Σε εγρήγορση οι Αρχές για άφιξη φοιτητών από την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Κι ενώ όλα τα βλέμματα συνεχίζουν να βρίσκονται στα όσα τεκταίνονται στο οδόφραγμα της Λήδρας, μετά το προσωρινό κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, οι επαγγελματίες υγείας και δη η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, δίνουν μάχη στο πραγματικό μέτωπο. Αυτό του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό περιορισμό 20 μαθητές και καθηγητές-Συνταξίδευσαν με επιβεβαιωμένο κρούσμα
 
Σε αυτή τη μάχη, τουλάχιστον, η χώρα μας υπήρξε τυχερή αφού είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορωνοϊού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, γνωρίζουν καλά ότι κάτι τέτοιο είναι ενδεχομένως θέμα χρόνου. Ωστόσο, θεωρούν πως όσο καθυστερεί τόσο προετοιμάζονται.
 
Σε καραντίνα, στο Νοσοκομείο Λεμεσού συνεχίζει να βρίσκεται ο στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ, που έφτασε από την Αθήνα και είχε ενημερώσει την Παρασκευή, πως η μητέρα του είναι θετική στον κορωνοϊό. Το πρώτο τεστ του νεαρού είναι αρνητικό, βρίσκεται ωστόσο υπό αξιολόγηση και θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις τη Δευτέρα. Υπό περιορισμό τέθηκαν και οι στρατιώτες που διέμεναν στον ίδιο θάλαμο μαζί του, οι οποίοι μετακινήθηκαν σε διαφορετικό μέρος, από τους υπόλοιπους στρατιώτες. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον οπλίτη, δεν παραχωρηθούν άδειες εξόδου στους στρατιώτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό περιορισμό ΕΛΔΥΚάριοι, ακυρώνονται οι άδειες-Επαναξιολογείται ο στρατιώτης 
 
Άλλα 28 άτομα, προστέθηκαν εξάλλου στη λίστα των δεκάδων που βρίσκονται υπό κατ’οίκον περιορισμό. Πρόκειται για δεκαοκτώ μαθητές και δύο καθηγητές από ιδιωτικό σχολείο της Λευκωσίας και άλλα δέκα άτομα που έκαναν εκδρομή στη Βαρκελώνη και συνταξίδευσαν με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Έφτασαν στην Κύπρο στις 28 Φεβρουαρίου, με πτήση μέσω Αθήνας, ωστόσο, ειδοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ ότι στην πτήση τους υπήρχε άτομο με κορωνοϊό. Για την εξέτασή τους στήθηκε αντίσκηνο στην Υπηρεσία ασθενοφόρων στη Λακατάμια. Όλοι θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση και τους δόθηκαν οδηγίες, έτσι ώστε να παραμείνουν υπό περιορισμό στα σπίτια τους, μέχρι να συμπληρωθούν 14 ημέρες από την ημέρα άφιξής τους στην Κύπρο.
 
Σε εγρήγορση για τους φοιτητές της Ελλάδας
Η μεγάλη ανησυχία παραμένει ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, στην οποία διαμένουν και επισκέπτονται πολλοί Κύπριοι. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες προετοιμάζονται για άφιξη φοιτητών, μετά το κλείσιμο κάποιων πανεπιστημιακών σχολών.
 
Για προληπτικούς λόγους έχει ανασταλεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο (η απόφαση θα επαναξιολογηθεί σήμερα) και τα πανεπιστήμια σε Αχαϊα, Ηλεία και Ζάκυνθο.
 
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην κατηγοριοποίηση των χώρων προέλευσης των ταξιδιωτών, ανάλογα με το ποσοστό των κρουσμάτων. Με βάση την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο κάθε επιβάτης που φτάνει στην Κύπρο, καλείται να λαμβάνει και τα ανάλογα μέτρα.
 
Κατηγορία 1: Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην επαρχία Hubei της Κίνας θα πρέπει να τίθενται σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση
 
Κατηγορία 2: Στους επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην υπόλοιπη Κίνα, τη Βόρεια Ιταλία (περιοχές βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας), τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ θα δίνονται οδηγίες για αυτοπεριορισμό στην οικία τους για 14 μέρες (περιορισμός στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων).
 
Κατηγορία 3: Επιβάτες που φθάνουν από την Ελλάδα (Νομός Αχαΐας και Ηλείας και Ζάκυνθος), Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, την κεντρική και νότια Ιταλία θα πρέπει να αυτοπαρακολουθούνται, χωρίς περιορισμούς στη μετακίνηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420, αναφέροντας το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τους.
 
Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως, τηρούν τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού καλούνται όπως επικοινωνούν αμέσως με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420.
 
Συνεχής ενημέρωση και επίσημη πληροφόρηση με οδηγίες για το νέο κορωνοϊό, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεύθυνση: www.pio.gov.cy/coronavirus
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού