Ψάχνουν φόρμουλα για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με το Προεδρικό να αποδέχεται την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από τη μια και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποδέχονται την πρόταση των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, κορυφώνεται το θρίλερ της κρίσης στην παιδεία, λίγα 24ωρα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Μετά τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία εξελίχθηκε ένα οργιώδες παρασκήνιο με πολύωρες συσκέψεις και διαβουλεύσεις, με την εμπλοκή των κομμάτων καθώς και του Προέδρου της Βουλής, τέθηκαν στο τραπέζι οι δύο προτάσεις. 

Η πρόταση του ΔΗΣΥ που εγκρίνει το Προεδρικό, αλλά απορρίπτουν οι εκπαιδευτικοί προβλέπει:

  • Επαναφορά από πλευράς Κυβέρνησης της πρότασης που υπέβαλε προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό στις 23 Αυγούστου και εφαρμογή της μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απόσυρση των απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
  • Έναρξη και πραγματοποίηση εντατικού διαλόγου μέχρι το τέλος του χρόνου επί όλων των ζητημάτων που άπτονται του εξορθολογισμού προς εξεύρεση συναινετικών και τελικών λύσεων.

 
Σήμερα πάντως αναμένεται και η επίσημη τοποθέτηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το ζήτημα.  «Εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύριο (σ.σ. σήμερα) τη τοποθέτησή της με ανακοίνωση της Προεδρίας», δήλωνε χθες το βράδυ, ο κ. Προδρόμου, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με την πρόταση των άλλων κομμάτων, ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως με βάση την πληροφόρηση που τους έδωσε ο Υπουργός Παιδείας κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η οποία δεν έγινε γνωστή στην κοινή συνεδρία κοινοβουλευτικών επιτροπών Εργασίας και Παιδείας αφού δεν έγινε συζήτηση, δυστυχώς τυχόν αναστολή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

 
«Άρα εκ προοιμίου δεν μπορεί να εξεταστούν εφόσον όλοι θέλουμε να ξεκινήσει η χρονιά ομαλά», είπε.

 Η πρόταση της αντιπολίτευσης

Όσον αφορά την πρόταση της αντιπολίτευσης, πρόκειται ουσιαστικά για αυτήν η οποία κατατέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και προβλέπει τα εξής:

  • Αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.07.2018 σε σχέση με τον «εξορθολογισμό της εκπαίδευσης».
  • Αναστολή της εφαρμογής των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
  • Ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 2018-2019.
  • Καταρτισμός από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πλήρους και λεπτομερούς καταλόγου όλων των πτυχών του «εξορθολογισμού της εκπαίδευσης» και στη συνέχεια:
  • Έναρξη διαλόγου για επίλυση με τη σειρά προτεραιότητας και με υπομονή και καλή θέληση απ’ όλους των πτυχών του καταλόγου και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και πλήρους συμφωνημένου πλαισίου από τη σχολική χρόνια 2019-2020.  

 
Αποφασίζουν και οι εκπαιδευτικοί

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ αφού ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αποδεχθούν ή όχι την επιστροφή στο διάλογο επί τη βάσει της πρότασης του ΔΗΣΥ.
 
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα σήμερα υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων, αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.07.2018 σε σχέση με τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με αναστολή της εφαρμογής των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Συλλούρης

Πρωτοβουλία για την πρωτοφανή κρίση στην παιδεία ανέλαβε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης που μετέβη στο Προεδρικό όπου μετέφερε σκέψεις και απόψεις που αποκόμισε, μετά από τις συναντήσεις που είχε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και που ενδεχομένως μπορούν να δώσουν διέξοδο.
Χθες είδε ξανά τους εκπαιδευτικούς μετά το τέλος της συνεδρίασης των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας της Βουλής.

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα