν οι καθηγητές μας σχεδόν καθημερινά, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι δεν αποκομίζουμε κάτι, αντί αυτού κουραζόμαστε και δεν μπορούμε το απόγευμα να ανταποκριθούμε στο υπέρογκο διάβασμα που μας περιμένει. Εξαιτίας των όσων αναφέρθηκαν θέλουμε να καταστήσουμε σαφές το γεγονός ότι μας διακατέχει ένα μεγάλο άγχος και μια μόνιμη κούραση. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι, κύριε Υπουργέ και όχι ακούραστες μηχανές.

Μπροστά στις δεδομένες, τραγικές συνθήκες οι υπόλοιπες χώρες υποχωρούν τροποποιώντας το εθνικό εκπαιδευτικό τους σύστημα. Παραδείγματα τέτοιων χωρών είναι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, οπού οι μαθητές είναι πλέον απαλλαγμένοι από κάθε ανησυχία και γνωρίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων μετά από ενημέρωση των αρμόδιων. Επομένως, κάνουμε έκκληση να προβείτε στις απαραίτητες ενημερώσεις και ενέργειες για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, σε ό,τι αφορά την ύλη που θα εξεταστούμε, η οποία χρειάζεται να είναι μειωμένη μιας και φαίνεται ως η πιο σαφής και αποτελεσματική λύση. Υποχρεούστε να δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση για την ύλη, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένοι καθηγητές δεν ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες που είχαν και δεν δίδαξαν με βάση τον προγραμματισμό, αλλά με βάση τις δικές τους προτιμήσεις και το τι θεωρούσαν οι ίδιοι «καλύτερο». Ελπίζουμε να μην ακούσουμε ξανά ότι η ύλη θα είναι αυτή που διδαχτήκαμε στην τάξη, αλλά η επόμενη ανακοίνωση να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένη ύλη, ούτως ώστε να μπορέσουμε και εμείς να ανακτήσουμε την αισιοδοξία μας και να βγούμε από το αδιέξοδο με αποτέλεσμα να προετοιμαστούμε σωστά για τις εξετάσεις που θέλοντας και μη καθορίζουν το μέλλον μας και ως συνέπεια το μέλλον του τόπου μας για το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε.

Σήμερα, αναμέναμε με ανυπομονησία μετά από τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, την ανακοίνωση των αποφάσεων τους, κυρίως για ενημέρωση της εξεταστέας ύλης. Δυστυχώς όμως, απογοητευτήκαμε με τα συμπεράσματα αφού δεν έδωσαν περαιτέρω ενημέρωση παρά μόνο ότι οι εξετάσεις θα γίνουν «πιθανότατα» και «κάποτε» μέσα στον Ιούνη και πως η εξεταστέα ύλη θα είναι όση διδάχτηκε πριν το κλείσιμο των σχολείων στις 10/3 και όση θα διδαχτεί εάν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Δεν διευκρίνισαν ακριβώς την εξεταστέα ύλη αφήνοντας πάλι τους μαθητές με προβληματισμούς. Αποτέλεσμα λοιπόν της συνάντησης, είναι να μην γνωρίζουμε ΑΚΟΜΗ την εξεταστέα ύλη που με βάση τη τηλεδιάσκεψη θα εξεταστούμε σε αυτήν σε χρονικό διάστημα δυο μηνών!

Ίσως έφτασε η ώρα να αφήσουμε για λίγο στην άκρη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και να εστιαστούμε στο να παρθούν ρεαλιστικές και συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ικανοποιούν τα έρμαια της γενιάς του 2002 και θα ανταποκρίνονται στην προσπάθεια που μέχρι σήμερα καταβάλαμε ώστε να μην χαθεί, στις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και στο άγχος και την απελπισία που περάσαμε (και μάλλον θα συνεχίσουμε να περνούμε) ένα μήνα;

Ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες με υγεία και πρακτικές αποφάσεις που θα φανερώνουν τον σεβασμό που κατά την ταπεινή μας άποψη, ως οι αυριανοί πολίτες, αξίζουμε!

Με εκτίμηση ομάδα μαθητών του Λυκείου Παλαιομετόχου, γεμάτοι με στόχους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία