Επικαλείται θέμα Νίκολσον ψάχνοντας πρόωρη αυτοδικαίωση ο ΠΙΣ

Στη σκιά της χθεσινοβραδινής απόφασης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) να επαναβεβαιώσει την αρνητική στάση του έναντι του ΓΕΣΥ και να καλέσει τα μέλη του να μην ενταχθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, άλλες δύο Επιστημονικές Εταιρείες προχώρησαν σήμερα σε ανακοινώσεις με τις οποίες τάσσονται κατά του Συστήματος.
 
Πρόκειται για τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου και την Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία, ενώ ο ΠΙΣ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επικαλείται το ζήτημα σε σχέση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ), για να δικαιολογήσει την αρνητική στάση του έναντι του ΓΕΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο β’ από ΟΑΥ-Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
 

Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ υποστηρίζει πως η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου για διερεύνηση του θέματος που έχει προκύψει με το διορισμό του Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), «αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του πρόχειρου και προβληματικού σχεδιασμού που διέπει τις προτεινόμενες αλλαγές στη Δημόσια Υγεία».  αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ).
 
Ο ΠΙΣ ισχυρίζεται ότι, τόσο οι κινήσεις του Γενικού Ελεγκτή όσο και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δικαιώνουν τις επιφυλάξεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.
 
«Επιβεβαιώνουν», αναφέρει, «τις ανησυχίες μας για τον τρόπο που επιχειρείται η υλοποίηση της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν, μέσω της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας τους, την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κατ’ επέκταση να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνο «όχι» στο ΓΕΣΥ από τον ΠΙΣ-Καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν

«Απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας της μεταρρύθμισης στην Υγεία», συνεχίζει ο ΠΙΣ, «οφείλει να είναι η παροχή υπηρεσιών ακόμη υψηλότερης ποιότητας προς τους πολίτες μέσα από διαδικασίες διαφάνειας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας και όσο το δυνατό μεγαλύτερης συναίνεσης με όλους τους Φορείς Υγείας».
 
Οι χειρούργοι
Την αρνητική προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά το ΓΕΣΥ ανακοίνωσαν και οι χειρούργοι, με την Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου να συστήνει στα μέλη της να μην ενταχθούν στην παρούσα φάση στο Γενικό Σύστημα Υγείας.
 
Ωστόσο, σημειώνει ότι θα κρατήσει την πόρτα του διαλόγου ανοικτή.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, ύστερα από τη χθεσινή έκτακτη συνέλευση της, η   Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου εκφράζει την ετοιμότητα της να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, αν πεισθεί τεκμηριωμένα για την ασφαλή παροχή φροντίδας υγείας προς τους τους ασθενείς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πεπεισμένος για συμμετοχή της πλειοψηφίας των γιατρών στο ΓΕΣΥ ο Αναστασιάδης
 
Η ΧΕΚ δηλώνει πως υποστηρίζει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ δεδομένου ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να είναι βιώσιμο, ενώ σημειώνει ότι στηρίζει τις αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και τις ενέργειες του για τη βελτίωση του ΓΕΣΥ.
 
Προσθέτει επίσης πως υποστηρίζει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ωστόσο, απαιτεί ασφαλείς ποιοτικές και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αφού είναι πεπεισμένη ότι δεν έχει γίνει η σωστή προεργασία από τους αρμοδίους.
 
Όπως αναφέρει, «το ΓεΣΥ πρέπει να διασφαλίζει σωστές απολαβές στους παρόχους», και καλεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση να αντιληφθεί την ευθύνη της και να δεσμευτεί για κάλυψη των τυχόν ελλειμμάτων,  για τα επόμενα πέντε χρόνια.
 
Επίσης, ζητά τον διαχωρισμό αμοιβής ιατρών νοσηλευτηρίων και ξεκάθαρη αμοιβή ανά ιατρική πράξη, καθώς και ενιαία αντιμετώπιση, εργασιακή και μισθολογική των Χειρούργων της Κύπρου-ιδιωτών και κρατικών- και την ανάληψη της επαγγελματικής ευθύνης από τον ΟΑΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα όπλα ενόψει ΓΕΣΥ και οι... εκπαιδευτικοί
 
Οι γυναικολόγοι
Εξάλλου, η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε χθες, μετά από διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση αποφάσισε όπως εισηγηθεί στα μέλη της να μην ενταχθούν στο προτεινόμενο ΓΕΣΥ με τα σημερινά δεδομένα.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρείας:
 
«Η Εταιρεία εκφράζει την έντονη ανησυχία και προβληματισμό της για τα κενά, τις ασάφειες αλλά κυρίως την βιωσιμότητα του προτεινόμενου σχεδίου και των επιπτώσεων που θα έχει στην υγεία των πολιτών τυχόν αποτυχία του.
 
Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον προτεινόμενο σχεδιασμό  για αποζημίωση του κόστους των ήδη αγορασμένων, πανάκριβων εξοπλισμών τα οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γυναικολόγοι/μαιευτήρες στο ιατρείο τους για να παρέχουν στον γυναικείο πληθυσμό της Κύπρου την καλύτερη δυνατή διάγνωση και περίθαλψη, (π.χ.  τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων, κολποσκόπια, μηχανήματα  laser  κ.α.) και καμία πρόνοια για την συντήρηση και τα έξοδα αντικατάστασης τους.
 
Η ΠΓΜΕ στηρίζει τις προσπάθειες του ΠΙΣ που έχουν στόχο την δημιουργία ενός ποιοτικού και βιώσιμου σχεδίου υγείας για την καλύτερη περίθαλψη όλων των  Κύπριων ασθενών».

Δειτε Επισης

Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας