Παγκύπριες, εξεταστέα ύλη και εξετάσεις τετραμήνων συζήτησαν Υπ. Παιδείας-ΟΕΛΜΕΚ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο και μέλη της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ μέσω του προγράμματος MS Teams στη διάρκεια της οποίας έγινε πλήρης ενημέρωση πάνω σε τρέχοντα θέματα και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων.
 
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα των Παγκύπριων, των προαγωγικών και των απολυτήριων εξετάσεων και της ύλης των εξετάσεων, ιδιαίτερα για την Γ΄ Λυκείου. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα που αφορούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η σχετική επιμόρφωση εκπαιδευτικών και η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων, θέματα που αφορούν εκκρεμότητες στις αξιολογήσεις ορισμένων εκπαιδευτικών από τους επιθεωρητές/τριες, και πως θα αντιμετωπιστούν με τρόπο που θα λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της αναστολής της διδασκαλίας στα σχολεία.
 
Ο Υπουργός αναγνώρισε το έργο και τις προσπάθειες που καταβάλλουν σε αυτό το διάστημα οι εκπαιδευτικοί, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων και υπογράμμισε τη συμβολή τους για την ανάπτυξη του συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παιδαγωγικής στήριξης. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για τη συμβολή τους στην καταγραφή των ελλείψεων και αναγκών των μαθητών/μαθητριών ως προς τη σύνδεση με το διαδίκτυο και τον εξοπλισμό, κατά τρόπο που κατέστη δυνατόν το Υπουργείο να εξοπλίσει τα σχολεία και μέσω αυτών τα παιδιά που το χρειάζονταν.
 
Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε ότι το δημόσιο σχολείο με τη συμβολή όλων έχει κατακτήσει τη δυνατότητα και ένα σύστημα ψηφιακής εκπαίδευσης, το οποίο επιτρέπει να στηρίζουμε τα παιδιά στη διάρκεια αυτής της κρίσης, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και στη συνέχεια.
 
Τέλος επισήμανε ότι στον βαθμό που θα υπάρχουν ασφαλέστερα δεδομένα, συμφώνα και με τις συμβουλές που θα δοθούν από τους εμπειρογνώμονες συμβούλους της Κυβέρνησης και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, προς το τέλος του μήνα, θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί ο σχεδιασμός για την υπόλοιπη σχολική χρονιά, διαβεβαιώνοντας την ΟΕΛΜΕΚ ότι στο Υπουργείο έχει ληφθεί πρόνοια για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Γραμματείας της οργάνωσης των εκπαιδευτικών ότι δεν θα χαθεί η χρονιά και ότι οι όποιες αποφάσεις θα έχουν γνώμονα τη σχολική σταδιοδρομία και το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών, όπως και την αξιοπιστία του εκπαιδευτικού συστήματός μας, ενώ θα λάβουν υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.
 
Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις σχετικά με τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς οι ψηφιακές δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί για την παιδαγωγική στήριξη των μαθητών και μαθητριών κατά τη διάρκεια των αργιών των δυο εβδομάδων που, υπό κανονικές συνθήκες είναι οι διακοπές του Πάσχα. Αποφασίστηκε, τέλος, να συνεχιστούν οι επαφές και ο διάλογος μέσω ανάλογων τηλεδιασκέψεων.
 
«Μεγάλος στόχος να γίνουν οι Παγκύπριες»
Μεγάλος στόχος των εκπαιδευτικών και του Υπουργείου Παιδείας είναι να πραγματοποιηθούν οι Παγκύπριες εξετάσεις, ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, σχολιάζοντας τη σημερινή τηλεδιάσκεψη.
 
Όπως τόνισε ο κ. Χατζησάββας, οι Παγκύπριες πρέπει να πραγματοποιηθούν για δύο λόγους, να λάβουν οι μαθητές απολυτήριο, καθώς επίσης και για σκοπούς εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια, ωστόσο όπως υπέδειξε, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.
 
Αναφερόμενος στην εξεταστέα ύλη, ο πρόεδρος της οργάνωσης καθηγητών τόνισε πως θα αξιολογηθούν όλα όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών, μέχρι τη μέρα της αναγκαστικής αναστολής της φοίτησής τους στα σχολεία.
 
«Η ΟΕΛΜΕΚ απαιτήσαμε να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατό γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για την ύλη στην οποία θα αξιολογηθούν οι τελειόφοιτοι μαθητές. Για τις υπόλοιπες τάξεις, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα χαθεί η χρονιά για κανένα μαθητή. Μπορεί να γίνουν εξετάσεις, μπορεί και όχι, αλλά θα γίνουν διευθετήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που θα καθίσουν σε εξετάσεις μετάταξης»
 
Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων και σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε ότι ο υπουργός Παιδείας και η ΟΕΛΜΕΚ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία
 
Μαθήματα κατά τις διακοπές του Πάσχα
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, σχολιάζοντας την πρόθεση του υπουργού Παιδείας να πραγματοποιηθούν μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, τόνισε πως εξήγησαν τους λόγους της διαφωνίας τους για αυτή την απόφαση και τους προβληματισμούς τους.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, τους προβληματίζει αυτή η άποψη αφού υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν τα απαιτούμενα εφόδια για να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ σημαντικός λόγος που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τα μαθήματα είναι η κόπωση των μαθητών.
 

Δειτε Επισης

Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Προειδοποιεί το Ιράν-«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη»
Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες
Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής