Σχέδιο β’ από ΟΑΥ-Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Το στοίχημα της εγγραφής όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού ιατρών, ώστε η πρώτη φάση του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ), που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου να ξεκινήσει με επαρκή αριθμό γενικών ιατρών και παιδιάτρων, καλείται να κερδίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), έπειτα και από την χθεσινοβραδινή επισημοποίηση της απόφασης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), να καλέσει τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο Σύστημα.
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνο «όχι» στο ΓΕΣΥ από τον ΠΙΣ-Καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν

Η χθεσινοβραδινή απόφαση του ΠΙΣ, καθότι εν πολλοίς αναμενόμενη, ουδόλως αιφνιδίασε τον ΟΑΥ, ο οποίος επεξεργάζεται ήδη διάφορα μετρά τα οποία να θέσει σε εφαρμογή, σε περίπτωση που η ανταπόκριση των γιατρών για ένταξη στο ΓΕΣΥ δεν είναι ικανοποιητική.
 
«Δεν είναι το πρώτο σενάριο, αλλά αν χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα που θα βοηθήσουν το Σύστημα να ξεκινήσει, τότε θα το κάνουμε. Έχουν εξεταστεί άλλα μέτρα, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρχει συμμετοχή. Μπορεί να υπάρχει συμμετοχή από κάποιους άλλους γιατρούς. Έχουμε plan b’, ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.   
 
Αξίζει να σημειωθεί πως πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό γιατρών, μεταξύ των οποίων και ηχηρά ονόματα του κλάδου, να βγαίνουν τις επόμενες μέρες μπροστά, και διαφοροποιούμενοι από την επίσημη θέση του ΠΙΣ να τάσσονται υπέρ του Γενικού Σχέδιου Υγείας και της ένταξής τους σε αυτό.  Κάτι που ήδη έπραξε τις τελευταίες ημέρες ο πρώην προέδρος του ΠΙΣ Δρ. Γιώργος Ποταμίτης. 
 
Το πρώτο δείγμα γραφής σε σχέση με τη συμμετοχή των γιατρών πάντως θα δοθεί στις 21 του μήνα, οπόταν και ανοίγουν οι κατάλογοι εγγραφής των προσωπικών ιατρών για ενήλικες και των προσωπικών ιατρών για παιδιά(παιδίατροι), με τον αριθμό των προσωπικών ιατρών για ενήλικες, που απαιτείται για να δουλέψει το Σύστημα να ανέρχεται στους 350 και τον αριθμό τον αριθμό των παιδιάτρων στους 130.
 
Την ίδια ώρα, και παρά την αρνητική τοποθέτηση του ΠΙΣ έναντι του ΓΕΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα έχει εντός των προσεχών ημερών συναντήσεις με διάφορες Επιστημονικές Εταιρείες, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που λήφθηκε-με τη σύμφωνο γνώμη του ΠΙΣ- κατά τη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο Προεδρικό.

Σημειώνεται πως μέχρι χθες, ο αριθμός των γιατρών που επέδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα σεμινάρια που διοργανώνει ο ΟΑΥ προς ενημέρωσή τους για τον τρόπο και τη διαδικασία εγγραφής τους στο ΓΕΣΥ, ανερχόταν στους 120.
 
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η υποβολή αιτήσεων για εκπαίδευση ιατρών με στόχο τη συμμετοχή τους στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού για δικαιούχους του Γενικού Σχεδίου Υγείας που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους παρατείνεται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2019, με σκοπό τη διευκόλυνση των υποψηφίων για εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγράφων/ αποδεικτικών στοιχείων.
 
Η υποβολή των αιτήσεων, αφορά τόσο τους ιατρούς που εργάζονται στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν οι αιτήσεις εμπρόθεσμα, οι εμπλεκόμενοι ιατροί δεν θα είναι σε θέση να συμμετέχουν στην εν λόγω εκπαίδευση και δεν θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.
 
Οι ενδιαφερόμενοι θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους με βάση τη σειρά παράδοσης της αίτησής τους, δεδομένου ότι έχει αξιολογηθεί η αίτησή τους, έχουν επισυναφθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και έχει πραγματοποιηθεί η διαγνωστική εξέταση.
 
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και η αίτηση συμμετοχής, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo