Τρίτη 2 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Οι πιο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης και τα χαμένα κομμάτια του παζλ της πανδημίας

Νατάσα Χριστοφόρου  01/04/2020 06:44
Οι πιο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης και τα χαμένα κομμάτια του παζλ της πανδημίας

Οι πιο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης και τα χαμένα κομμάτια του παζλ της πανδημίας

Νατάσα Χριστοφόρου  01/04/2020 06:44
Η καμπύλη των κρουσμάτων της Κύπρου ανεβαίνει επικίνδυνα και η ανάγκη για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις διακινήσεις μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η ανακοίνωση του θανάτου ακόμη ενός συμπατριώτη μας ηλικίας 83 ετών καθώς και 32 νέων κρουσμάτων πάγωσε ξανά το παγκύπριο. Πλέον υπάρχουν καταγεγραμμένοι 8 θάνατοι, 7 ανδρών και μίας γυναίκας και 262  κρούσματα, τα εννέα στις Βρετανικές Βάσεις με το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα μας να ανέρχεται 3,5%.
 
 
Πλέον οι δυνάμεις όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών πέφτουν από τη μία στη θωράκιση του συστήματος υγείας και από την άλλη στον περιορισμό των διακινήσεων, μέσω της εφαρμογής των νέων μέτρων της Κυβέρνησης, για να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης. Οι ειδικοί είναι ανήσυχοι, αλλά δεν θεωρούν ότι χάθηκε η μάχη και ότι εάν κάτσει ο κόσμος στο σπίτι του, θα γείρει ξανά η πλάστιγγα.
 
 
Έντονη ανησυχία σε Πάφο και Λάρνακα
Πάφος και Λάρνακα, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν έχουν τις πιο μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού. Χθες δόθηκαν, για δεύτερη φορά στοιχεία για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά επαρχία, που ανέτρεψαν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά της προηγούμενης φοράς, αφού παρατηρήθηκε απότομης αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές.
 
Η δεύτερη μικρότερη επαρχία της Κύπρου, η Πάφος έχει και τα πιο πολλά κρούσματα. Μέχρι τις 28 Μαρτίου είχε το 39.3% των κρουσμάτων παγκύπρια, με τη Λάρνακα να ακολουθεί με 23.1%. Κι ενώ η επαρχία Αμμοχώστου ήταν στην τελευταία θέση, πλέον είναι στην Τρίτη με 14.5%. Οι δύο πιο μεγάλες Επαρχίες της Κύπρου ακολουθούν η Λευκωσία με 9.7% και η Λεμεσός με 3.3%.
Αν αυτά τα στατιστικά μετατραπούν σε αριθμούς, τότε μέχρι τις 28 του Μάρτη η Πάφος είχε  71 κρούσματα και η Λάρνακα 41. Από τα στοιχεία λείπουν οι τρεις τελευταίες ημέρες. Στην επαρχία Πάφου, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα συνδέονται με το νοσοκομείο της πόλης.
 
Στη Λάρνακα, πάντως, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν συγκεντρώνονται σε κάποια περιοχή τα περισσότερα, αν και είναι γνωστό πως υπάρχει αριθμός κρουσμάτων στην Αραδίππου. Σήμερα μάλιστα, με πρωτοβουλία του Δήμου, καλούνται όσοι πολίτες επιθυμούν και αφού συμπληρώσουν κάποια έντυπα να κάνουν τεστ κορωνοϊού, μέρος του οποίου επιδοτείται. Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
 
Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν πάντως πως δεν έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παραστεί ανάγκη για να ληφθούν ειδικά μέτρα σε κάποια περιοχή, όπως για παράδειγμα αυτό της καραντίνας.
 
Χθες δόθηκαν και άλλα δημογραφικά στοιχεία που έχουν σχέση με τη νόσο.  Σύμφωμα με τα στοιχεία το 57% όσων νόσησαν είναι άνδρες και το 43% γυναίκες . Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νόσησαν εξάλλου, είναι μεταξύ 25-59 έτη (66%), με το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 47.
 
 
Οι άγνωστες αλυσίδες μετάδοσης
Ο λόγος που επιμένουν τόσο πολύ οι ειδικοί αλλά και οι Αρμόδιες Υπηρεσίες στο περιορισμό των διακινήσεων είναι για να σπάσουν τις άγνωστες αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι λίγες. Από το παζλ της πορείας της πανδημίας, λείπουν πολλά κομμάτια αφού όσο περνούν οι μέρες τόσο αυξάνονται τα ορφανά και τα υπό διερεύνηση κρούσματα. Μόνο χθες από τα 31 κρούσματα ανακοινώθηκε πως διερευνάται το ιστορικό σχεδόν των μισών(15). Προχθές ανακοινώθηκαν άλλα δέκα και τις προηγούμενες μέρες αρκετά άλλα.  
 
Αυτό καταδεικνύει πως υπάρχουν αρκετές άγνωστες αλυσίδες μετάδοσης, οι οποίες πιστεύεται ότι μπορούν να σπάσουν με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που αποφασίστηκαν.  «Θα αρχίσουμε να διακρίνουμε μεταβολή των δεδομένων προς το καλύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουμε τα περιοριστικά μέτρα στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», δήλωσε χθες ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, αφήνοντας χαραμάδα αισιοδοξίας.
 
Για να γείρει η πλάστιγγα της μάχης με τον κορωνοϊό υπέρ μας, ωστόσο,  για να περιοριστούν τα κρούσματα και οι θάνατοι συνανθρώπων μας, χρειάζεται το λιθαράκι, κάθε ενός από εμάς. Σήμερα που είναι πρώτη του Απρίλη για παράδειγμα, καθόμαστε στο σπίτι και σπάμε την αλυσίδα του κορωνοϊού.  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας