Ομόφωνο «όχι» στο ΓΕΣΥ από τον ΠΙΣ-Καλεί τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν

Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ).
 
Αυτή υπήρξε η απόφαση της χθεσινοβραδινής ολονύχτιας συνεδρίας του Σώματος, που συνήλθε για να καθορίσει τη στάση των γιατρών έναντι του ΓΕΣΥ.
 
«Λαμβάνοντας  υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουν συζητηθεί  μέχρι σήμερα και κυρίως  τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί  ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα  της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας  των ασθενών, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ.
 
Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου:
 
«Tο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος μετά την μαζική Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ημερομηνίας 27/10/2018 έλαβε ξεκάθαρη εντολή  για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ιατρών στο προτεινόμενο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).
 
Ως οφείλαμε με καλή πίστη προσήλθαμε στο διάλογο στη βάση  αυτών των προϋποθέσεων. Κατά τις συναντήσεις  που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρά τις επιμέρους  συγκλίσεις δυστυχώς επί της ουσίας οι διαφορές παρέμειναν ενώ η συνολική ανταπόκριση στα βασικά αιτήματά μας ήταν αρνητική.
 
Λαμβάνοντας  υπόψη όλα τα δεδομένα που έχουν συζητηθεί  μέχρι σήμερα και κυρίως  τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί  ο προτεινόμενος σχεδιασμός ως προς την ποιότητα  της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας  των ασθενών, το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) με ομόφωνη απόφαση του, καλεί τα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο προτεινόμενο σχέδιο.
 
O Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παραμένει προσηλωμένος στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας καθώς και στην προστασία του ιατρικού λειτουργήματος και της αξιοπρέπειας των γιατρών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα θυσιαστεί το ΓΕΣΥ στο βωμό της όποιας σκοπιμότητας
 
Η χθεσινοβραδινή συνεδρία του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος υπήρξε πολύωρη και από αυτή δεν εξέλειπαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι, με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου να δέχεται την έντονη κριτική συναδέλφων του για το ύφος και το  περιεχόμενου του περιβόητου sms που απέστειλε μετά τις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό:
 
Το sms Αγαθαγγέλου
«Αγαπητοι συναδελφοι, το μυνημα  στους ΟΑΥδες(πτδ,ΥΥ,ΟΑΥ) απο τον ΠΙΣ ειναι ξεκαθαρο-εαν δεν συμφωνηθουν ολα τα αιτηματα μας οπως περιλαμβανονται στο ψηφισμα της γενικης συνευλευσης ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ. Η προσπαθεια τους ηταν ακομη ενα επικοινωνιακο τεχνασμα εις βαρος της νοημοσυνης κ αξιοπρεπεια μας. Ως προεδρος του θεσμου τονισα στους ειθυνοντες οτι θα τιμησω τη εντολη που εχει δοθει κ η σημερινη μου δηλωση οτι επι προσωπικου επιπεδου ως καρδιολογος δεν θα συμμετασχω  αλλα κ ως θεσμος μετα απο τη ουσιαστικη απορριψη των βασικων πτυχων του ψηφισμος δεν θα συστησω την συμμετοχη των μελων μας στο ΓΕΣΥ.Σ’ ενα συστημα που το μονο που διασφαλιζει ειναι  η προδιαγεγραμμενη εξαθλιωση , η υπαλληλοποιηση κ η κονωνικη απαξιωση του ιατρου επιστημονα.Η θρασυτητα των σχολιων του ΟΑΥ κ του πτδ θα πρεπει να ενδυναμωσει τη συσπειρωση μας κ τη ενοτητα μας.ΟΧΙ λοιπον στον εμπαιγμο κ παγιδευση των γιατρων. Ας δωσουμε το ηχηρο μυνημα της επιστημονικης μας αξιοπρεπειας- Παραμενουμε εκτος για ποιοτικη υγεια στους ασθενεις κ αξιοπρεπεια στο γιατρο.Συντομα θα επανελθω κ σας ευχαριστω για τη εμπιστοσυνη.Παντα προθυμος κ περηφανος να προστατευσω τη ιατρικη οικογενεια».
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου