Τα σενάρια αποτροπής του no-deal Brexit υπό τα νέα δεδομένα

Αποδεκτό έκανε χθες το αίτημα του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον η βασίλισσα Ελισάβετ, με αποτέλεσμα να είναι τώρα σε θέση να αναστείλει τις εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων, έτσι ώστε να μην μπορούν οι βουλευτές να μπλοκάρουν ή να τροποποιήσουν τη διαδικασία Brexit που θα ακολουθήσει.
 
Η αποδοχή από μέρους της βασίλισσας δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με την απόφαση που έλαβε ο Πρωθυπουργός της χώρας ή ότι την υιοθετεί. Αν και θεωρητικά θα μπορούσε να αρνηθεί, βάσει της παράδοσης που επικρατεί στις σχέσεις Παλατιού-Κοινοβουλίου, το Στέμμα δεν εκφράζει πολιτικές απόψεις και αποφεύγει να ανατρέψει αποφάσεις της Κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως απόρριψη της δημοκρατικής, λαϊκής βούλησης, όπως εκφράζεται από την κυβερνώσα πλειοψηφία.  Ως εκ τούτου, οι μονάρχες αποφεύγουν να αρνηθούν στην Κυβέρνηση, ακόμη κι αν οι αποφάσεις ενδέχεται να διαταράξουν την πολιτική ειρήνη, όπως σε αυτή την περίπτωση.
 
Στόχος του Τζόνσον είναι, ουσιαστικά, να εμποδίσει το νομοθετικό έργο, έτσι ώστε οι βουλευτές να μην είναι σε θέση να επηρεάσουν την πορεία προς το Brexit, που βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, γεγονός που θα διευκολύνει μία έξοδο του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, προοπτική με την οποία διαφωνούν ακόμη και υποστηρικτές του Brexit εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου. Προσπαθεί να εξουδετερώσει, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του, αφήνοντας στους βουλευτές ελάχιστες ημέρες για να οργανώσουν κάτι τέτοιο.  
 
Το βρετανικό Κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό από τις 9 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Guardian, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναστολή των εργασιών της Βουλής από το 1945 και νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα κινηθούν νομικά διαδικασίες για ανατροπή της.  
 
Ο Πρόεδρος του Σώματος John Bercow χαρακτήρισε την κίνηση Τζόνσον «προσβολή της δημοκρατικής διαδικασίας», η οποία σχεδιάστηκε ώστε να αποτραπεί η συζήτηση του Brexit από τους βουλευτές.
 
Η διαδικασία που ακολούθησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός ονομάζεται «prorogation» και, όπως εξηγεί η Guardian, είναι ένας επίσημος μηχανισμός για ολοκλήρωση κοινοβουλευτικής περιόδου, που συνήθως διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι που ξεκινά η νέα περίοδος με την ομιλία της βασίλισσας. Η Βουλή παραμένει κλειστή και σταματά το νομοθετικό έργο.
 
Υπό κανονικές συνθήκες, το «prorogation» συμβαίνει κάθε φθινόπωρο, όχι όμως για το χρονικό διάστημα που ζητά ο Μπόρις Τζόνσον. Συνήθως διαρκεί για δύο-τρεις εβδομάδες, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που διήρκησε μόλις μερικές ημέρες. Ο κενός χρόνος είθισται να χρησιμοποιείται για να πραγματοποιούνται τα συνέδρια των κομμάτων.
 
Κινούνται δικαστικά
Οι βουλευτές, βεβαίως, δεν προτίθενται να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, αν και η ανατροπή της απόφασης θεωρείται δύσκολη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει γίνει αποδεκτή από τη βασίλισσα. Ωστόσο θεωρούν ότι αν στραφούν δικαστικώς κατά του αιτήματος και όχι κατά της έγκρισής του από το Στέμμα, υπάρχουν νομικά πιθανότητες να κερδίσουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαστική ακύρωση της αναστολής της Βουλής επιδιώκουν Βρετανοί βουλευτές 

Περίπου 70 βουλευτές, υπό την Τζοάνα Τσέρι του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας και την Τζο Σουίνσον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κατέθεσαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, η οποία ζητούν να εκδικαστεί με επίσπευση εντός των επόμενων ημερών.  Το Δικαστήριο καλείται να εξετάσει κατά πόσο μέτρο της αναστολής του Κοινοβουλίου είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο.
 
Οι επόμενες κινήσεις
Σύμφωνα με το διάγραμμα που ετοίμασε η Daily Mail, η πορεία προς την ανατροπή μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, μπορεί να γίνει ως ακολούθως, στις λίγες ημέρες που έχουν πριν και μετά την αναστολή στη διάθεσή τους οι Βρετανοί βουλευτές:

 
Μπλοκάρισμα του no-deal
Στις 3 Σεπτεμβρίου η Βουλή θα επιστρέψει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για τέσσερεις ημέρες. Η πρώτη κίνηση που ενδέχεται να επιχειρήσουν οι βουλευτές είναι να μπλοκάρουν το no-deal Brexit με νομοθεσία. Αυτό θα δέσει τα χέρια του Μπόρις Τζόνσον στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Σε μια τέτοια περίπτωση είτε θα επιλέξει να αγνοήσει τους βουλευτές, γεγονός που σαφώς θα οδηγήσει σε πρόταση μομφής, είτε θα κηρύξει πρόωρες εκλογές για να βγει από το τέλμα.
 
Πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση
Εάν οι βουλευτές κρίνουν ότι δεν μπορούν να μπλοκάρουν νομοθετικά την έξοδο χωρίς συμφωνία, πιθανόν να επιλέξουν απ’ ευθείας την οδό της αμφισβήτησης της Κυβέρνησης. Για να καταρρεύσει η Κυβέρνηση χρειάζεται να χάσει την εμπιστοσύνη της απλής πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου. Αυτό μπορεί να συμβεί, εάν οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. συνταχθούν με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
 
Εάν κερδίσουν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, η Κυβέρνηση Τζόνσον θα καταρρεύσει. Οι Συντηρητικοί και τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν δύο εβδομάδες για να σχηματίσουν νέα Κυβέρνηση πλειοψηφίας. Εάν δεν τα καταφέρουν, θα προκηρυχθούν εκλογές. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη αναφέρει πως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προτίθεται να ηγηθεί μίας κυβέρνησης συνασπισμού, με στόχο να αποτρέψει το no-deal Brexit και αμέσως  μετά να προκηρύξει εκλογές.  
 
Αδυναμία συμφωνίας από την αντιπολίτευση
Εάν οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. δεν καταφέρουν να συνασπιστούν πίσω από μία επιλογή, ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., με την ελπίδα να χρησιμοποιήσει την απειλή του no-deal για να επιτύχει μια νέα συμφωνία. Βασικότερος στόχος του είναι οι αλλαγές στο backstop.
 
Νέα συμφωνία
Η Βουλή θα επαναρχίσει τις εργασίες της στις 14 Οκτωβρίου. Ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει ότι θα πετύχει υποχωρήσεις από την Ε.Ε. και θα περάσει μια νέα συμφωνία από τη Βουλή πριν από την 31η Οκτωβρίου. Οι βουλευτές αναμένεται να προσπαθήσουν ξανά να μπλοκάρουν το no-deal ή να ρίξουν την Κυβέρνηση.  
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκτό έκανε η βασίλισσα το αίτημα Μπόρις για να αναστολή της Βουλής

Δειτε Επισης

Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν