Η μάχη με τον κορωνοϊό, το stop στα οδοφράγματα και οι τουρίστες στην απομόνωση

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, που βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα, στην περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
Οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ότι κρούσματα κορωνοϊού θα εμφανιστούν αν όχι σε όλες, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αύξησαν τα επίπεδα συναγερμού στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, ανέφερε πως «δεν είναι θέμα το αν θα επιβεβαιωθεί περιστατικό στην Κύπρο, αλλά το πότε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επτά οι χώρες από τις οποίες θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε επιβάτες
 
Ενισχύονται με νοσηλευτές τα οδοφράγματα
Δεν είναι τυχαία, ούτε η απόφαση για προσωρινή αναστολή, για μία εβδομάδα της λειτουργίας των οδοφραγμάτων της Οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Λεύκας και της Δερύνειας. Ο στόχος είναι να προστατεύσουν οι δύο κοινότητες και να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή από τις έξι το πρωί. Η επιλογή ήταν καθαρά γεωγραφική, με σκοπό να μην παρεμποδιστεί η διέλευση σε κάποιες περιοχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένος ο Ακιντζί για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, κάνει λόγο για μονομερή μέτρα
 
Τα τρία οδοφράγματα που θα παραμείνουν ανοικτά, του Λήδρα Πάλας, του Αγίου Δομετίου και του Πύργου, θωρακίζονται από σήμερα με επιπρόσθετα μέτρα, αφού επιστρατεύονται και επαγγελματίες υγείας. Πλέον, θα βρίσκεται νοσηλευτής σε κάθε ανοικτό οδόφραγμα, με σκοπό να γίνεται καλύτερη αξιολόγηση κάθε περιστατικού.
 
Το Υπουργείο Υγείας, εξάλλου, ήρθε σε επαφή και με τις Βρετανικές Βάσεις που θα λάβουν αντίστοιχα μέτρα στα οδοφράγματα Περγάμους και Στροβιλιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμμένει στην ορθότητα της απόφασης για τα οδοφράγματα η Κυβέρνηση
 
Οι περιορισμοί στις πτήσεις
Οι Αρχές επτά χωρών, της Κίνας, της Ιταλίας, της Δημοκρατιας της Κορέας, του Ιράν, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, στις οποίες καλπάζει ο κορωνοϊός, έχουν κληθεί να ενημερώσουν όλους όσοι σκοπεύουν να ταξιδεύσουν προς την Κύπρο για τουρισμό, ότι θα πρέπει να αυτό-περιοριστούν για 14 μέρες.
 
Στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, έχουν τοποθετηθεί από προχθές δύο θερμοκάμερες, για να μετρούν τη θερμοκρασία των επιβατών που θα φτάνουν από αυτές τις χώρες. Οι επιβάτες αυτοί περνούν από ειδικό χώρο, ο οποίος απολυμαίνεται.
 
Τουρίστες στους χώρους απομόνωσης
Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ και του ECDC, προνοούν αυτοπεριορισμό για 14 ημέρες όλων όσοι έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή αφιχθούν από χώρα υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά, είναι έτοιμοι τρεις χώροι απομόνωσης. Οι κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος, τα καταλύματα της προεδρικής εξοχικής κατοικίας στο Τρόοδος και τα εργατικά αναπαυτήρια της ΔΕΟΚ στις Πλάτρες, μπορούν να υποδεχθούν 30-40 άτομα.
 
Σε αυτά, θα μεταφέρονται τουρίστες οι οποίοι προέρχονται από τις επτά χώρες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν άλλο χώρο διαμονής. Θα μεταφέρονται επίσης, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν στο σπίτι τους άτομο με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
 
Στις Πλάτρες διαμένει ήδη μία γυναίκα, η οποία βρισκόταν στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του Νοσοκομείου Λευκωσίας και τα αποτελέσματα των εξετάσεών της βγήκαν αρνητικά. Εάν χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθούν και χώροι που διαθέτει η ΣΕΚ εκτός κατοικημένων περιοχών.
 
Σε όσα άτομα ζητήθηκε ή θα ζητηθεί να αυτοπεριοριστούν για δεκατέσσερις ημέρες, θα χορηγείται δικαιολογητικό από το Υπουργείο Υγείας για να μπορούν να λάβουν επίδομα ασθενείας από το Υπουργείο Εργασίας.
 
Έτοιμο το πλάνο για το Νοσοκομείο Αναφοράς
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ετοίμασαν και το πλάνο για ενδεχόμενη εκκένωση του Νοσοκομείου Αναφοράς, το οποίο έχει επιλεγεί εδώ και δύο εβδομάδες. Το νοσοκομείο αυτό θα εκκενωθεί σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη είναι να κηρύξει πανδημία ο ΠΟΥ και η δεύτερη να ξεπεράσουν τα δώδεκα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο. Οι υφιστάμενοι ασθενείς του νοσοκομείου, θα μεταφερθούν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
 
Αυτή τη στιγμή στα τρία νοσοκομεία αναφοράς, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχουν 12 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.
 

Η κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά από την Επιτροπή Διαχείρισης κρίσεων στην οποία συμμετέχουν τεχνοκράτες από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης και από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα συνέρχεται και η διυπουργική Επιτροπή, ενώ εάν χρειαστούν άμεσες αποφάσεις και μέτρα, θα συνεδριάζει εκτάκτως και το Υπουργικό Συμβούλιο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας