Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά η έξοδος από το αδιέξοδο της παιδείας

Νέα δεδομένα στις προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στην εκπαίδευση φαίνεται να δημιουργούνται με φόντο τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από τα κόμματα το τελευταίο 48ωρο και στοχεύουν στην άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει.
 
Οι δύο προτάσεις προέρχονται, η μεν πρώτη απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΕΛΑΜ(σ.σ. το οποίο ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο βουλευτής του κόμματος Λίνος Παπαγιάννης είναι και δική του πρόταση αλλά το ΑΚΕΛ το άφησε εκτός), ενώ η δεύτερη από τον ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκοψε το ΕΛΑΜ το ΑΚΕΛ από την πρόταση της αντιπολίτευσης για την παιδεία  

Τις αμέσως επόμενες ώρες οι δύο προτάσεις θα τεθούν στο μικροσκόπιο, τόσο της κυβερνητικής όσο και της συνδικαλιστικής πλευράς, με το σκηνικό ως προς το τι μέλλει να γενέσθαι να παραμένει ρευστό.
 
Και αυτό, αφού η μεν πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνεται αποδεχτή από τους εκπαιδευτικούς, ακυρώνει ωστόσο τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση και εκτιμάται πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, η δε πρόταση του ΔΗΣΥ-μολονότι επιχειρεί να εξισορροπήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πράγματα-, εκτιμάται πως δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από τις συντεχνίες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μικροσκόπιο του Προεδρικού η πρόταση του ΔΗΣΥ για την εκπαίδευση  

Σημειώνεται πως στις 10:30 αύριο το πρωί θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο, και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της συνεδρίας του Σώματος να ληφθούν αποφάσεις που θα δρομολογούν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στην εκπαίδευση.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης
Όσον αφορά την πρόταση της αντιπολίτευσης, πρόκειται ουσιαστικά για αυτήν η οποία κατατέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και προβλέπει τα εξής:
 
Πρώτο: Αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.07.2018 σε σχέση με τον «εξορθολογισμό της εκπαίδευσης».
 
Δεύτερο: Αναστολή της εφαρμογής των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων που αποφασίστηκαν από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
Τρίτο: Ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 2018-2019.
 
Τέταρτο: Καταρτισμός από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πλήρους και λεπτομερούς καταλόγου όλων των πτυχών του «εξορθολογισμού της εκπαίδευσης» και στη συνέχεια:
 
Πέμπτο: Έναρξη διαλόγου για επίλυση με τη σειρά προτεραιότητας και με υπομονή και καλή θέληση απ’ όλους των πτυχών του καταλόγου και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και πλήρους συμφωνημένου πλαισίου από τη σχολική χρόνια 2019-2020.  

Αξίζει να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη πρόταση και δη την αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.07.2018 σε σχέση με τον εξορθολογισμό της εκπαίδευσης, απέρριψε κατά τη χθεσινή συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης.
 
Η πρόταση του ΔΗΣΥ 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΔΗΣΥ, η οποία υποβλήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, αυτή προβλέπει:
 
Πρώτο: Επαναφορά από πλευράς Κυβέρνησης της πρότασης που υπέβαλε προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό στις 23 Αυγούστου και εφαρμογή της μέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Δεύτερο: Απόσυρση των απεργιακών ή άλλων κινητοποιήσεων από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.
 
Τρίτο: Έναρξη και πραγματοποίηση εντατικού διαλόγου μέχρι το τέλος του χρόνου επί όλων των ζητημάτων που άπτονται του εξορθολογισμού προς εξεύρεση συναινετικών και τελικών λύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροσβεστική παρέμβαση Αβέρωφ για την κρίση στην εκπαίδευση

48ωρη ανακωχή
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω προτάσεων, οδηγήθηκε τελικά σε αναβολή(σ.σ. για την ερχόμενη Παρασκευή) η κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας, προκείμενου να δοθεί χρόνος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις μελετήσει και να υπάρξουν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Παιδείας.
 
Η αναβολή ζητήθηκε με την έναρξη της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με το ΑΚΕΛ να αποδέχεται κάτι τέτοιο, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπουργός Παιδείας θα αναλάμβανε δέσμευση ότι θα μελετηθεί και η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 
Ο Κώστας Χαμπιαούρης εμφανίστηκε θετικός στην αναβολή, καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε από τον Δημήτρη Συλλούρη, απάντησε πως χρειάζεται χρόνο για διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πρόσκληση από Κυβέρνηση
Νωρίτερα, δια ανακοίνωσης που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση απηύθυνε νέα έκκληση προς τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και τους οργανωμένους γονείς, για εντατικό διάλογο με συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη 16 σημείων και καθορισμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλεί σε διάλογο με συγκεκριμένη ατζέντα τους εκπαιδευτικούς η Κυβέρνηση

Σε ρόλο πυροσβέστη εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης βρέθηκε το πρωί στο Προεδρικό μεταφέροντας σκέψεις και απόψεις που αποκόμισε κατά τις συναντήσεις του με όλους τους εμπλεκόμενους (σ.σ. είδε χθες, αλλά και νωρίτερα σήμερα το πρωί τις εκπαιδευτικές οργανώσεις), οι οποίες ενδεχομένως μπορούν να δώσουν διέξοδο.

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975