Πονοκεφαλιάζουν οι γιατροί και νοσοκόμοι στην αλυσίδα του κορωνοϊού-Καταρτίζουν πλάνο

Η δεύτερη μέρα της νέας, σύντομης ευελπιστούμε όλοι, εποχής στην οποία εισήλθε από χθες η χώρα μας μετά τα απολύτως αναγκαία, δραστικά μέτρα της Κυβέρνησης, μας βρίσκει με ακόμη περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, εκατοντάδες άτομα σε καραντίνα και χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και παιδιά στο σπίτι. Δεδομένα που δεν επιτρέπουν σε κανένα να εφησυχάζει και να ξεχάσει την αξία της ατομικής ευθύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Τα κρούσματα ανήλθαν πλέον στα 46, με τα βλέμματα να είναι καρφωμένα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και γενετικής, για τις νέες ανακοινώσεις. 13 από αυτούς διαγνώστηκαν χθες επιβεβαιώνοντας τους φόβους, ότι ανάμεσα στα κρούσματα υπάρχουν επαγγελματίες υγείας. Οι δέκα είναι γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και ένας ασθενής. Είχαν όλοι επαφή με τον 70χρονο που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και είχε δεχθεί επισκέψεις, ενόσω ήταν στο παθολογικό από συγγενείς του, που ήρθαν από τη Βρετανία.
 
Αμέσως, μετά το θετικό κρούσμα, το νοσοκομείο έκλεισε. Από 100 επαγγελματίες υγείας και 60 ασθενείς λήφθηκαν δείγματα, με τα έντεκα να είναι θετικά. Οι εξετάσεις, ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
 
Τα αυξημένα κρούσματα ανάμεσα σε επαγγελματίες υγείας, εάν συνυπολογίσουμε και το δεύτερο κρούσμα της Κύπρου, τον 64χρονο καρδιοχειρουργό πονοκεφαλιάζει τον ΟΚΥπΥ που καταρτίζει πλάνα έτσι ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Δέκα επαγγελματίες υγείας και ένας ασθενής θετικοί στον κορωνοϊό-Δεκατρία νέα κρούσματα

Πονοκέφαλος, όμως και στην Εθνική Φρουρά αφού αξιωματικός που ταξίδευσε στην Αθήνα είναι ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, ανακοίνωσε νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί το στράτευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς θετικός στον κορωνοϊό-Έφθασε από την Ελλάδα


Στην Πάφο τα περισσότερα κρούσματα
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Πάφο. Τα 12 έχουν ως πηγή τον 70χρονο ασθενή. Ακολουθεί η Λάρνακα στην οποία καταγράφηκαν επίσης αρκετά κρούσματα. Ωστόσο, τα εννέα ανήκουν στην ίδια οικογένεια και έχουν ως πηγή άτομο που έφτασε από την Αθήνα.
 
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ήταν πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Ιταλία.
 
Το γεγονός πως τα πλείστα άτομα βρίσκονταν υπό περιορισμό καθώς και το ότι δεν εντοπίστηκαν άλλα ορφανά κρούσματα, δημιουργεί ελπίδες στη Μονάδα Επιδημιολογικής  επιτήρησης, πως η κατάσταση δεν θα βγει εκτός ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο κρούσματα που σχεδόν διπλασίασαν τους ασθενείς-Η πορεία του κορωνοϊού
 
Η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα:  

  • 25χρονος Ε/κ στη Λεμεσό. Ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2/2020.Επιβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
  • 64χρονος Ε/κ, Καρδιοχειρουργός. Ήρθε από την Αγγλία στις 3/3/20.Επβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
  • Δύο Ελληνοκύπριοι 64 και 78 χρόνων. Έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10/3/20 και επιβεβαιώθηκαν στις 11/3/20. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου (σ.σ. δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους)
  • 51χρονος οδηγός ταξί από την Πάφο. Δεν ταξίδεψε, άγνωστο το πρόσωπο που του μετέδωσε τον ιό. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και νοσηλεύεται Νοσοκομείο Αμμοχώστου
  • 39χρονη από την Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένεια της. Ήρθε από την Αθήνα 3/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της.
  • Νεαρός Ε/κ από τη Λευκωσία. Ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/20. Τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
  • Μεσήλικας που έφτασε από τη Γερμανία. Ήρθε στις 9/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
  • Ελλαδίτης που έφθασε από την Ιταλία στις 10/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020 και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου
  • Ελλαδίτης που ήρθε από την Ελλάδα στις 4/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
  • Αδελφή του Ελλαδίτη που έφθασε από την Ιταλία. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
  • Άνδρας, συγγενής του ταξιτζή. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
  • Δύο Ε/κ που έφθασαν από την Αθήνα στις 4/3/20. Επιβεβαιώθηκαν στις 13/3/20 και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό
  • Επτά άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για οικογένεια, η οποία ήρθε σε επαφή με Ελλαδίτη, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο από την Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Η οικογένεια, ήρθε επίσης σε επαφή με την αδελφή του Ελλαδίτη, που επιβεβαιώθηκε στις 13/3/2020 Πρόκειται για την οικογένεια από την Ελλάδα, που διαμένει Λάρνακα. 
  • Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
  • Ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.
  • 70χρονος  που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και είχε δεχθεί επίσκεψη από οικείους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενόσω ήταν στο παθολογικό. Νοσηλεύεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Λεμεσού.
  • Δύο άτομα που επέστρεψαν από την Ιταλία, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.
  • Τρία άτομα που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξαν συμπτωματολογία.
  • Δύο στρατιώτες των Βρετανικών Βάσεων στο Ακτωτήρι. Επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 13 Μαρτίου στο αεροδρόμιο Πάφου και μπήκαν σε αυτοπεριορισμό και εξετάστηκαν για Κωρονοιό.
  • Δύο άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με ζευγάρι που έφτασε από την Αθήνα
  • Έντεκα άτομα, εκ των οποίων οι δέκα επαγγελματίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και ένας ασθενής, που είχαν επαφή με τον 70χρονο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου
  • Ένα άτομο που επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσίασε συμπτώματα
  • Ένα άτομο που επέστρεψε από την Ελλάδα και παρουσίασε συμπτώματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν στα σπίτια τους. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του 70χρονου. Δύο άτομα εν τω μεταξύ, πήραν χθες εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Δεκάδες είναι, εξάλλου, τα αποτελέσματα που αναμένονται και σήμερα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Έκκληση προς όλους τους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες είναι να περιορίσουν τις διακινήσεις τους και να λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας, για να σπάσει η αλυσίδα εξάπλωσης του ιού. Όποιος παρουσιάζει συμπτώματα καλείται να ενημερώνει σχετικά τις αρμόδιες Υπηρεσίες μέσω του 1420.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αυτοπεριορισμό ιερείς μετά τον εντοπισμό ψάλτη θετικού στον κορωνοϊό


Δεκάδες σε καραντίνα στο Τρόοδος
Περισσότερα από 70 επιβάτες, οι περισσότεροι φοιτητές, που έφτασαν χθες βράδυ μετά τις έξι το απόγευμα με δύο πτήσεις από τη Βρετανία μεταφέρθηκαν στους χώρους καραντίνας στο Τρόοδος όπου θα παραμείνουν για δεκατέσσερις ημέρες.

Οι επιβάτες είχαν μείνει εγκλωβισμένοι στα αεροσκάφη τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αφού η εταιρεία που τους μετέφερε στην Κύπρο δεν απέτρεψε την μεταφορά τους εφόσον δεν είχαν πιστοποιητικό εξέτασης για τον κορωνοϊό. Μετά τις σφοδρότατες αντιδράσεις των επιβατών αλλά και των οικείων τους, παρενέβη ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ο οποίος έσπευσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και προανήγγειλε μέτρα κατά της συγκεκριμένης εταιρείας. Ανέφερε ακόμη πως σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ειδικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό για λόγους υγείας να επαναπατρισθούν.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία