Εμμένει στην ορθότητα της απόφασης για τα οδοφράγματα η Κυβέρνηση

Σε πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει αριθμό οδοφραγμάτων, ώστε να γίνονται πιο ενδελεχείς έλεγχοι για τον κορωνοϊό.
 
Αν και η απόφαση δεν περιορίζει τις διελεύσεις, καθώς μόνο τα οδοφράγματα Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας και Δερύνειας θα κλείσουν προσωρινα, από τα κατεχόμενα υπήρξε αντίδραση, με τον Μουσταφά Ακιντζί να κατηγορεί το νόμιμο κράτος για «μονομερή ενέργεια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν τέσσερα οδοφράγματα για επτά ημέρες ελέω κορωνοϊού
 
Θέση του Ακιντζί, ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των παράνομων «εκλογών» του Απριλίου, είναι πως «εάν χρειαστεί η λήψη μέτρων στην Κύπρο για το θέμα, θα ήταν σωστό να ληφθούν από κοινού μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία». «Δεν θα πρέπει να γίνονται μονομερή βήματα εκτός αυτού, που ωθούν τις κοινότητες σε πανικό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε προσωπικά, μέσω τηλεφώνου, στον Ακιντζί το σκεπτικό της απόφασης.
 
Απαντώντας στις δηλώσεις Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι «μοναδικός σκοπός είναι η πρόληψη υπό το φως των κινδύνων από τον κορωνοϊό». Επανέλαβε ότι το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας οδοφραγμάτων κρίθηκε αναγκαίο στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών σε σχέση με τον κορωνοϊό και πως αυτό γίνεται για προστασία και των δυο κοινοτήτων.
 
«Όπως ξεκάθαρα αποφασίστηκε και δηλώθηκε το μέτρο αυτό αφορά την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων σημείων διέλευσης και δεν αποκόπτεται με κανένα τρόπο η επικοινωνία ή η διέλευση από τα άλλα πέντε σημεία πρόσβασης, δυο εντός των βρετανικών βάσεων και τριών που βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης», τόνισε ο κ. Κούσιος, επαναλαμβάνοντας ότι «αφέθηκαν ανοικτοί δίοδοι για να εξυπηρετείται ο κόσμος».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένος ο Ακιντζί για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, κάνει λόγο για μονομερή μέτρα
 
Λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωση εξέδωσε και το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών», στην οποία συνταυτίζεται με τη θέση του Ακιντζί. Δεν συνάδει με την καλή θέληση η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά τέσσερα σημεία διέλευσης λόγω του κορωνοϊού, υποστήριξε.
 
Σε γραπτή δήλωση, το "υπουργείο" αναφέρει ότι απαιτείται συνεργασία στο θέμα και ότι οι μονόπλευρες κινήσεις παραβλάπτουν τις σχέσεις των δύο πλευρών. Επίσης, σημειώνει ότι τα ύποπτα περιστατικά με αρνητικά αποτελέσματα ήταν λιγότερα στα κατεχόμενα από ότι στις ελεύθερες περιοχές.
 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, για την ενίσχυση των ελέγχων στα οδοφράγματα, ζητήθηκε αγορά υπηρεσιών για νοσηλευτές και διασώστες. Το επιπρόσθετο προσωπικό, θα βρίσκεται από αύριο το πρωί στις 6:00, που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο, στα άλλα οδοφράγματα που παραμένουν ανοικτά. Αυτά είναι τα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Αγίου Δομετίου, των Στροβιλιών, του Πύργου και των Βάσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυβέρνηση: Στόχος είναι η πρόληψη, όχι η παρεμπόδιση της διέλευσης στα οδοφράγματα
 
ΑΚΕΛ: Κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτεθειμένοι
Ενδοιασμούς φαίνεται να εκφράζει το ΑΚΕΛ για την απόφαση. «Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο οδοφραγμάτων. Έχουμε την άποψη ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει και πολιτικές προεκτάσεις, θα έπρεπε από προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Για αποφυγή των όποιων προβλημάτων θα έπρεπε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και με την τουρκοκυπριακή πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα.
 
Ούτε το ένα έκανε η κυβέρνηση, ούτε και το άλλο, πρόσθεσε. «Και ενώ κυβερνητικά στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Εξωτερικών, ή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ  δήλωναν ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα οδοφράγματα αίφνης η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο οδοφραγμάτων», δήλωσε περαιτέρω το κόμμα.
 
«Εμείς κατανοούμε ότι για αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από τον κορωναϊό εκεί και όπου απαιτείται πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της και με τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση προκαλούνται ερωτηματικά και κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτεθειμένοι», κατέληξε το ΑΚΕΛ.
 
ΕΛΑΜ: Αποτέλεσμα των πιέσεών μας
«Η ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι κλείνουν τέσσερα οδοφράγματα, ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού, είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που άσκησε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο», ανέφερε το ΕΛΑΜ στη δική του ανακοίνωση.
 
Οι πιέσεις αυτές κορυφώθηκαν το πρωί (28/02/20) από τον Πρόεδρο του Κινήματός μας, κ. Χρίστου, στα πλαίσια εθιμοτυπικής συνάντησης που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, απαιτώντας το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αφού αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, πρόσθεσε.
 
«Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και είναι αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων του Εθνικού Λαίκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), το Κινημά μας συνεχίζει να εμμένει στην πάγια του θέση για κλείσιμο ΟΛΩΝ των οδοφραγμάτων, από τα οποία το μόνο που αποκομίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν ΜΟΝΟ τεράστια προβλήματα», τόνισε στην ανακοίνωσή του..
 
Επιπλέον, ζητούμε όπως υπάρξει αυστηρή φύλαξη της πράσινης γραμμής, καθώς επίσης και αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια, κατέληξε το ΕΛΑΜ. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί σε στενή συνεργασία για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων
 
Επανήλθε η Κυβέρνηση
Σε νεότερη γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, επαναλαμβάνει πως η απόφαση για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 
«Το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες, 27 Φεβρουαρίου, και αποφασίστηκε η υλοποίηση του στην έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, μαζί με άλλα μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Η απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων θα αξιολογείται καθημερινά και θα λαμβάνονται, αναλόγως, αποφάσεις», σημειώνει.

«Οποιαδήποτε άλλη σύνδεση ή αναφορά στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, πέραν των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Κούσιος.
 
UniteCyprusNow: Αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη
Έντονη αντίδραση είχε, πάντως, η οργάνωση UniteCyprusNow.
 
H UniteCyprusNow θεωρεί ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κλείσει τέσσερα από τα εφτά σημεία διέλευσης στη χώρα, με τη δικαιολογία ότι είναι αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη και στα δικαιώματά των πολιτών.
 
Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θεωρεί ότι «η απόφαση αποτελεί παρενόχληση των ανθρώπων που περνούν την πράσινη γραμμή και παραβίαση των Ευρωπαϊκών οδηγιών, αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προβεί σε τέτοια μέτρα».
 
«Η απόφαση πάει ενάντια στα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που καλούν τις δύο πλευρές να ενισχύσουν την επαφή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Για μας, αυτή είναι ακόμη μία απόδειξη ότι οι δυνάμεις του στάτους κβο ή ακόμα χειρότερα οι δυνάμεις της διχοτόμησης, δοκιμάζουν την αντίδραση του κόσμου», αναφέρει.
 
Όπως σημειώνει «αδιαμφισβήτητα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να πάρει μέτρα ενάντια στον ιό, αλλά η σωστή κίνηση για το καλό όλων των ανθρώπων του νησιού, δεν μπορεί ποτέ να είναι η μονομερής δράση», συμπληρώνοντας ότι «η σωστή κίνηση θα ήταν να ενισχυθεί η δικοινοτική τεχνική επιτροπή υγείας για να εργαστεί απέναντι σε αυτήν την απειλή, μια απειλή που δεν αναγνωρίζει ούτε σύνορα, ούτε σημεία διέλευσης».
 
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα
Ένα κοινό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού για να βρεθεί η λύση, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ότι μια τέτοια απόφαση ανακοινώθηκε μέσω του Τύπου.
 
Ο κίνδυνος για τον κορωνοϊό αφορά και τις δύο κοινότητες και το θέμα αυτό συζητά η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για θέματα υγείας, έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Ερχιουρμάν, λέγοντας ότι ειδικοί και από τις δύο κοινότητες έχουν πληροφορίες και οι πιο σωστές λύσεις βρίσκονται από κοινού, συνενώνοντας αυτές τις πληροφορίες και λαμβάνοντας αποφάσεις. Το θέμα, πρόσθεσε, πρέπει να συζητηθεί και πάλι στην τεχνική επιτροπή.
 
Ο Πρόεδρος του συνδέσμου ξενοδόχων στα κατεχόμενα, Ντιμάγ Τσαγινέρ, δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση. Σίγουρα, είπε, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα του κορωνοϊού αλλά αυτό δεν είναι κοινή απόφαση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής.
 
Ο κ. Τσαγινέρ, που είναι ο γιος του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Ακαπούλκο, ανέφερε ότι το θέμα του κορωνοϊού έχει κυρίως επιπτώσεις στον τουρισμό και υποστήριξε ότι η «νότια Κύπρος» προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη σε άλλους. Τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα πρόσθεσε, έχουν πάρει μέτρα πρόληψης και η πολιτική – όπως είπε – απόφαση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων τους έχει λυπήσει.
 
Υιοθετούν το λεκτικό Ακιντζί
Για «μονομερή απόφαση» κάνει λόγο η συντονίστρια της τ/κ πλευράς για τις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, αναφορικά με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το κλείσιμο για μια εβδομάδα τεσσάρων οδοφραγμάτων λόγω του κορωνοϊού.
 
 Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τα μέλη της τ/κ πλευράς στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία είχαν σήμερα συνάντηση υπό τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την οποία αξιολόγησαν την απόφαση για κλείσιμο των οδοφραγμάτων.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», η συντονίστρια των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί υπενθύμισε ότι η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τους δυο ηγέτες στις 3  Φεβρουαρίου και στη συνέχεια συνήλθε και στις 20 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πως συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.
 
Είπε, επίσης, ότι εμπειρογνώμονες και από τις δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι δεν χρειαζόταν να ληφθεί ως μέτρο το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, κάνοντας λόγο για «μονομερή απόφαση».
 
Αναφέροντας ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού είτε στα κατεχόμενα είτε στις ελεύθερες περιοχές, η κ. Σαμανί είπε ότι ο αγώνας κατά της απειλής του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι κοινός, εκφράζοντας την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων επειγόντως.
 
Ανέφερε, επίσης ότι είπαν στα Ηνωμένα Έθνη ότι τα τ/κ μέλη της Επιτροπής είναι έτοιμα να συζητήσουν αυτό το θέμα με τους Ε/κ συνομιλητές τους.
 
Κάλεσε τέλος όλα τα μέλη της Επιτροπής να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.
 

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ