Η ανησυχία για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και το μεγάλο στοίχημα

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Κύπρο, αφού σχεδόν σε όλες τις γειτονικές χώρες εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού (Συρία, Αίγυπτος, Λίβανος, Ισραήλ και Ελλάδα). Η Κύπρος μαζί με τη Μάλτα και την Βουλγαρία, είναι οι μόνες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχουν κρούσματα. Η άφιξή τους, ωστόσο, θεωρείται θέμα χρόνου.
H ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στην Ελλάδα έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους επισκέπτες από την Κύπρο. Αυτό, καθώς και η αύξηση των κρουσμάτων σε Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία οδήγησε στην αναθεώρηση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Πλέον υπάρχει κατηγοριοποίηση των χώρων προέλευσης των ταξιδιωτών, ανάλογα με το ποσοστό των κρουσμάτων.
 
Κατηγορία 1: Όλοι οι επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην επαρχία Hubei της Κίνας θα πρέπει να τίθενται σε περιορισμό υπό ιατρική παρακολούθηση
 
Κατηγορία 2: Στους επιβάτες που έχουν διαμείνει ή ταξιδέψει στην υπόλοιπη Κίνα, τη Βόρεια Ιταλία (περιοχές βορειότερα της Πίζας, του Ρίμινι και της Φλωρεντίας), τη Δημοκρατία της Κορέας, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ θα δίνονται οδηγίες για αυτοπεριορισμό στην οικία τους για 14 μέρες (περιορισμός στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων).
 
Κατηγορία 3: Επιβάτες που φθάνουν από την Ελλάδα (Νομός Αχαΐας και Ηλείας και Ζάκυνθος), Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, την κεντρική και νότια Ιταλία θα πρέπει να αυτοπαρακολουθούνται, χωρίς περιορισμούς στη μετακίνηση και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι και να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420, αναφέροντας το πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκατέσσερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
 
Η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Κύπρο, εξετάζεται καθημερινά από την Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και από το Υφυπουργείο Τουρισμού. 
 
Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 και συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου πιθανότατα θα αποφασιστεί επέκταση του μέτρου προσωρινής αναστολής τεσσάρων οδοφραγμάτων. Την ίδια ημέρα, θα συνέλθει και η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή για την επεξεργασία και νέων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετική στον κορωνοϊό μητέρα μαθητή στη Δάφνη

Ακυρώθηκαν σχολικές εκδρομές
Ήδη, χθες το Υπουργείο Παιδείας ακύρωσε τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, που είχαν προγραμματιστεί για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, λόγω κορωνοϊού.
 
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως προέβη σε αυτή την ενέργεια, έπειτα από ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί και αφού παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις. Εξετάζει, μάλιστα, το ενδεχόμενα να συνεισφέρει οικονομικά σε επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν για τους γονείς.

Νέα έκκληση του Υπουργείου Υγείας
To Yπουργείο Υγείας, εν τω μεταξύ με νέα ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που ακολουθούνται όχι μόνον είναι συμβατά με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακόμη πιο αυστηρά.
 
Απηύθυνε, εξάλλου, για άλλη μια φορά έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως τηρούν τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής και λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας. Όσοι παρουσιάζουν συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού καλούνται όπως επικοινωνούν αμέσως με το τηλεφωνικό Κέντρο 1420.
 
Συνεχής ενημέρωση και επίσημη πληροφόρηση με οδηγίες για το νέο κορωνοϊό, αναρτώνται από το Υπουργείο Υγείας την ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεύθυνση: www.pio.gov.cy/coronavirus
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία Ιωάννου για τις εν δυνάμει ελλείψεις φαρμάκων για τον κορωνοϊό
 
Το στοίχημα της Ευρώπης
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το στοίχημα που καλούνται να κερδίσουν τα κράτη μέλη, έχει σχέση όχι μόνο με τον περιορισμό της διάχυσης του ιού αλλά και του φόβου, που έχει καταβάλει τους πολίτες τους.
 
Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλες, εκφράστηκε ακόμα μια μεγάλη αγωνία των κρατών μελών. Έχει σχέση με την έγκαιρη προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού και την ανάγκη συντονισμού για αντιμετώπιση των εν δυνάμει ελλείψεων φαρμάκων. Μια ανησυχία που επεσήμανε, στην παρέμβασή του και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Η Χαμάς αποχωρεί χωρίς συμφωνία από το Κάιρο
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο