Δευτέρα 6 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το σχέδιο για τον κορωνοϊό, οι καραντίνες και η δυσφορία για γιατρούς

  28/02/2020 15:19
Το σχέδιο για τον κορωνοϊό, οι καραντίνες και η δυσφορία για γιατρούς

Το σχέδιο για τον κορωνοϊό, οι καραντίνες και η δυσφορία για γιατρούς

  28/02/2020 15:19
Σειρά μέτρων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό, αποφάσισε το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να διασφαλίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ασφάλεια των πολιτών.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας, καθώς και ο υφυπουργός τουρισμού.
 
Το συγκεκριμένο συμβούλιο θα συνέρχεται καθημερινά, για να αξιολογεί την κατάσταση και θα λαμβάνονται αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Αρνητικό το τρίτο ύποπτο κρούσμα στη Λεμεσό-Παραμένει σε απομόνωση

Αυτοί είναι οι χώροι καραντίνας
Σε ότι αφορά στους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφερθούν ασυμπτωματικά άτομα που πρέπει να μπουν σε καραντίνα, ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε πως ο ένας θα είναι ο κατασκηνωτικός χώρος της ΔΕΟΚ στις πλάτρες, ενώ και η ΣΕΚ ενημέρωσε πως μπορεί να προσφέρει κάποιες κατοικίες εκτός οικιστικών οικισμών.
 
«Αυτοί οι χώροι θα χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ενημέρωση που είχαμε χθες από το ΕCDC και τον ΠΟΥ, είναι όπως πλέον το μέτρο που προτείνεται είναι ο αυτοπεριορισμός, διότι μιλούμε για δεκάδες αν όχι για εκατοντάδες άτομα».
 
Ως εκ τούτου τα άτομα που αυτοπεριορίζονται ή θα αυτοπεριοριστούν, θα τους δοθούν γραπτές οδηγίες.
 
«Για το λόγω αυτό στους χώρους καραντίνας θα τοποθετούνται άτομα που δεν μπορούν να αυτοπεριοριστούν, όπως κάποιος με βεβαρημένο ιατρικό περιστατικό στο σπίτι, αλλά και ξένοι που έρχονται από το εξωτερικό».
 
Εξάλλου, όσοι φθάνουν στην Κύπρο από χώρες όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Βόρειος Ιταλία και το Ιράν και παρουσιάζουν συμπτώματα που ενδέχεται να είναι ύποπτα για κορωνοϊό θα τοποθετούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες.
 
«Θα γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης των πρεσβειών και ταξιδιωτικών γραφείων, για να γνωρίζουν πως αν επιλέξουν θα έρθουν στην Κύπρο, θα τίθενται σε καραντίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαμβάνει νέα μέτρα για τον κορωνοϊό το Υπουργικό-Ανακοινώνονται οι χώροι καραντίνας

«Δεν είναι θέμα αν επιβεβαιωθεί περιστατικό αλλά πότε»
Ο κ. Ιωάννου έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως πλέον δεν είναι θέμα αν θα επιβεβαιωθεί περιστατικό κορωνοϊού, αλλά πότε θα επιβεβαιωθεί.
 
«Αυτό πρέπει να το αναμένουμε, γιατί πλέον μιλάμε για εξάπλωση παντού και τα επιδημιολογικά στοιχεία λένε ότι, ότι ελέγχους και να παρθούν στα σημεία εισόδου, 25% αποτελεσματικότητα υπάρχουν. Άρα σαν κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δεν είναι αν θα επιβεβαιωθεί, αλλά το πότε».
 
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι από όσους ζητηθεί να αυτοπεριοριστούν, είτε είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα, είτε είναι άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους θα δίνεται ένα δικαιολογητικό από το Υπουργείο Υγείας για να παίρνουν επίδομα από το Υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι το Υπουργείο ενισχύει την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και έκανε αυστηρή σύσταση στις ευάλωτες ομάδες να αποφεύγουν χώρους μαζικών συγκεντρώσεων.
 
«Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής του ιού είναι θανατηφόρος σε άτομα που είναι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό ή προχωρημένης ηλικίας.
 
Οπότε η σύσταση μας είναι να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης».
 
Παρατηρήθηκε παράλληλα το φαινόμενο, μέσα από καταγγελίες ότι γιατροί αρνούνται να δεχτούν ασθενείς που έχουν συμπτώματα γρίπης, για το οποίο εξέφρασε τη λύπη του ο κ. Ιωάννου.
 
Σημειώνεται ότι, το «1420» που είναι το κέντρο για εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν σύμπτωμα, έχει κατακλυστεί από κλήσεις. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε μονάδα κρίσης στο Υπουργείο, η οποία εξοπλίστηκε από ιατρούς, που θα επισκέπτονται τα πρόσωπα που θα αυτοπεριορίζονται.
 
Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι πλέον θα δημοσιεύονται μόνο τα επιβεβαιωμένα και όχι τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας